Caroline Munro

A Próxima Vítima (1983) :: The Next Victim


A Próxima Vítima #1  

Brasilian São Paulo vuonna 1982 elää poliittista murrosvaihetta. Vastikään perustetun työväenpuolueen jäsen Luiz Inácio Lula da Silva pyrkii hallituksen jäseneksi keskellä kaoottista aikakautta. Televisiolähetykset suoltavat uutisia väkivaltarikoksista ja kollektiivinen paha olo näkyy niin katukuvassa kuin ihmisten silmissä. Turhautuminen joka puolella vellovaan ahdistukseen korostuu myös televisioreportteri David Duarten (Antônio Fagundes) käytöksessä.

A Próxima Vítima [1]
A Próxima Vítima [2]

Brásin vampyyriksi ristitty sarjamurhaaja listii kaupungin prostituoituja kuin teuraskarjaa. Viimeisen viikon aikana tappajan veitsi on vaatinut jo kolme ilotyttöä uhrikseen eikä poliisilla ole minkäänlaista johtolankaa. Pelko on vähitellen tarttunut myös tavallisen kansan mieliin. Kivääriensä kanssa katukuvassa patsastelevista poliiseista on enemmän haittaa kuin hyötyä, joten Duarte alkaa itse selvittää tapausta ja aloittaa haastattelemalla maailman vanhimman ammatin harjoittajia.

Karismaattinen Duarte päätyy verkkaisesti etenevien tutkimustensa aikana useamman haastateltavan makuuhuoneeseen, mutta alaikäinen ilotyttö Luna (roolissa tuolloin 20-vuotias kaunokainen Mayara Magri) herättää hänessä syvempiä tunteita. Leikki muuttuu sitä vaarallisemmaksi mitä syvemmälle Duarte etenee tutkimuksissaan.

A Próxima Vítima [3]
A Próxima Vítima [4]

The Next Victim ei ole tyypillinen murhamysteeri eikä sen elokuvallinen pääpaino ole murhaajan identiteetin selviämisen varassa, vaan pikemminkin ikään kuin rivien väliin kirjoitetussa yhteiskuntakritiikissä ja synkeän ajankuvan taltioinnissa. Elokuvan yhteiskunta on kuin opportunismista ja hyväksikäytöstä ravinteensa imevä, mätiä yksilöitä tuottava omenapuu keskellä tunkkaista ja paskaista São Paulon kaupunkia.

Ohjaaja João Batista de Andraden tyyli on paikoitellen erittäin osallistuvaa hänen kuvatessaan tavallisen kansan elämää realistisella otteella. Tyylistä tulevat mieleen Federico Fellinin elokuvat, joista erityisesti Roma (1972). Italialainen elokuva tuntuu muutenkin olevan ohjaajan suosiossa ja giallo-genrestä haettu inspiraatio näkyy. Yksi The Next Victimin hahmoistakin on italialainen, Duarten apuna hääräilevä Guido (Gianfrancesco Guarnieri). De Andrade ei kuitenkaan sorru minkäänlaiseen kopiointiin vaan tekee täysin omanlaistaan elokuvaa.

A Próxima Vítima [5]
A Próxima Vítima [6]

Realismin tuntua lisää myös elokuvan perustuminen tositapahtumiin sekä sijoittuminen selkeästi tiettyyn hetkeen hiukan ennen vuoden 1982 vaaleja. Brásin vampyyrin surmatyöt ovat selvittämättä vielä tänäkin päivänä.

Versioinfo (30.1.2012):

Ei dvd-julkaisua.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 30.1.2012
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!