Caroline Munro

Wu xia (2011) :: Swordsmen

aka Dragon; One Armed Swordsman

Wu xia #1 Wu xia #2

Liu Jinxi on rauhallista perhe-elämää maalaiskylässä viettävä paperitehtaan työläinen vuoden 1917 Kiinassa. Liu on paikalla kun kaksi lainsuojatonta yrittää ryöstää kylän kaupan. Seuranneessa kahakassa hän näennäisen puolivahingossa surmaa ryöstäjät. Tapausta tutkimaan lähetetty etsivä Xu Baiju päättelee syvällisen kiinalaisen lääketieteen tuntemuksensa nojalla, etteivät roistoille aiheutetut vammat voi olla oppimattoman maalaisen tekosia. Voisiko olla mahdollista että Liu onkin tosiasiassa pahamaineisen "72 demons" -jengin vuosia sitten kadonnut kakkosmies? Xu'ta varoitetaan että jos asia on näin, hänen oma henkensäkin saattaa olla vaarassa.

Wu xia [1]
Wu xia [2]

Wu xia on Peter Chanin ja Donnie Yenin kunnianosoitus 60-luvun wuxia-elokuville, erityisesti Chang Chehin klassikolle One-Armed Swordsman (1967), josta on Wu xiaan lainattu joitakin juoniaiheita. Mikään pastissi se ei onneksi ole, vaan ohjaajansa näköinen henkilövetoinen laatudraama höystettynä kolmella Donnie Yenin suunnittelemalla tappelukohtauksella.

Komeissa maisemissa kuvattu Wu xia näyttää kalliilta mutta siitä puuttuu uusia kiinalais-hongkongilaisia suurtuotantoja usein vaivaava patrioottinen pönötys. Intiimissä tarinassa keskitytään ulkoisen toiminnan sijasta henkilöiden päänsisäisiin tapahtumiin ja moraalisiin kysymyksenasetteluihin.

Wu xia [3]
Wu xia [4]

Aina yhtä nuorelta näyttävä Donnie Yen pääsee kerrankin täysipainoisesti esittelemään draamanäyttelijän kykyjään synkkiä salaisuuksia sisällään kantavana perheenisänä ja onnistuu siinä vähintäänkin tyydyttävästi. Kiinnostava vastapooli tietyllä tapaa ennalta-arvattavalle Liulle on Takeshi Kaneshiron tulkitsema etsivä Xu, joka on myös sisäisten demoniensa riivaama mies. Xu on kerran elämässään antanut armon käydä oikeudesta, traagisin seurauksin, mikä on tehnyt hänestä pikkutarkasti lain kirjainta noudattavan materialistin, joka ei usko ihmisen kykenevän muuttamaan fyysisten seikkojen sanelemaa luonnettaan. Lakihenkisen Xun ja humaanimman Liun älyllinen kaksinkamppailu ja vähittäinen yhteisymmärryksen saavuttaminen on Wu xian keskeinen sisältö. Ang Leen Lust, Cautionissa (2007) ensiesiintymisensä tehneen Tang Wein rooliksi jää lähinnä seurata sivusta kun miehet selvittelevät välejään.

Wu xia [5]
Wu xia [6]

Vanhan koulun wuxiaan Wu xian yhdistää lähinnä se että perinteisen kiinalaisen lääketieteen opit otetaan siinä täysin vakavasti. Kungfu-mestarin iskujen tehokkuus ei perustu niinkään fyysiseen voimaan, kuin tarkkaan tietoon siitä mitä reittejä pitkin myyttinen qi-energia kulkee ihmiskehossa. Tietokoneanimaatioilla havainnollistetaan mitä oikeisiin pisteisiin kohdistetut iskut saavat aikaan elimistössä.

Toimintakohtauksia Wu xiassa on siis vain kolme ja ne edustavat pikemminkin maanläheistä realismia kuin perinteisen Hongkong-tyylin lennokkuutta. Loppupuolen tappeluihin tuo karismaa kaksi niissä vierailevaa kungfu-elokuvan veteraania. Ensin Donnie Yen saa vastaansa muun muassa Shaw Brothers -elokuvista Clan of the White Lotus (1980) ja My Young Auntie (1981) tutun Kara Huin, joka on sähäkässä kunnossa ja tekee hyvin fyysisen roolisuorituksen vimmaisena veitsitaistelijana. Vielä sykähdyttävämpi hetki koetaan kun kuvaan ilmestyy alkuperäisen One-Armed Swordsmanin päätähti eli itse Jimmy Wang Yu. Wang Yu on yksi martial arts -elokuvan todellisia legendoja, ja on riemastuttavaa huomata, ettei hänellä ikävuosistaan huolimatta ole lainkaan vaikeuksia tehdä roolihahmostaan todella uhkaavan oloista pahista ja varteenotettavaa vastustajaa Yenille.

Wu xia [7]
Wu xia [8]

Toiminnan niukkuus ja elokuvan mietteliäs tempo eivät ehkä miellytä kaikkia lajityypin faneja, mutta älykäs käsikirjoitus ja toteutuksen yleinen laadukkuus nostavat Wu xian Tsui Harkin Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flamen (2010) rinnalle yhdeksi Hongkongin uuden martial arts -elokuvan kiinnostavimpia saavutuksia.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 24.10.2011
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 TPME
  4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Wu xia (2011)  Wu xia (2011)Swordsmen