Caroline Munro

Hemel (2012) :: Heaven


Hemel #1  

Genre

Nuori ja kaunis Hemel hyppii yhden yön suhteesta toiseen kiinnostumatta sen enempää kumppaneistaan ihmisinä, hakien ainoastaan fyysistä ja seksuaalista läsnäoloa, toisen ihmisen lämpöä ja kosketusta. Hemel on valmis ottamaan vastaan kaiken mitä saa, mutta hän ei anna tunnetasolla vastapalveluksia. Parittelukumppanit ovat hänelle kertakäyttötavaraa, joista parhaiten mieleen jäävät vain ongelmatapaukset.

Ainoa tärkeä mieshenkilö Hemelin elämässä on hänet kasvattanut rikas isä Gijs. Gijsin ja Hemelin välinen hiukan liiankin läheinen suhde tulee elokuvassa esille hienovaraisia vihjailuja sisältävien yksittäisten kohtausten kautta. Molemmat henkilöt ovat samantyyppisiä, mutta siitä huolimatta monella tavoin myös vastakohtaisia hahmoja. Hemelin niin fyysinen kuin henkinenkin herkkyys ja riippuvuus muista ihmisistä on seurausta siitä, ettei hän voi olla täysin isänsä kaltainen. Hemel on kuin tyhjä kuori, joka etsii itselleen tarkoitusta ja sisältöä tietämättä kuitenkaan mistä niitä löytäisi.

Hemel [1]
Hemel [2]

Nimiroolissa nähtävä Hannah Hoekstra oli juuri valmistunut teatterikoulusta ottaessaan paljon rohkeita kohtauksia sisältävän osan vastaan. Kokemattomuudestaan huolimatta hän onnistuu roolissa todella hyvin eikä vaikuta tippaakaan teennäiseltä missään kohtauksessa. Suorituksessa on samaa kokonaisvaltaista heittäytymistä kuin Emily Browningilla Julia Leighin upeassa Sleeping Beautyssa (2011). Hemelin isää näyttelevä Hans Dagelet on tosielämässä Hoekstran hyvän ystävän isä, joten he tunsivat toisensa hyvin jo entuudestaan.

Hemel on hollantilaisen naisohjaaja Sacha Polakin ensimmäinen pitkä elokuva. Käsikirjoittaja Helena van der Meulen on aiemminkin käyttänyt tarinoissaan henkisesti vaurioituneita ja oudon isäsuhteen omaavia naisia. Hemelin seksin ja rakkauden eroja käsittelevä sisältö muokkautui osittain vasta tekovaiheessa, vaikka käsikirjoitus ja suurin osa dialogista olikin valmiina jo etukäteen. Aihepiirinsä sekä muutaman erityisesti alkupuolella nähtävän kohtauksen takia elokuva tuo mieleen Steve McQueenin Shamen (2011), mutta Hemel on tunnelmaltaan vahvempi paneutuen syvemmin myös päähenkilönsä monimutkaisiin perhesuhteisiin.

Hemel [3]
Hemel [4]

Kuvallisesti Hemel muistuttaa Urszula Antoniakin draamaa Code Blue (2011), vaikka elokuvilla ei tekomaansa lisäksi olekaan juuri muuta yhteistä. Daniel Bouquetin laajakangaskuvauksessa yhdistyvät vakuuttavalla tavalla pehmeät valot sekä hillitty värimaailma. Hemel on samanaikaisesti kaunis ja ruma, ahdistava ja vapauttava. Hemel-sana on hollantia ja tarkoittaa taivasta.

Versioinfo (7.3.2012):

Vaatimattoman oloinen ohjaaja Sacha Polak oli paikalla Berlinalen festivaaleilla esittelemässä elokuvaansa ja vastailemassa yleisön esittämiin kysymyksiin. Ohjelmistossa esitettiin myös ohjaajan 10-minuuttinen lyhytelokuva Brother (2011).

****-
© Sakari Määttä, julkaistu: 7.3.2012
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (4)
 JSSMJMEM
  3.5 4.0 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (3)
67%
Hemel (2012)  Hemel (2012)