Caroline Munro

Superheroes (2011)


Ohjaus

Maa

Superheroes #1  

Haastattelija: "So you have a girlfriend?"
Supersankari: "No... I was just speaking metaphorically."

Jos haluat olla supersankari, niin supervoimat tai muut yliluonnolliset kyvyt eivät ole välttämättömiä. Tarvitaan vain supermotivaatiota ja halua tehdä maailmaa parantavia tekoja. Tämä tulee selväksi Mike Barnettin dokumentissa Superheroes, jossa hän haastattelee viittaritareiksi itsensä julistaneita ihmisiä eri puolilla Amerikkaa. Supersankarit taistelevat apatiaa vastaan maailmassa, jossa virkavalta on kykenemätön tekemään mitään tai haluton välittämään tärkeistä asioista.

Superheroes [1]
Superheroes [2]

Dokumentissa nähdään lukematon määrä sankareita, joista suurin osa esitellään vain pikaisesti. Kaikkien elämä ei ole pelkkää oikeuden puolustamista ja yhteiskunnan mädännäisyyttä vastaan protestoimista. Esimerkkeinä Zetaman, jonka vaimo uhkasi jättää tämän heti kun mies tuli ihmisten ilmoille supersankarikaapistaan, sekä ruokaa köyhille jakava pääkallonaamariin ja mustaan kaapuun pukeutunut 62-vuotias laiheliini, Thanatos. Asusteen ohella toiseksi tärkein asia on nimi (vai olisiko se toisinpäin?) ja dokumentaristin kameran eteen tuodaan mainittujen lisäksi muun muassa Symbiote, Super Hero, Conundrum, Amazonia, The Cameraman, The Vigilante Spider, Insignis ja Fool King -nimisiä kummajaisia.

Jotkut supersankarit ovat yksinäisiä susia, kun taas toiset löytävät helposti kaltaistansa seuraa ja päätyvät perustamaan oman ryhmittymänsä. Esimerkki tällaisesta on Red Voltage -nimisen hahmon johtama The New York Initiative, yksi Ison Omenan monista supersankariporukoista. Superheroes esittelee muitakin ryhmiä, kuten Black Monday Society -kolmikon: Devil's Knight, Antiman ja Dark Wolf.

Superheroes [3]
Superheroes [4]

Superheroes paneutuu syvemmin kolmeen hahmoon, joista ensimmäinen on Mr. Xtreme - Xtreme Justice Leaguen perustaja ja johtohahmo. Dokumentissa nähdään myös Power Rangerseista inspiraationsa saavan Mr. Xtremen vanhemmat, joiden ajatukset ja mielipiteet jälkikasvunsa elämäntavasta tulevat esille. Mr. Xtreme käyttää päämajanaan Xtreme Cavea, eli asuntoaan. Se, onko kyseessä sittenkin pelkkä huone hänen vanhempiensa asunnossa, ei tule ilmi. Tutkimusmateriaalina toimivat sarjakuvat, joita Mr. Xtremella on hallussa hyllymetreittäin. Xtreme Justice League jäljittää paikallisuutisissakin mainittua naistenkähmijää, jonka tiedetään myös purreen erästä naista pakaraan.

Atleettinen Zimmer taas käyttää ystäviensä kanssa niin kutsuttua Bait Patrol -taktiikkaa rikollisten houkuttelemiseksi esille. Eräänä iltana he yrittävät houkutella raiskaajaa paikalle käyttämällä naissankaritarta syöttinä. Toisinaan Detroitissa toimiva ryhmä viettää aikaa puistossa ja kuvaa videolle huumediilerien työskentelyä estääkseen heidän touhunsa.

Superheroes [5]
Superheroes [6]

Kolmas olennainen Superheroesin esittelemä sankari on orlandolainen eksentrikko ja sympaattinen hörhö Master Legend. Hän auttaa vähäosaisia ja suojelee heikkoja öykkäreiltä sekä kaupungin yöllisten kujien sekopäiltä. Hopeanvärisessä "haarniskassa" koikkelehtivalla kummajaisella on kultainen sydän ja loputon jano katujen maukkainta energiajuomaa, eli olutta kohtaan. Useimmilla supersankareilla on itse tehtyjä aseita, jotka kuvastavat hahmon luonnetta. Yksi Master Legendin aseista on rautanyrkki, jolla hän "kykenee tuhoamaan monia asioita".

Joskus ihmisen kokiessa yllättävän trauman tai elämän koetellessa pahasti voi reaktio olla uskoon tuleminen. Sen kautta ollaan pian tuikkaamassa vaivalla hankittua lp-kokoelmaa tuleen ja sitten lähdetään hengailemaan uusien kavereiden kanssa jumalanpalvelukseen. Joskus vaihtoehtona on muuttua supersankariksi. Tällaisia reaktioita kaivattaisiin Suomeenkin enemmän; Yhdysvaltojen mallin mukaan. Englannin kielen masking-sanalla tarkoitetaan ihmisen tarvetta salata identiteettinsä naamiolla tai muulla asusteella. Henkisesti huonossa jamassa oleva voi kokea tätä kautta elpymistä antamalla alter egonsa tulla vapaasti esille ja ottaa vallan.

Superheroes [7]
Superheroes [8]

Barnett tekee parhaansa pitääkseen dokumenttinsa sisällön eheänä. Vaikka hän ei siinä täysin onnistukaan, niin superhörhöjen asujen ihasteleminen ja näiden juttujen kuunteleminen on hypnoottisella tavalla sen verran kiinnostavaa ja hauskaa, ettei dokumentin parissa tylsistymisestä ole pelkoa.

Voisitko sinä olla supersankari? Tässä arvostelun lopuksi muistilista viittaritareihin usein liittyvistä piirteistä. Jos tunnistat niistä itsesi saatat hyvinkin olla tietämättäsi supersankari. Tällöin kannattaa keksiä itsellesi uusi iskevä nimi ja ommella kasaan vaikuttavan näköinen asuste. Vapise rikollisuus! Vapise korruptio!

1) Useimmilla supersankareilla on edes jonkinlaisia itsepuolustustaitoja
2) Surullinen lapsuus tai nuoruus on tavallista
3) Sarjakuvaharrastus toimii olennaisena inspiraationlähteenä useille
4) Viha korruptiota ja rikollisuutta kohtaan on tarpeellista, ellei halua olla superpahis
5) Yllättävän monella supersankarilla on rikollistausta ja/tai larppaustausta
6) Monella on tapana rakennella asukokonaisuuteensa sopivia aseita
7) Aito halu suojella ja kantaa huolta vähäosaisista on tavallista
8) Supersankarit eivät usein ole vakituisessa parisuhteessa
9) Samanhenkiset ystävät kuuluvat asiaan
10) Ystäviä on kuitenkin yleensä vain vähän tai ei lainkaan

Versioinfo (11.11.2011):

Superheroes esitetään Lens Politica -festivaaleilla Helsingissä 17.11. ja 20.11.2011.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 11.11.2011
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 SMPI
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Superheroes (2011)  Superheroes (2011)  

kommentit

odota...
Kokovartaloproteesimies kommentoi (11.11.2011 11:13:13)
user avatar Kyllähän aidoilla supersankareilla pitäisi olla tosiaan superpahiksiakin vastassa! Sellaisia joilla on pahaenteinen, piruileva ja äänekäs nauru.
vastaa »
Sakari Määttä kommentoi (11.11.2011 13:14:52)
lainaus:
Kyllähän aidoilla supersankareilla pitäisi olla tosiaan superpahiksiakin vastassa! Sellaisia joilla on pahaenteinen, piruileva ja äänekäs nauru.
user avatar Todellakin. Valitettavasti tosielämässä superpahiksia on vähemmän, joten niitä ei dokumentissakaan esitelty. Ehkä Suomen Yabba tai joku muu vastaava omaksuu joskus tämän roolin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa