Caroline Munro

Black Rat (2010)

aka Kuronezumi

Black Rat #1 Black Rat #2

Genre

Kenta Fukasaku teki jälleen hyvän elokuvan - tällä kertaa koululaisia lahtaavasta sarjamurhaajarotasta.

Fukasaku nuorempi (aka Fukasaku vaatimattomampi) on aika pahassa maineessa oleva ohjaaja. Uran alussa mies oikeusmurhattiin Battle Royale II:n (2003) myötä. Sitä seuranneet, Fukasakun aivan itse ohjaamat elokuvat, eivät olleet sen parempia. Viime vuosina on kuitenkin tapahtunut jotain omituista. X-Cross (2008) oli yllättävän hauska kauhuelokuva ja Perfect Education: Maid for You (2010) nauratti puupäisyydellään. Black Ratin myötä Fukasaku viimeistelee hattutempun - ainakin, jos umpisurkeaa lyhäriä Kodomo zamurai (Kill, 2009) ei lasketa. Joko Fukasaku on saanut langan päästä kiinni, tai sitten hän vain onnistuu keskimääräistä suuremmalla prosentilla vahingossa. Katsojan kannalta asialla ei juuri ole väliä.

Black Rat [1]
Black Rat [2]

Neljässä päivässä kuvattu Black Rat on semi-hupaisa teinikauhu. Vanhan ajan häijyistä saduista tunnelmansa lainaava piirretty prologi lupailee paljon, eikä itse elokuva jää siitä tavattoman kauaksi. Tosielämän seitsemän rottaa ovat koulun festivaaliin valmistautuva epäsuhtainen opiskelijaporukka. Ryhmän ensimmäinen vainaja syntyy jo alussa, kun kaltoin kohtelemiseen kyrpiintynyt tyttö riistää oman henkensä. Jäljelle jäävät kuusi muuta rottaa saavat kantaa vastuun, kun ryhmän ulkopuolelta saapuva, tavattoman söpöön jyrsijämaskiin naamioitunut kostaja alkaa splätätä jengiä kirveellä. Kuka kantaa kaunaa kuudelle rotalle?

Lähtökohta on maukas ja kannattelee elokuvaa, vaikka potentiaalista ei saadakaan kaikkea irti. Karvaisen pinnan alla hönkii tuhanteen kertaan nähty tarina, jonka yllätyksettömyys on itsessään pienoinen yllätys. Toisaalta on kuitenkin mukavaa nähdä japanilaisia kouluasuja muunkin, kuin örisevien kummitusten ja kuolaavien bisnesmiesten terrorisoimana. Juttu on älytty pitää sopivan lyhyenä (79 min) ja matkan varrelle mahtuu kaikenlaista pientä oivaltavaa. Hetkittäin mieleen tulee Koji Shiraishin hillitön valedokkari Shirome (2010), vaikka samalle tasolle ei ylletäkään.

Black Rat [3]
Black Rat [4]

Monesta tuoreesta minibudjetin J-leffasta poiketen Black Rat näyttää visuaalisesti varsin pätevältä. Kuvausalustana toimii toki digivideo, mutta jälki on vakaata ja värikästä. Punainen ja sininen valo tulvii kuviin kasarikauhujen hengessä eikä yökohtauksissa ole vaikeuksia saada kuvasta selvää. Avex Entertainmentin palkkalistoilta raavittu esiintyjäkaarti hoitaa rutiinisöpöilynsä - heidän promoamisekseen elokuva tehtiinkin. Samaan Avex Entertainment New Star -tuotantosatsiin kuuluu kolme muutakin elokuvaa. Nipponin ulkopuoliseen levitykseen sisarelokuvia lienee turha odottaa, sillä ne eivät edusta kansainvälistä markkina-arvoa omaavaa kauhugenreä.

Hermojariipivä poikkeus Avex-kaartiin on aina yhtä käsittämätön Makoto Sakamoto. Hänen perustehtävänsä elokuva- ja televisio talentona (englannin kielestä väännetty termi, joka Japanissa viittaa yleisesti televisiopersooniin ja viihdyttäjiin) on vetää samaa sössöttävän nörtin roolia kerta toisensa perään. Shunji Iwain elokuvassa Hana & Alice (2004) maailmanmainetta maistanut Sakamoto heiluu Black Ratissa jälleen kerran yläastealaisen hepeneissä, vaikka mies on 33-vuotias! Onneksi äijästä hankkiudutaan eroon heti ensimmäisenä!

Black Rat [5]
Black Rat [6]

Black Rat ei mene Fukasakun hölmöilyjen kärkeen, mutta tahattoman ja tahallisen tyylitajun välillä pallottelevaa japanilaista teinikauhua arvostaville se on mukava välipala. Halppiselokuvan pahimmat sudenkuopat vältetään ja hauskat ideat nostavat päätään tasaisin väliajoin. Vähemmän hienostuneen elokuvamaun omaavien on kuitenkin turha sen ääreen vaivautua.

Versioinfo (4.4.2012):

Media Blastersin R1-dvd ajaa asiansa - Japanissa elokuvaa ei ole vielä kotivideoformaatissa julkaistu.

***--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 4.4.2012
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!