Caroline Munro

Iron Sky (2012)

Rautataivas

Iron Sky #1 Iron Sky #2

Saksalais-australialaisena yhteistyönä kuuden vuoden aikana syntyneestä suomalaisesta scifikomediasta Iron Sky tulee ennakkosuitsutuksensa puolesta mieleen Jalmari Helanderin komedia Rare Exports. Molemmissa elokuvissa perusidean kiinnostavuus mahdollisti kekseliään etukäteismarkkinoinnin. Iron Skyssa kuun pimeällä puolella toisen maailmansodan lopusta saakka piileskelleet natsit palaavat vuonna 2018 takaisin maahan valloitusaikeissa. High concept -idea on loistava, mutta toteutus jää valitettavan keskinkertaiseksi.

Iron Sky [1]
Iron Sky [2]

7,5 miljoonaa euroa maksanut Iron Sky on Suomen elokuvahistorian kallein tuotanto. Digitaalisiin erikoisefekteihin on panostettu paljon enemmän kuin käsikirjoitukseen, ja Iron Sky on ulkoasultaan paikoitellen kuin suoraan Zack Snyderin unelmista, muistuttaen ohjaajavisionäärin viimeisintä spektaakkelia Sucker Punch (2011). Iron Skyn visuaalinen tyyli onkin samanaikaisesti sekä näyttävää että tympeää: jokainen kuva on jälkikäsitelty ja hiottu niin pitkälle, että epätodelliselta näyttävään efektimössöön turtuu jo ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana. On vaikea kuvitella lopputuloksen olevan kuvaaja Mika Orasmaan alkuperäinen näkemys siitä miltä kuvan pitäisi näyttää.

Komedia on Iron Skyn vahvimpia puolia ja osa vitseistä aiheuttaa pakonomaista hihittelyä. Huumorin taso vaihtelee turhauttavasta pakkonaurattamisesta hauskaan tykitykseen sekä poliittiseen satiiriin. Kohteiksi joutuvat natsien lisäksi muun muassa Pohjois-Korea sekä Yhdysvaltain presidentti, jota näyttelee Sarah Palinia muistuttava Stephanie Paul. Oman osansa saavat myös Barack Obama sekä George W. Bush. Elokuvan aihepiirin huomioiden meno voisi olla paljon törkeämpää, mutta tietyntasoinen korrektius on näin suuressa tuotannossa ymmärrettävää, eikä viittauksia klassisiin natsisploitaatioelokuviin löydy. Ikärajan pitäminen kohtuullisen alhaisena on ollut tekijöille myös tärkeää. Komediaosuuksien suurimmaksi kompastuskiveksi muodostuu oikeanlaisen rytmityksen puute, joka tekee kohtauksista välillä liian sketsiviihdemäisiä ja pakotettuja.

Iron Sky [3]
Iron Sky [4]

Iron Sky viittaa useissa kohtauksissa muihin elokuviin, kuten Chaplinin Diktaattoriin (1940), Kubrickin Tohtori Outolempeen (1964) sekä Hirschbiegelin Perikadon (2004) kuuluisaan kohtaukseen, jota on varioitu YouTubessa lukemattomia kertoja. Kokonaisuus luottaa liikaa peruslaatuiseen scifitoimintaan ja komediaan, vaikka idea natseista kuussa antaisi pelivaraa paljon muuhunkin.

Natsidiktaattori Wolfgang "Führer" Kortzfleischia näyttelevä Udo Kier on elokuvan kirkkain tähti, vaikka hänen roolinsa jää valitettavan lyhyeksi, eikä kokenutta näyttelijää päästetä kunnolla esittelemään kykyjään. Muissa rooleissa nähdään muun muassa elokuvan alussa kuunatsien keskuuteen hämmennystä aiheuttamaan päätyvä Christopher Kirby, sekä natsipropagandalla lasten aivoja kuukoulussa pesevää opettajaa näyttelevä Julia Dietze.

Iron Sky [5]
Iron Sky [6]

Iron Sky ei täytä ennakkosuitsutuksen herättämiä odotuksia vaan on pikemminkin juuri niin tylsä kuin se trailerin perusteella vaikuttaa olevan. Se ei ole komediana tarpeeksi hauska osin jo tuotantoprosessin aikana vanhentuneiden vitsiensä takia, eikä kykene olemaan riittävän törkeä palvellakseen aikuiskatsojiaan. Ohjaaja Timo Vuorensolan (Star Wreck: In the Pirkinning, 2005) elokuva painuu unohdukseen jo muutama päivä katsomisen jälkeen, mutta perusidea toiminee oivallisena koukkuna hollywoodilaiselle uusintaversiokoneistolle. Iron Sky ei ole hyvä eikä huono elokuva, vaan kärsii pahanlaatuisesta tasapaksuudesta. Elokuvana se on suunnilleen samaa tasoa Helanderin Rare Exportsin kanssa, eikä sekään tule saavuttamaan kulttistatusta yrityksestä huolimatta.

Versioinfo (21.2.2012):

Iron Sky sai Berliinin upeassa Fiedrichstadt-Palastissa järjestetyssä maailmanensi-illassa haltioituneen vastaanoton eikä ihme, sillä se oli festivaaliohjelmistossa harvoja genre-elokuvaharrastajan näkökulmasta kiinnostavia uutuuksia. Kaikki festivaalinäytökset myytiin loppuun. Aika näyttää millaisen vastaanoton elokuva tulee saamaan muualla maailmassa.

Iron Skyn Suomen ensi-ilta on 80 kopion voimin 4.4.2012. Ennakkonäytöksiä järjestetään kuitenkin jo aiemmin ympäri Suomea.

**½--
© Sakari Määttä, julkaistu: 21.2.2012
keskiarvo
toimitus
2.28/5.00 (9)
 JSSMJLTPJMMHMMEMPI
  2.0 2.5 2.5 1.5 2.0 2.5 3.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.24/5.00 (23)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -14 (27)
52%
Iron Sky (2012)  Iron Sky (2012)Rautataivas  

kommentit

odota...
Jyrgen kommentoi (7.4.2012 21:18:24)
user avatar Kriitikon määritelmä elokuvan tasapaksuudesta osuu täysin kohdalleen. Subjektiivisesta näkökulmasta tarkastellen elokuvan kiinnostavuus loppuu jo alkumetreillä tylsän valtavirtajohdannon vaikutuksesta; elokuvan kiinnostavuus voisi olla ollut trailerista pääteltävissä, mutta sitä en ole katsonut sillä tuotantoprosessin vaiheita seuraamattakin on aika selvää elokuvan olevan Star Wreckien kohderyhmää laajemmalle yleisölle suunnattu, ja latteahko lopputulos onkin.
Tämän elokuvan johdosta voisi alkaa jo miettiä uudelleen tekijöiden genrepositiota, sillä tämä tuote ei ainakaan puhuttele enää findietuotantoon tottunutta yleisöä.
vastaa »
Ville kommentoi (7.4.2012 23:14:32)
user avatar Paskinta mitä oot ikinä kirjoittanut...
vastaa »
anonyymi kommentoi (29.12.2012 13:22:56)
user avatar Visuaalisesti muistuttaa vuosituhannen alkupuolen tietokonepeliä + siedettävät näyttelijäsuoritukset + pari suhteellisen hauskaa vitsiä + sekava ja mitäänsanomaton käsikirjoitus joka ei ota katsojaa mukaansa = Hukattu tilaisuus, mutta ilmeisesti avasi ohjaajalle portteja maailmalle.
vastaa »
anonyymi kommentoi (4.11.2013 11:26:17)
user avatar Tämä oli varsin huono leffa, käsikirjoituksineen päivineen, jossa mennään ihan sovinnaista kilttiä rataa, mikä on jo tuttua mainstream elokuvista. Kaikki henkilöhahmot jäävät ohkaisiksi, kuten koko elokuva kokonaisuutena. Varsinainen pannukakku. Tylsäkin vielä. Jos tykkää katsella tietokone-efektejä, niin ehkä joku niistä kiksejä saa, mutta missään nimessä ne eivät elokuvaa tee.
vastaa »
Camparto kommentoi (7.1.2019 21:10:28)
user avatar Helvetin huono elokuva. Järjetöntä epähauskaa kohkaamista. Yksi tähti tehosteista. Jatko-osa(t) jääköön katsomatta!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa