Caroline Munro

The Darkest Hour (2011)

aka The Darkest Hour in 3D

The Darkest Hour #1 The Darkest Hour #2

Viiden amerikkalaisnuoren Moskovan reissu keskeytyy, kun taivaalta alkaa tipahdella outoja valoilmiöitä. Ihmisiä hetkessä tuhkaksi hajottavan sähkökentän sisällä elävät kummajaiset eivät ota vankeja vaan tappavat kaiken elävän mennessään. Alkaa eloonjäämistaistelu kohtuuttoman vahvaa vihollista vastaan, eikä ihmiskunnan tulevaisuus näytä kovin ruusuiselta.

The Darkest Hour [1]
The Darkest Hour [2]

Suurin osa avaruusolentojen hyökkäystä kuvaavista katastrofielokuvista sijoittuu Yhdysvaltojen kamaralle, mutta The Darkest Hourin tuotantoportaassa istuvan venäläisohjaaja Timur Bekmambetovin (Night Watch, 2004; Wanted, 2008) ansiosta tapahtumat siirrettiin Venäjän pääkaupunkiin. Kaupunkikuvauksessa on huomioitu mahdollinen matkailumarkkinapotentiaali miljöön toimiessa oivallisesti näkymättömien sähköhirviöiden temmellyskenttänä.

The Darkest Hourin on ohjannut paljon scifi-elokuvien parissa työskennellyt, mutta kameran takana vielä suhteellisen kokematon Chris Gorak (Right at Your Door, 2006). Ohjaus ei ole elokuvan varsinainen ongelma, sillä toiminta on paikoin hyvin näyttävää ja sujuvasti etenevää.

The Darkest Hour [3]
The Darkest Hour [4]

Kompastuskiviksi nousevat puisevasta kaksiulotteisuudesta ja sieluttomuudesta kärsivä, Emile Hirschin ja Olivia Thirlbyn johtama näyttelijäkatras, sekä lähinnä ihmisiä atomeiksi silppuavista sähköilmiöistä koostuvat efektit. Ennakkoon ylistettyihin erikoistehosteisiin on panostettu paljon aikaa ja rahaa, mutta siitä huolimatta niiden katsominen aiheuttaa lähinnä turhautumista.

The Darkest Hour on suurella kauhalla tarjoiltua kaupallista efektiripulia, joka tuntuu tällä hetkellä menevän hyvin katsojien kurkuista alas. Luonnollisesti kyseinen cocktail tarjoillaan teattereissa kuumimman nykytrendin mukaisesti, eli kolmiulotteisena. Suurista puutteistaan huolimatta elokuva viihdyttää high concept -ideansa ja aivottomuutensa ansiosta kertakatselun arvoisesti.

Versioinfo (22.12.2011):

The Darkest Hourin maailman ensi-ilta on 25.12.2011 ja Suomen teattereihin se ehtii vuodenvaihteeksi. Jos elokuva saa hyvän vastaanoton, niin jatko-osa on varmasti tulossa.

**---
© Sakari Määttä, julkaistu: 22.12.2011
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 SMKK
  2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!