Caroline Munro

Exit Humanity (2011)


Exit Humanity #1 Exit Humanity #2

Miten todennäköinen yhdistelmä on Yhdysvaltain sisällissota ja zombit? Tai milloin olette viimeksi nähneet sekä vakavan periodidraaman että westernin, jossa mellastavat elävät kuolleet? Vaikka George Hickenlooperin The Killing Box aka Ghost Brigade (1993) hieman yhtäläisyyksiä sisältääkin, ovat kanadalaisohjaaja John Geddesin tuoreen Exit Humanity -elokuvan ideat kiitettävän omaperäisiä ja valittu linja tinkimätön.

Exit Humanity [1]
Exit Humanity [2]

Exit Humanity on tarina konfederaation sotilas Edward Youngista (vakuuttava Mark Gibson), joka sisällissodan loppumetreillä menettää elämässään kaiken merkityksellisen, vaimonsa, poikansa sekä uskonsa ihmisyyteen ja ihmiskuntaan. Epätoivon aiheuttaja on kulovalkean tavoin etenevä vitsaus, joka oireilee ihmislihaa himoavien elävien kuolleiden muodossa. Puraisu olisi kohtalokas ja Edward saakin käyttää kaikki mahdolliset keinot zombien pysäyttämiseen pyrkiessään saattamaan rakkaidensa maalliset jäännökset kunniallisesti hautaan.

Geddesin elokuva on enemmän surumielinen ja traaginen kertomus menettämisen tuskasta ja epätoivosta, kuin säikyttelemään pyrkivä perinteisempi kauhuelokuva. Roisketta ja hurmetta tarjoillaan maltillisen perustellusti tarinaa palvellen ja esimerkiksi Braindeadin (1992) maailmasta ollaan varsin kaukana. Exit Humanity on myös Edward Youngin selviytymistarina naamioituna kuvitetun päiväkirjan muotoon. Brian Coxin (Manhunter, 1986) vivahteikas kertojaääni toimii päiväkirjan lukijana ja kuvaaja Brendan Uegama on ikuistanut lokin tapahtumat Kanadan Ontarion silmiä hivelevän jylhissä maisemissa.

Exit Humanity [3]
Exit Humanity [4]

Kuvausjälki onkin ehdottomasti mainitsemisen arvoinen asia Exit Humanityn yhteydessä. Ohjaaja Geddes ja kuvaaja Uegama välttivät keinovalaistuksen käyttöä viimeiseen asti oikean tunnelman tavoittamiseksi. Koska 1870-luvulla, jonne elokuvan tapahtumat sijoittuvat, valaistiin lähinnä kynttilöillä, soihduilla ja erilaisilla tulisijoilla, tuli sellaisia käyttää myös kuvauksissa. Eikä kalliin valaistusarsenaalin puuttumisesta pienen budjetin elokuvatuotannossa varsinaista haittaakaan ole. Tumman ja riipivän tarinan korostamiseksi ei Exit Humanityssä päivänvalollakaan revitellä, vaan kaikki on tarkoituksellisen harmaata ja synkkää. Uegaman digitaalisella RED One -kameralla kuvaama jälki on toimivaa ja dynaamista. Kamera onkin liikkeessä valtaosan ajasta ja jos staattinen kuva löytyy, sille on perusteltu syy.

Exit Humanity [5]
Exit Humanity [6]

Oman uniikin lisänsä elokuvaan tuovat Snezhan Bodurovin työstämät animaatiojaksot, joihin siirtymät on toteutettu saumattomasti Edwardin päiväkirjaansa raapustamista kuvista. Animaatioiden tyyli on lähellä graafisista romaaneista tuttua asua ja käsityönä tehdyt ruudut tuovat varsinkin elävien kuolleiden olemukseen aavemaista syvyyttä. Maskeeraus on kautta linjan myös näyttelijöiden kanssa toteutetuissa zombeissa parasta a-ryhmää ja genren aatelia. Sana realismi hiipii väkisinkin mieleen, mikäli sen käyttö zombien tapauksessa sallitaan. Kyse on kuitenkin Exit Humanityn kohdalla vertauskuvallisuudesta, taistelusta hyvän ja pahan välillä.

Kun mukana näyttelijäkaartissa on pari tuttua kauhugenrekasvoa toimivissa sivurooleissa, saadaan Geddesin kovin vakavamieliseen elokuvaan tiettyä perinnehenkisyyttä ja pilkahdus huumoriakin. Dee Wallace (The Hills Have Eyes, 1977; The Howling, 1981) on erakkona elävä noita, joka tietää kuin tietääkin jotakin zombifioiduksi tulemisen syistä. Bill Moseley (The Texas Chainsaw Massacre 2, 1986; The Devil's Rejects, 2005) taas on eksentrinen ja pirullinen kenraali, joka yrittää kyseenalaisin lääketieteellisin metodein löytää vastalääkkeen kulkutaudinomaisesti leviävään zombivaivaan.

Exit Humanity [7]
Exit Humanity [8]

Geddesin lähes kaksituntinen eepos lepää Mark Gibsonin tuskaisen pääosasuorituksen ja komean kuvauksen varassa, mutta olisi silti saanut olla aavistuksen lyhyempi. Huumorielokuvaa ei ole lähdetty tekemään, mutta silti tuntuu että Exit Humanity ottaa paikoitellen itsensä hiukan liian vakavasti. Kevyistä moitteista huolimatta elokuva on ehdottoman suositeltava ja omaleimaisimpia tekeleitä aikoihin.

Versioinfo (19.4.2012):

Elokuvafestivaaleja viime syksystä kiertänyt Exit Humanity kuului myös Fantasporto 2012 -tapahtuman ohjelmistoon Portugalissa. Dvd/blu-ray -julkaisu on luvassa kuluvan vuoden kesällä.

***½-
© Mika Helminen, julkaistu: 19.4.2012
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSSMJMMH
  2.5 2.5 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
marma kommentoi (26.4.2012 10:02:31)
user avatar Mistä tämän elokuvan voi saada katsottua? Ei mene ymmärrykseen ei, vai onko elokuvaa vielä mahdollista katsoa, löytyykö suomesta? Kääk...
vastaa »
Sakari Määttä kommentoi (26.4.2012 22:05:47)
lainaus:
Mistä tämän elokuvan voi saada katsottua? Ei mene ymmärrykseen ei, vai onko elokuvaa vielä mahdollista katsoa, löytyykö suomesta? Kääk...
user avatar Asia selviää yllä olevasta tekstistä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa