Caroline Munro

Haywire (2011)


Haywire #1 Haywire #2

Haywiren juoni on suoraviivaisuudessaan poikkeuksellisen yksinkertainen. Pääroolissa nähdään mixed martial arts -ottelijanakin tunnettu Gina "Conviction" Carano pieksemässä porukkaa ja yrittämässä keplotella itsensä ulos hänelle mittatilaustyönä tehdystä ansasta. Omintakeisen tyylin omaava Steven Soderbergh luottaa käsikirjoituksen nokkeluuden sijaan enemmän kuvalliseen antiin sekä päätähtösen tappelutaitoihin.

Haywire [1]
Haywire [2]

Freelancerina toimivaa superagentti Mallory Kanea näyttelevä Carano on tähtiä vilisevässä näyttelijäkaartissa ehkä vähiten tunnettu henkilö, sillä pienempiin rooleihin on napattu muun muassa Channing Tatum, Michael Fassbender, Michael Douglas, Antonio Banderas sekä Ewan McGregor. Siitä huolimatta Haywire on täysin Caranon varassa etenevä elokuva, jota on helppo verrata esimerkiksi Bourne-trilogiaan tai Bondeihin. Rooli tuo naiselle varmasti lisää työtarjouksia hänen mma-taitojensa takia, vaikka muu ulosanti ei olisikaan niin mieleenpainuvaa.

Haywire [3]
Haywire [4]

Haywiren suurin kompastuskivi on yllätysten ja juonellisen särmän puute ja siksi aika tuntuu käyvän välillä valitettavan pitkäksi. Ohjaus ja leikkaus ovat kaiken aikaa täydellisessä sopusoinnussa ja hallinnassa, mutta se ei riitä ja pahimmillaan vain lisää pahvista kikkailun makua. Positiivista on kuitenkin, että esimerkiksi salamaleikkaukset loistavat poissaolollaan eikä halpoihin temppuihin sorruta muutenkaan. Omaperäiset musiikkivalinnat tuovat elokuvaan oman lisänsä. Toimintaa sävyttää usein rauhallinen David Holmesin score ja erityisesti elokuvan alkupuolen Barcelonaan sijoittuvassa osuudessa musiikin ja kuvan liitto toimii sulavasti.

Haywire [5]
Haywire [6]

Soderbergh tekee teknisesti laadukasta työtä, mutta yhteys elokuvan ja katsojan välillä on heikentynyt ohjaajan parhaista päivistä. Samankaltainen sieluttomuusongelma oli nähtävissä jo Contagionissa (2011). Haywire on kuitenkin isolla rahalla tuotettua A-luokan B-viihdettä, jonka parissa viihtyy selkeistä elokuvallisista puutteista huolimatta. Ainakin kerran.

Versioinfo (13.4.2012):

Suomen ensi-ilta 13.4.2012

**½--
© Sakari Määttä, julkaistu: 13.4.2012
keskiarvo
toimitus
2.40/5.00 (5)
 JSSMMEEMPI
  3.0 2.5 1.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.64/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!