Caroline Munro

We Need to Talk About Kevin (2011)

Poikani Kevin

aka Vi måste prata om Kevin

We Need to Talk About Kevin #1 We Need to Talk About Kevin #2

Brittiläissyntyisen Lynne Ramsayn (Ratcatcher, 1999) ohjaama ja yhdessä Rony Kinnearin kanssa käsikirjoittama We Need to Talk About Kevin pohjaa itsensä Lionel Shriverin samannimiseen bestselleriin. Alkuperäisromaania pitkälti jäljittelevä elokuva on raikas ja tervetullut tuulahdus muiden koulusurmia käsittelevien teosten joukkoon, vaikkei se täysin virheettömästi joka rintamalla onnistukaan.

We Need to Talk About Kevin [1]
We Need to Talk About Kevin [2]

Shriverin teos itsessään on fiktiivinen, mutta siitä huolimatta hyvin todentuntuinen ja tosielämän koulusurmatarinoita ja -surmaajien taustoja pitkälti jäljittelevä. Niin kirjassa kuin elokuvassakin tarinan keskiöön nousee poikkeuksellisesti pahantekijän äiti Eva (Tilda Swinton), jonka vaiheita seurataan vuoroin menneisyyden, vuoroin nykyisyyden kautta. Nuoruutensa reppureissaajana viettäneen ja sittemmin menestyskirjailijaksi nousseen Evan vapauden kaipuu ja itsekeskeinen luonne joutuvat koetukselle kun perheen ensimmäinen lapsi Kevin saa syntynsä. Aviomiehen (John C. Reilly) loistaessa poissaolollaan, jää koliikista kärsivän ja paikoin autistisia piirteitä omaavan lapsen huolehtimisvastuu täysin Evan harteille.

We Need to Talk About Kevin [3]
We Need to Talk About Kevin [4]

Äitiyteen sopeutumaton Eva tuskailee henkiseksi vankilaksi muuttunutta elämäänsä ja kaipaa pois kotoa takaisin maailmalle. Ahdistus välittyy luonnollisesti lapseen ja peilautuu Kevinin varttuessa hänen käytöksensä kautta takaisin äitiin milloin milläkin, poikkeuksetta ikävällä, tavalla. Viime kädessä katsojan vastuulle jää lopullinen päätöksenteko siitä onko Eva elokuvan uhri vai syypää.

We Need to Talk About Kevin [5]
We Need to Talk About Kevin [6]

Teini-ikäistä Keviniä esittävän Ezra Millerin rooli jää elokuvassa valitettavan pintapuoliseksi tämän pyöriessä ruudulla syystä tai toisesta pääosin yläosattomissa ja esitellessä kroppansa ohella sosiopaatin elkeitään. Elokuvassa selkeästi eniten ruutuaikaa saava Swinton sen sijaan onnistuu mallikkaasti androgyyninä hengentuskistaan kärsivänä Evana.

Lähes kaksituntinen elokuva pysyttelee kautta linjan hyvin uskollisena alkuperäisteokselle vain sen pienempiä detaljeja hieman muokaten. Paikoittainen tekotaiteellisuus ja lievästi ylimitoitettu kesto pois lukien, säilyy kokonaisuus varsin eheänä ja tarina kautta linjan otteessaan pitävänä.

Versioinfo (22.11.2011):

Elokuvan Suomen ensi-ilta on 20. huhtikuuta 2012.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 22.11.2011
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (5)
 JSSMJM*EMPI
  3.5 3.5 4.5 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.65/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (12)
67%
We Need to Talk About Kevin (2011)  We Need to Talk About Kevin (2011)Vi måste prata om Kevin  

kommentit

odota...
Just joo kommentoi (11.2.2012 18:55:28)
user avatar Tekotaiteellisuus? No huh huh.
vastaa »
essi kommentoi (2.8.2012 20:58:22)
user avatar Olipas huono arvostelu. Elokuva kuvasi upealla tavalla Evan ahdistusta ja toivottomuutta sekä syyllisyyttä. Äidinrakkaus kestää vaikka lapsi olisi hirviö.
vastaa »
essi kommentoi (2.8.2012 21:00:44)
user avatar Pidin myös elokuvan yksityiskohdista. Mm. värikkäät murot pöydällä. Teos on mielestäni visuaalisesti kaunis eikä "tekotaiteellinen".
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (2.8.2012 23:44:48)
user avatar Olisiko arvostelu parempi, jos arvostelija suorittaisi sukupuolileikkauksen ja oppisi kenties sitä kautta ymmärtämään naisellista äitiysnäkökulmaa? Ehkä murotkin herättäisivät tällöin jotain elokuvan laadukkuuden kannalta oleellisia huomioita.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa