Caroline Munro

Boys on the Run (2010)

aka Bôizu on za ran

Boys on the Run #1 Boys on the Run #2

Genre

Daisuke Miuran toinen valkokangaselokuva Boys on the Run on epätavallisen pirteä romanttinen komedia - sekä joidenkin mielestä likainen, epäromanttinen ja vaikeasti pidettävä.

Japanilaiset slacker-elokuvat ovat aivan oma alagenrensä. Nobuhiro Yamashita (Ramblers, 2003), Yuya Ishii (Girl Sparks, 2007) ja Yu Irie (8000 Miles: Saitama Rappers, 2009) ovat vuoron perään ihastuttaneet ja vihastuttaneet tunarielokuvillaan, joiden surkeat sankarit eivät enää edes vaivaudu reagoimaan elämän monottaessa päin kasvoja. "Ei voi mitään", toteaisi tyypillinen Yamashita-hahmo.

Boys on the Run [1]
Boys on the Run [2]

Näytelmäohjaajana kannuksensa hankkinut Miura sivuaa hieman samaa teemaa, mutta paljon värikkäämmissä maisemissa. Yamashitan ja Ishiin pystyyn kuollut Osaka on vaihtunut värikkäänä neonvaloissa loistavaan Tokioon, jossa pulssi sykkii yöelämän tahtiin. Mutta Miuran protagonisti tulee toisesta maailmasta - ja häntä esittävä näyttelijä punk-rock -bändistä.

Ging Nang Boyz - yhtyeen laulaja Kazunobu Mineta esittää 29-vuotiasta kotiparasiittia. Äiti saman katon alla, ei tyttöystävää, ainoastaan telekura (aikuispuhelinlinja) ja oma käsi iltojen ilona. Jopa treffit puhelintytön kanssa menevät todella kivuliaasti pieleen. Mutta lopulta onni kuitenkin kääntyy - työpaikan uusi tyttö (ihastuttava Mei Kurokawa) on ujo, suloinen ja tykkää pornosta!

Boys on the Run [3]
Boys on the Run [4]

Vaikka Boys on the Runia ei kannatakaan vertailla liikaa Yamashitan töihin, on Miuran elokuvassa tiettyä samaa asennetta. Ohjaaja voisi repiä halvat naurut pilkkaamalla säälittävää päähenkilöään, mutta valitsee sen sijaan nauraa hänen kanssaan. Viisas päätös, sillä näin hyvät hahmot ovat harvassa - siitäkin huolimatta, että jokunen sankari katsomon puolella on erehtynyt luulemaan miestä epämiellyttäväksi. Ehkäpä elokuva vaatii katsojaltaan ainakin hiukkasen aitoa Akihabara-sielua avautuakseen täydellisesti.

Miuran vanhempiin töihin verrattuna Boys on the Run on kuitenkin iso askel valtavirtayleisöjen suuntaan. Teatteripiireissä ohjaaja on pienoisessa kulttimaineessa - Miuran ilman käsikirjoitusta etenevissä "live-ihmissuhdedokumenteissa" näyttelijät improvisoivat repliikkinsä ja menevät henkilökohtaisuuksiin solvatessaan toisiaan. Osalle ohjaajan pakkomielle aitoon draamaan on ollut liikaa. Boys on the Run sen sijaan ei loukkaa kuin pahimpia konservatiiveja - romanssikomedia on turvallisen elokuvamainen, vaan ei punk-sävytteissään lainkaan niin laskelmoitu kuin voisi pelätä.

Boys on the Run [5]
Boys on the Run [6]

Valtaosan ajasta Boys on the Run pyörittää varsin tyypillistä mainstream-karusellia, jota kuitenkin maustaa varovaisesti marginaalista lainaava huumori ja hahmot. Etenkin seksi ja seksiteollisuus ovat jatkuvasti läsnä, mutta ei juurikaan likaisessa mielessä. Myötätunto hahmoja kohtaan sekä hillitty ohjauksellinen ote saavat aikaan sympaattisen valtavirtaelokuvan, jossa on riittävästi pippuria pitääkseen myös kokeneemman katsojan mielen virkeänä.

Parhaiten Boys on the Run pärjää ensimmäisellä kolmanneksellaan, joka välttää liki kaikki romanttisen komedian kliseet. Sukellus syvemmän draaman pariin on vähemmän vakuuttava, mutta mainio näyttelijäkaari pitää jutun pinnalla. Antaumuksella rooliinsa paneutuvan Minetan ohella kiitokset ansaitsevat myös muutamat sivunäyttelijät, etenkin ylipirteää ja asiakkaille ilmaisia lisäpalveluja jakavaa seksityöläistä esittävä You. Säännöllisesti mielenkiintoisiin elokuviin hakeutuva Ryuhei "Yusakun poika" Matsuda ei hänkään ole huono kurjana kaverina.

Boys on the Run [7]
Boys on the Run [8]

Mainio lopetus tuo viimeistään hymyn huulille ja oikeuttaa myös päähenkilön seinällä roikkuvan Taksikuski-julisteen. Scorsesemaista verilöylyä ei tosin ole odottaminen, vaan pikemminkin Rockyn henkeä julistava huipennus. No, ainakin jos Rocky olisi ollut japanilainen ja täysi tunari. Minetan yhtyeen esittämä "Boys on the Run" -kappale viimeistelee vuoden 2010 ehdottomasti parhaisiin viihde-elokuviin kuuluvan romanttisen komedian - tai ehkäpä vastenmielisen antiromanssin katsojasta riippuen.

Versioinfo (28.3.2012):

Elokuva on julkaistu Japanissa komeassa, mutta tekstittämättömässä kahden levyn setissä. R1-julkaisu ilmaantui helmikuun lopulla 2012.

****-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 28.3.2012
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
4.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Boys on the Run (2010)  Boys on the Run (2010)Bôizu on za ran