Caroline Munro

Everyday Sunshine: The Story of Fishbone (2010)


Everyday Sunshine: The Story of Fishbone #1  

Liian musta valkoisille, liian valkoinen mustille. Los Angelesista kotoisin olevan Fishbone-yhtyeen ongelma kiteytyy tähän vanhan funk-velho George Clintonin luonnehdintaan yhtyeestä. Samaiseen seikkaan liittyen, suuremman läpimurron ja valtavirtasuosion esteenä oli lahjakkaan ja sekalaisen seurakunnan käsittämättömän monien eri musiikkityylisuuntien kirjo.

Everyday Sunshine: The Story of Fishbone [1]
Everyday Sunshine: The Story of Fishbone [2]

Lev Andersonin ja Chris Metzlerin dokumenttielokuva kertoo punk-, funk-, reggae-, soul-, rap-, heavy-, proge- ja ska-vaikutteita musiikissaan surutta sotkeneen yhtyeen karun, myrskyisän ja kajahtaneitakin piirteitä sisältävän tarinan vastustamattoman vetoavalla tavalla. Jo 1970-luvun lopulla kouluikäisinä aloittaneesta kollektiivista muotoutui Fishbone 1980-luvun alkuvuosina, ja levytyssopimus Columbia Recordsin kanssa solmittiin vuonna 1985.

Viimeistään kakkosalbumi Truth and Soul (1988) kiinnitti yleisön ja kriitikoiden huomion, keräten rutkasti positiivista huomiota. Pohjatyötä oli tosin tehty visuaalisesti hurjilla ja energisillä keikoilla jo vuosia, Fishbonen ollessa nimenomaan ja ensisijaisesti livebändi. Suomessakin radiosoittoa saanut albumin avausraita "Freddie's Dead" oli metallikitaroilla höystetty vitaalinen versio Curtis Mayfieldin soul-biisistä, joka kuullaan instrumentaaliteemana myös vuoden 1972 blaxploitaatioklassikossa Superfly.

Everyday Sunshine: The Story of Fishbone [3]
Everyday Sunshine: The Story of Fishbone [4]

Andersonin ja Metzlerin elokuvasta välittyy pääasiassa laulusolisti/fonisti Angelo Mooren ja basisti Norwood Fisherin intiimien haastattelujen kautta se, mikä tämän jälkeen meni pieleen: olla musta ja tiedostava (Rodney King -tapaustakin sivutaan), toisaalta punk ja muuta lähinnä valkoisten popkulttuuriin liitettävää. Mahdoton yhtälö ainakin mainstream-suosion saavuttamiseksi. Kaksikko Moore ja Fisher ovat kuitenkin pohjimmiltaan positiivisia jääräpäitä, jotka jatkavat Fishbonen pyörittämistä edelleen alternative-asenteella, vaikka muu originaalijengi on loikannut kyydistä vuosien saatossa.

Dokumentin kuvissa käyvät George Clintonin lisäksi useat kaupallisesti paremmin menestyneet aikalaismuusikot kuten Flea, Les Claypool, Gwen Stefani ja Ice-T tunnustamassa velkansa ja vaikuttimensa Fishbonelle. Mike Watt hc-punkbändi Minutemenista kuvailee elokuvan alussa Fishbonea erittäin osuvasti; "heidän soitostaan voi kuulla ainakin kymmentä eri tyylisuuntaa - saman biisin aikana!"

Everyday Sunshine: The Story of Fishbone [5]
Everyday Sunshine: The Story of Fishbone [6]

Tietä menestykseen eivät helpottaneet myöskään bändin sisäiset ego-ongelmat, päihderiippuvuudet tai vaikkapa originaalikitaristi Kendall Jonesin sekoaminen uskontoon. Uskomattomia piirteitä saanut jupakka huipentui meilläkin uutisoituun oikeudenkäyntiin, jossa vastakkain olivat Jones ja basisti Fisher. Jälkimmäinen sai kidnappaussyytteen yritettyään pelastaa ystävänsä kaistapäisyyteen johtaneilta uskonnon kiroilta. Juttu sovittiin, mutta ystävysten tiet erkanivat vuosikausiksi. Ja sitten on tapaus Theremin. Tämän elektronisen soittimen käyttö Fishbonen musiikissa ei nauti muiden yhtyetovereiden varauksetonta suosiota, mutta sen ääneen vilpittömästi ihastunut laulusolisti Angelo Moore viljelee ujellusta aina tilaisuuden tullen - ja vielä vähän päälle. "Kill the Theremin, kill it now", loihe Angelon soittokumppani lausumaan.

Everyday Sunshine: The Story of Fishbone [7]
Everyday Sunshine: The Story of Fishbone [8]

Everyday Sunshine: The Story of Fishbone silataan Laurence Fishburnen uskottavalla kertojaäänellä ja Click 3X -studion street cooleilla animaatioilla. Vaikutusvaltaisen Fishbonen pitkän uran ilot ja surut, kohokohdat ja vähemmän mairittelevat hetket käydään kattavasti läpi. Jälkimmäisiä edustaa katkelma bändistä Unkarissa soittamassa musiikkiaan kouralliselle paikallisia lepotuoleissa makaavia eläkeläisiä. Vastoinkäymiset ovat tuoneet takaisin äitinsä helmoihin muuttamaan pakotetun Angelo Mooren iloiseen hymyyn vuosien myötä aavistuksen katkeruuden karetta, mutta toivokaamme että kahdella tulevalla Suomen keikalla toukokuussa homman juoni on Everyday Sunshine.

Versioinfo (14.3.2012):

Everyday Sunshine: The Story of Fishbone sai Suomen ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla 7.3.2012. Jenkkiläinen dvd elokuvasta ilmestyi noin viikkoa aiemmin The Cinema Guildin julkaisemana.

****-
© Mika Helminen, julkaistu: 14.3.2012
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Everyday Sunshine: The Story of Fishbone (2010)  Everyday Sunshine: The Story of Fishbone (2010)