Caroline Munro

The Snake Man (1970)

aka The Snake King's Wife; Puos Keng Kang

The Snake Man #1 The Snake Man #2

Tea Lim Koun eeppinen The Snake Man on tunnetuin Kambodžan elokuvataiteen kulta-ajalta, eli 60-70-luvulta, peräisin oleva ohjaus. Koun nousi elokuvan myötä ennennäkemättömään suosioon ja häntä pidetään tänä päivänä kambodžalaisen elokuvateollisuuden isänä. The Snake Man sai myös kansainvälisen levityksen ja oli iso hitti muun muassa Thaimaassa, jossa miespääosa Chea Youthorn saavutti kulttisuosion.

Nuori nainen Neang Nhi ja hänen tyttärensä kärsivät juopon omistushaluisen aviomiehen Minomin alistamana ja ovat käytännössä vankeja omassa kodissaan. Eräänä päivänä Minomin ollessa töissä Nhi löytää maakolosta jättiläismäisen puhuvan käärmeen. Nhi rakastuu käärmeeseen, ja yhdessä vietetyt yöt johtavat siihen, että nainen tulee raskaaksi. Minom saa asian selville ja surmaa jättiläiskäärmeen sekä Nhin, jolloin satoja käärmeitä tulvii ulos naisen kohdusta. Yksi käärme selviää elävänä ja jää vuosikausiksi odottamaan sopivaa paluuhetkeä. Vuosia myöhemmin kasvanut käärme muuntautuu komeaksi mieheksi (Chea Youthorn) ja rakastuu Nhin orvoksi jääneeseen tyttäreen (Dy Saveth), jonka Minom on karkottanut kodistaan.

The Snake Man [1]
The Snake Man [2]

Elokuvan todella sujuvasti etenevä alkujakso nostaa odotukset korkealle, mutta valitettavasti juonikuviot muuttuvat haparoiviksi ja nousevat uuteen huippuun vasta elokuvan loppupuolella. 164-minuutin pituudesta huolimatta juoni etenee sellaisella tahdilla, ettei katsoessa pääse kyllästymään. The Snake Man yhdistää kauhua, romantiikkaa, draamaa, fantasiaa ja paikoin jopa Timo Koivusalon ja Uuno Turhapuron mieleen tuovaa pehmoperverssiä komediaa. Puhuvan käärmeen ja undulaattien, käärmehiuksisen lapsen sekä pahansuovan noita-akan lisäksi päällimmäisenä elokuvasta jää mieleen kohtaus, jossa harvahampainen kääpiö antaa naiselle lantiohierontaa.

Versioinfo (24.2.2012):

The Snake Man esitettiin Berlinalen elokuvafestivaaleilla dvd-projektiona, koska ehyttä filmikopiota ei ollut saatavilla. Festivaali järjesti esitystä varten englanninkieliset tekstitykset ja lennätti paikalle ohjaaja Tea Lim Kounin sekä naispääosa Dy Savethin. Elokuvan aiheesta kiinnostuneille huomattavasti helpommin saatavilla on Fai Sam Angin ohjaama uusintaversio The Snake King's Child vuodelta 2001.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 24.2.2012
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
4.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
The Snake Man (1972)  The Snake Man (1972)Puos Keng Kang