Caroline Munro

Blut muss fliessen - Undercover unter Nazis (2012) :: Blood Must Flow: Undercover Among Nazis


Ohjaus

Käsikirjoitus

Maa

Blut muss fliessen - Undercover unter Nazis #1  

Blut muss fliessen - Undercover unter Nazis on kuuden vuoden aikana salaa kuvatusta materiaalista koostettu dokumentti. Lehtimies Thomas Kuban (nimi muutettu) on tallentanut piilotettujen mikrofonien ja minikameroiden avulla yli neljäkymmentä uusnatsien järjestämää konserttia Saksassa ja muualla Euroopassa. Dokumentin kautta on mahdollista kurkistaa yhteiskunnan pinnan alla kukoistavaan nuorisokulttuuriin, johon kukaan ulkopuolinen ei normaalisti pääsisi käsiksi.

Kuban liikkuu natsien keskuudessa omana itsenään, mutta laittaa toisinaan valepuvun ylleen ja lähtee haastattelemaan poliittisia toimijoita sekä osallistumaan yhteiskunnallisia kuumia perunoita käsitteleviin pressikonferensseihin. Kameran eteen Kuban uskaltautuu ainoastaan valeasuun ja mustiin aurinkolaseihin sonnustautuneena. Islamilaisterroristit tuntuvat olevan Saksassa uhka numero yksi ja uusnatsien tempaukset tulevat vasta kakkosena. Hiukan yllättäen äärivasemmiston keskuudessa kytevä potentiaalinen väkivaltaisuus on myös korkealla listalla.

Blut muss fliessen - Undercover unter Nazis [1]
Blut muss fliessen - Undercover unter Nazis [2]

Uusnatsikonserttien järjestäminen on laissa kielletty ja keikoille pääseminen vaatiikin tapauksesta riippuen paljon vaivaa ja salamyhkäisyyttä. Dokumentissa kuvatuilla keikoilla uusnatsit riehuvat, dokaavat ja hailaavat yhteisen intohimon ja yhteisöllisyyden nimissä. Eräässä kohtauksessa uusnatsien vähemmän salassa pidetty juhlinta keskeytyy, kun ravintolan omistaja tulee paikalle ja vaatii musiikin vaihtamista normaaliin diskomusiikkiin. Uusnatsit suhtautuvat tilanteeseen yllättävän rauhallisesti ja pian jo tanssitaan jonossa ysäridiskon pauhatessa kovaäänisistä.

Nuorison houkutteleminen äärioikeistolaista musiikkia ja antisemitististä henkeä huokuviin illanviettoihin on Saksassa yleistä. Aiheeseen kuuluva musiikkikulttuuri elää vahvana ja bändit myyvät levyjään tarkoitusta varten perustettujen levitysfirmojen ja internetin kautta. Samalla oheiskauppa käy kuumana eikä ihme, että niin moni nuori jää kiinni koukkuun. Joitakin vuosia aiemmin kuvattua materiaalia näytettiin Saksan television Kontrast-ohjelmassa ja tapauksesta noussut kohu aiheutti toimenpiteitä. Virkavalta alkoi puuttua asioihin aktiivisemmin ja tilanne rauhoittui sen ansiosta ainakin joissain kaupungeissa.

Dokumenttina Blut muss fliessen - Undercover unter Nazis on paikoin raskasta katsottavaa, mutta aiheensa ja kuvauksessa olosuhteiden pakosta käytetyn välittömän lähestymistavan ansiosta mielenkiinto säilyy yllä. Todennäköisesti dokumentin sisältö tulee aiheuttamaan Saksassa kohua ja keskustelua, mutta muualla se tuskin herättää olankohautusta kummempaa reaktiota.

Versioinfo (2.3.2012):

Elokuvan kuvaajana muissa kuin salaisissa osuuksissa toimi Peter Ohlendorf. Kuban itse ei ole missään vaiheessa antanut henkilöllisyyttään julkisuuteen, jotta hänen turvallisuutensa ei vaarantuisi. Ymmärrettävästi hän ei osallistunut myöskään elokuvan Berlinalessa järjestettyyn maailmanensi-illan jälkeiseen keskustelutilaisuuteen.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 2.3.2012
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!