Caroline Munro

7aum Arivu (2011) :: The Seventh Sense

aka 7 Aum Arivu; Le 7ème sens; 7th Sense

7aum Arivu #1 7aum Arivu #2

Bodhidharma oli intialainen munkki, joka tuli Intiasta Kiinaan 400-luvulla levittämään buddhalaisuutta, tapasi Kiinan keisarin, mietiskeli luolassa Shaolin-luostarin lähellä yhdeksän vuotta ja opetti luostarin munkeille voimisteluliikkeitä, joista sittemmin kehittyi Shaolin-tyylin kungfu. Tai näin ainakin legenda kertoo. 7aum Arivu ("Seitsemäs aisti") ottaa legendan vakavasti ja tarkentaa, että Bodhidharma ei ollut mikä tahansa intialainen, vaan tamililaisen Pallava-dynastian buddhalaisuuteen kääntynyt ruhtinas.

7aum Arivu [1]
7aum Arivu [2]

7aum Arivun komeassa prologijaksossa kuvitetaan Bodhidharman Kiinan-matka ja kysytään, miksi tällainen intialainen kulttuuriheeros on kotimaassaan vaipunut lähes täysin unohduksiin. Sitten siirrytään nykypäivän Chennaihin, jonka kaduilla liikkuu Kiinasta tullut kungfu-ekspertti Dong Lee terroriaikeissa. Samaan aikaan sirkusartisti Aravind (Surya Sivakumar) rakastuu genetiikan opiskelija Subha Srinivasaan (Shruti Haasan), jota Aravindissa aluksi kiinnostaa lähinnä se, että hänellä on 84-prosenttisesti samat geenit kuin Bodhidharmalla.

7aum Arivu [3]
7aum Arivu [4]

Murugadossin edelliset kuusi elokuvaa ovat hankkineet hänelle maineen laadukkaiden viihde-elokuvien ohjaajana, jolla on juonikuvioissaan yleensä jotain tavanomaisesta poikkeavaa, vaikkei aina täysin omaperäistä kierrettä. Murudagossin ja päätähti Suryan aiempi yhteistyö Ghajini (2005; hindinkielinen versio Aamir Khanin kanssa 2008) oli sekä kriitikoiden että katsojien arvostama jymymenestys, jonka muistiongelmainen päähenkilö oli turhia kursailematta lainattu Christopher Nolanin Mementosta (2000).

7aum Arivussa ei ohjaajan inspiraationlähde ole niin ilmiselvästi näkyvillä, mutta viimeistään poliisiasemakohtauksessa tajuaa että Cameronin Terminaattoriahan tässä ollaan mukailemassa. Aikaperspektiivi vaan on käännetty päälaelleen, ja tulevaisuudesta tulevan tappajarobotin tilalla on Kiinasta tuleva kungfu-terroristi sekä maailman pelastajana muinaisen Bodhidharman geneettinen kaksoisolento. Myös videopeli Assassin's Creed (Ubisoft, 2007) on mainittu mahdollisena juonen esikuvana.

7aum Arivu [5]
7aum Arivu [6]

Juonen perusasetelma on kiinnostava, mutta tällä kertaa Murugadoss ei saa kasattua heterogeenisistä aineksistaan kovinkaan koossapysyvää pakettia. Liitokset natisevat, ja kaikilla 7aum Arivun hyvillä ominaisuuksilla on myös negatiivinen puolensa. Elokuvan idea kungfun palauttamisesta takaisin alkujuurilleen Etelä-Intiaan on herkullinen, mutta siihen yhdistetty kansallismielinen vouhotus uhkaa tuhota koko projektin. Intialaisen elokuvan perinteinen pahan valtakunta on tähän asti ollut Pakistan; nyt sitten aletaan uhoamaan Kiinallekin, mikä on ikävää. 7aum Arivun anti-kiinalaisen hengen takia Jet Li kieltäytyi Dong Leen roolista, jonka sai pätevä vietnamilainen toimintatähti Johnny Tri Ngyuen (Tom yum goong, 2005).

Ngyenin kungfu-taidot jäävät kyllä elokuvassa hieman alikäytetyiksi, koska hänen roolihahmonsa tuhoaa vastustajiaan enemmän maagisen mielenhallintakykynsä kuin fysiikkansa avulla. Tämä piirre tuottaa elokuvaan myös sen parhaan toimintakohtauksen, Dong Leen hypnotisoidessa satunnaiset kadulla kävelijät Aravindin kimppuun käyviksi kungfu-mestareiksi. Surya treenasi kamppailulajeja ollakseen uskottava taistelukohtauksissaan, loppumatsin jäädessä silti turhan tavanomaiseksi, runsailla tietokone-efekteillä vahvistetuksi moderniksi "kamppailuksi".

7aum Arivu [7]
7aum Arivu [8]

7aum Arivu jää siis osiensa summaa vähäisemmäksi kokonaisuudeksi, mutta se ei elokuvan viihdyttävyyttä vähennä. Murugadoss ei pienillä budjeteilla urheile, joten ohjaajan visioiden toteutuksessa ei ole tarvinnut säästellä. Silmänruokaa riittää ja legendaarisen Kamal Haasanin tytär Shruti Haasan naispääosassa on ihastuttava. Triviatietona voisi mainita että sivuroolissa nähtävä 76-senttiä pitkä Ajay Kumar on vuoden 2008 Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman lyhin näyttelijä.

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 22.12.2011
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!