Caroline Munro

Colombiana (2011)


Colombiana #1 Colombiana #2

Ranskalaisohjaaja Olivier Megaton (omaa sukua Fontana) pyrkii elokuvillaan tekemään sukunimensä velvoittamaa jälkeä. Luc Bessonin tuotantoyhtiön siipien alla on syntynyt väkivaltainen kostotrilleri, joka rymistelee tuttuja polkuja suhteellisen kivuttomasti vajaan kahden tunnin ajan. Käsikirjoitukseenkin osallistuneen Bessonin (Tyttö nimeltä Nikita, 1990) ideoimassa tarinassa nähdään jälleen uroita perseille ja munille potkiva naispuolinen päähenkilö. Kyseessä onkin eräänlainen jatko-osa vuonna 1994 valmistuneelle Léonille.

Colombiana [1]
Colombiana [2]

Yhdeksänvuotias pikkutyttö Cataleya (Amandla Stenberg) joutuu todistamaan vanhempiensa raa'an murhan kodissaan Bogotassa Kolumbiassa. Teon takana on paikallinen rikolliskeisari Don Luis (Beto Benites) ja tämän oikea käsi Marco (Jordi Mollà, Bad Boys II) miehineen. Tytön isä Fabio (Jesse Borrego) on hetkeä aiemmin ilmoittanut Don Luisille vetäytyvänsä pois rikollisklaanin palveluksesta, mutta tämä ei konnapäällikölle käy.

Ennen veritekoa Fabio on pahimpaan varautuen valmistellut tyttärensä selviytymään Amerikkaan Cataleyan sedän luokse, jättäen tämän haltuun arkaluontoista tietoa Don Luisin klaanista sisältävän muistikortin. Marco ja muu konnalauma perässään tytön onnistuu paeta Yhdysvaltoihin setänsä Emilion (Cliff Curtis) suojiin. Siellä soturiprinsessa Xenaa ihaileva ja kostoa Don Luisille vannova Cataleya anelee alan miehenä toimivaa setää kouluttamaan tytöstä tappajan.

Colombiana [3]
Colombiana [4]

Kun elokuva siirtyy ajassa viisitoista vuotta eteenpäin, Cataleyan nahkoihin sujahtaa viimeksi James Cameronin Avatar (2009) -elokuvassa nähty jumalaisen vartalon omaava kaunotar Zoe Saldana, josta setä on koulinut täydellisen tappokoneen. Setä myös järjestää kyvykkäästi konepistoolitulittavalle Cataleyalle tämän koulutusta vastaavia keikkoja. Kymmenien listimiensä kelmien sekaan koston enkelimme jättää vinkkejä myös Amerikkaan siirtyneelle Don Luisille siitä, kuka on tulossa kylään.

Parasta Colombianassa on antavissa vartalonmyötäisissä trikooasusteissa akrobatioiva Soldana, joka tekee pääroolissa niin mukiinmenevää työtä kuin se vain Megatonin ja Bessonin antamissa puitteissa on mahdollista. Poliisiselliin ujuttautumisjakso on varsin onnistunut, eikä Colombiana ole onneksi täysin huumoritonkaan. Romanttinen sivujuonne taas on täysin turha ja tehokasta peliaikaa syövä.

Colombiana [5]
Colombiana [6]

Besson onnistui Takenin (2008) yhteydessä paremmin osatuottajana ja -käsikirjoittajana, mutta Colombiana ei kestä yksityiskohtaisempaa tarkastelua. Toisaalta, jos hokee itselleen "tämä on vain elokuvaa, tämä on vain elokuvaa", uskottavuus- ja logiikkaongelmat on mahdollista saada ainakin hetkellisesti häipymään takavasemmalle ja elokuva toimii kohtalaisen tuskattomasti parituntisena pakona todellisuudesta. Megatonni vastaa vetypommin räjähdystä, mutta ihan niin vaikuttavaa jälkeä ei Colombiana tee.

Versioinfo (9.9.2011):

Colombianan Suomen ensi-ilta on 9.9.2011.

**½--
© Mika Helminen, julkaistu: 9.9.2011
keskiarvo
toimitus
2.63/5.00 (4)
 JSSMMHEM
  3.0 2.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!