Caroline Munro

...4 ...3 ...2 ...1 ...morte (1967) :: Mission Stardust

aka Órbita mortal; Mortal Orbit

...4 ...3 ...2 ...1 ...morte #1 ...4 ...3 ...2 ...1 ...morte #2

"Why don't make a partnership with me? We would be masters of the universe."

Perry Rhodan - miehemme maailmankaikkeudessa on saksalainen tieteispokkarisarja, jota on ilmestynyt kaiken kaikkiaan yli 2500 osaa. Ensimmäinen osa Unternehmen Stardust julkaistiin jo vuonna 1961 ja kantoi suominimeä Kauhun hetkiä kuussa. Suomessa sarja ei kuitenkaan ikinä menestynyt ja julkaiseminen lopetettiin vain kuudentoista numeron jälkeen. Tähän mennessä ainoa Perry Rhodan -filmatisointi on italialaisen Primo Zeglion elokuva ...4 ...3 ...2 ...1 ...morte vuodelta 1967. Alkuperäistarinan nimi on Perry Rhodan - SOS aus dem Weltall, mutta englanninkielinen Mission Stardust on varmasti helpoin muistaa. Elokuvan juonikuviot eroavat selvästi alkuperäistarinasta.

...4 ...3 ...2 ...1 ...morte [1]
...4 ...3 ...2 ...1 ...morte [2]

Majuri Perry Rhodan (Lang Jeffries) lähetetään tutkimusmatkalle kuuhun tutkimaan Nukem-kraaterin ja Nubium-meren lähialueita. Mukaan lähtee kokenut astropropellanttispesialisti kapteeni Bull (Luis Dávila), telekommunikaatioekspertti kapteeni Flipper (Daniel Martin) sekä tiimin saksalaisvahvistus tohtori Manoli (Joachim Hansen). Kuusta löytyy 34 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevalta planeetta Arkonilta tulleita muinaista rotua edustavia humanoideja. Heidän johtajansa Crest (useista italialaisista genre-elokuvista tuttu John Karlsen) sairastaa leukemiaa ja Perry ryhmineen päättää auttaa häntä.

...4 ...3 ...2 ...1 ...morte [3]
...4 ...3 ...2 ...1 ...morte [4]

Valitettavasti suurin osa Mission Stardustin tapahtumista sijoittuu avaruuden käymättömien korpimaiden sijasta Afrikan Mombasaan, jonne ryhmä lähtee jäljittämään leukemian parannuskeinon tietävää lääkäriä. Heidän tekemisiään häiritsee muun muassa Kenian armeija sekä kansainvälistä rikollistoimintaa pyörittävä huumelordi Arkin (Pinkas Braun), joka havittelee itselleen jalokiviä ja humanoidien huipputeknologiaa.

Hiukan William Shatnerin oloinen Lang Jeffries patsastelee pääroolin läpi rutiininomaisesti käyttäen useista agenttielokuvistaan tuttuja maneereja. Naispääosassa nähdään hurmaava avaruustyttö Thora, jota näyttelee ruotsalaissyntyinen Essy Persson. Perssonin ulkonäöstä ja tyylistä tulee mieleen Marisa Mell Diabolikin tyttöystävänä Mario Bavan rikosklassikossa, joka valmistui vuotta myöhemmin.

Erityismaininnan ansaitsee Marcello Giombinin ja Anton Garcia Abrilin säveltämä score, jonka svengaavan futuristiset sävelet sopivat elokuvan yleishenkeen mainiosti.

...4 ...3 ...2 ...1 ...morte [5]
...4 ...3 ...2 ...1 ...morte [6]

Mission Stardustin erikoisefektit ovat halpoja eikä suurin osa näyttelijöistä kiinnosta, mutta siitä huolimatta rytmitys pitää toiminnan riittävän kiinnostavana ja kaikesta näkyy positiivinen asenne. Kuvaaja on Jess Francon kanssa pitkään työskennellyt Manuel Merino. Välillä Mission Stardust muistuttaa hyvällä tavalla suuren ja mahtavan Neuvostoliiton aikaisia scifielokuvia, vaikka italialaisilla onkin yleensä tunnistettavia ominaispiirteitä omissa avaruusseikkailuissaan. Mission Stardust sisältää tuttuja elementtejä myös 60-luvun lopulla suositusta agenttigenrestä ja jopa bondsploitaatioista. Mission Stardustia ei kuitenkaan voi laskea eksploitaatioelokuvaksi ja jopa kalkkuna-ainekset ovat vähissä menon pysyessä enimmäkseen asiallisena. Siitä huolimatta, että elokuvan sankarit ovat ensimmäiset ihmiset, jotka saavat kunnian pukea ylleen Arkonilaiset taistelumekot.

Versioinfo (3.1.2012):

Sinister Cinema on julkaissut Mission Stardustin dvd:llä englanninkielisellä ääniraidalla.

**½--
© Sakari Määttä, julkaistu: 3.1.2012
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 SMMH
  2.5 2.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!