Caroline Munro

Kovasikajuttu (2012) :: The Punk Syndrome

aka Kovasikajuttu - elokuva Pertti Kurikan nimipäivistä

Kovasikajuttu #1 Kovasikajuttu #2

Kehitysvamma tarkoittaa lähtökohtaisesti, että kehitysvammainen henkilö ei pärjää yhteiskunnassa ilman apua. Se tarkoittaa yleensä myös sitä, että kehitysvammainen ihminen on ei-kehitysvammaisen näkökulmasta erikoinen ja hieman oudoksuttava henkilö, johon on hankala suhtautua.

Kehitysvammaisten punk rock -yhtyeen taivalta dokumentoiva Kovasikajuttu on elämän peruskysymysten ääressä. Mikä on elämän tarkoitus ja millainen on hyvä elämä? Kovasikajutun aikana kävi monta kertaa mielessä, saako tälle nauraa ja mitä nuo kutsuvierasyleisön joukossa istuvat keharit miettivät, jos nauran. Onneksi näytöksen loputtua yhtyeen jäsenten haastattelu paljasti pelkoni turhaksi: minä se tässä rajoittunut ihminen olen. Täyden elämän elämiseen ei todellakaan tarvita kohdussa tai vauvaiässä jaettua täyskättä. Kun valkokankaalla seuraa Pertin, Karin, Samin ja Tonin touhuja, oma elämä vaikuttaa apaattiselta.

Kovasikajuttu [1]
Kovasikajuttu [2]

Kovasikajuttu vie tunneskaalan laidasta laitaan, välillä naurattaa niin perkeleesti, välillä itkettää surusta ja välillä ilosta. Vertailukohdaksi tulee väkisinkin otettua huippusuosittu Anvil! The Story of Anvil -dokumentti (2008), joka kuvasi unohduksiin painuneen heavy metal -yhtyeen nousua takaisin parrasvaloihin tragikoomisen tarinan kautta. Erona Kovasikajutun ja Anvil!:in välillä on se, että ensiksi mainittu on rehellinen ja jälkimmäinen falski ja käsikirjoitettu. Pertti Kurikan nimipäivien jätkät tarjoavat parempia one-linereita (propsit etenkin Karille sukupuolihommiin liittyvistä viisauksista) kuin kukaan käsikirjoittajaneropatti voisi ikinä keksiä.

Dokumentin tekijät ovat ottaneet keinoksensa rakentaa jokaiselle yhtyeen jäsenelle draamankaaren, joita ovat Karin kihlautuminen valittunsa kanssa, Samin intohimoinen kepulaisuus ja eduskuntavaalit, Tonin muutto pois kotoa ja Pertin... err... syntymäpäivät; kuka tuli paikalle ja kuka jätti tulematta? Nämä tarinat ovat omia ministooreja ison kehyskertomuksen sisällä luoden kullekin bändin jätkälle selkeän profiilin, joka auttaa saamaan kosketuspinnan kehitysvammaisen arkeen.

Kovasikajuttu [3]
Kovasikajuttu [4]

Sivuhahmoina häärivät poikien ja miesten perheet ja porukan avustaja Kalle. Kohtaus, jossa bändi saapuu synnytysosastolle katsomaan Kallen vastasyntynyttä vauvaa saa kyynisimmänkin itkemään. Siinä se on, terve lapsi. Samalla Pertti muistelee suhdettaan vanhempiinsa: kukaan ei edes vaivautunut kertomaan hänelle, että hänen äitinsä oli kuollut.

Vaikkei Kovasikajutun ansioita viihdyttävästi toteutettuna musiikkidokumenttina voi kiistää, se jää aikakirjoihin ihmisarvon ja elämän ylistyslauluna. Dokumentti purkaa niitä kehitysvammaisia kohtaan tunnettuja pelkoja. Se on myös tarina itsensä ja systeemin voittamisesta altavastaajan roolista huolimatta. "Sähän et enää änkytä juuri ollenkaan", avustaja Kalle sanoo Pertille, kun bändi on palauttanut Pertin uskon itseensä.

Versioinfo (2.5.2012):

Ennakkonäytöksissä innostuneen vastaanoton saaneen Kovasikajutun ensi-iltaa lykättiin viikolla, jotta elokuvalle saataisiin mahdollisimman monta esityssalia. Uusi teatteriensi-ilta on 4.5.2012.

****-
© Antti Tohka, julkaistu: 2.5.2012
keskiarvo
toimitus
3.93/5.00 (7)
 JSSMTPATJMEMPI
  3.5 4.0 4.5 4.0 4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.13/5.00 (20)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  23 (28)
82%
Kovasikajuttu (2012)  Kovasikajuttu (2012)The Punk Syndrome  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (2.5.2012 16:53:53)
user avatar Mielenkiintoiselta vaikuttava elokuva ja kiva arvostelu, mutta en oikein tiedä onko tuolla Anvil vertauksella tuossa muodossaan mitään virkaa. Kun arvostelija tuntuu tästä Kovasikajutusta pitävän, miksi on tarvetta pönkittää tätä näkemystä suhteellisen epämääräiselle vertauksella. Epämääräisellä juuri siinä mielessä, että mikä tekee Anvilista falskin ja käsikirjoitetun? Kun ei ole (ainakaan ilmituotuja) perusteita, niin koko vertaus jää turhaksi sohaisuksi.
vastaa »
QCine kommentoi (4.5.2012 00:07:12)
user avatar Pakko panna tähän jo ennen ensi-iltaa kaverini laukoma häkellyttävä vaihtoehtoinen lähestymistapa -aivopieru: "Toivottavasti tää saa nuo punkkarit hiukan miettimään valintojaan."
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (4.5.2012 01:23:11)
lainaus:
Pakko panna tähän jo ennen ensi-iltaa kaverini laukoma häkellyttävä vaihtoehtoinen lähestymistapa -aivopieru: "Toivottavasti tää saa nuo punkkarit hiukan miettimään valintojaan."
user avatar Vammaisia kavereita sinulla.
vastaa »
Antti Tohka kommentoi (4.5.2012 05:51:58)
lainaus:
Mielenkiintoiselta vaikuttava elokuva ja kiva arvostelu, mutta en oikein tiedä onko tuolla Anvil vertauksella tuossa muodossaan mitään virkaa. Kun arvostelija tuntuu tästä Kovasikajutusta pitävän, miksi on tarvetta pönkittää tätä näkemystä suhteellisen epämääräiselle vertauksella. Epämääräisellä juuri siinä mielessä, että mikä tekee Anvilista falskin ja käsikirjoitetun? Kun ei ole (ainakaan ilmituotuja) perusteita, niin koko vertaus jää turhaksi sohaisuksi.
user avatar Ananalogia on mielessäni yksinkertainen, molempien dokumenttien tyylilaji on hyvin samankaltainen, bändin ja sen jäsenien arkea kuvaava kokonaisuus. Toinen bändidokumentti, eli Anvil on osaksi käsikirjoitettu, Kovasikajuttussa päähenkilöiden suuhun ei ole voinut kirjoittaa dialogia ja "yhteenottoja" ei ole voinut dramatisoida. Vertaus ei saa lukijan mielessä kosketuspintaa, jos toinen tai molemmat ovat näkemättä. Tämähän on yleisesti tämän kaltaisten vertailuiden ongelma.
vastaa »
anonyymi kommentoi (10.1.2013 16:47:08)
lainaus:
Ananalogia on mielessäni yksinkertainen, molempien dokumenttien tyylilaji on hyvin samankaltainen, bändin ja sen jäsenien arkea kuvaava kokonaisuus. Toinen bändidokumentti, eli Anvil on osaksi käsikirjoitettu, Kovasikajuttussa päähenkilöiden suuhun ei ole voinut kirjoittaa dialogia ja "yhteenottoja" ei ole voinut dramatisoida. Vertaus ei saa lukijan mielessä kosketuspintaa, jos toinen tai molemmat ovat näkemättä. Tämähän on yleisesti tämän kaltaisten vertailuiden ongelma.
user avatar Ottamatta analogiaan kantaa, haluaisin muistuttaa että kyllä kaikki dokumentit ovat käsikirjoitettuja. Tavalla tai toisella.
vastaa »
anonyymi kommentoi (14.1.2013 20:20:21)
lainaus:
Ottamatta analogiaan kantaa, haluaisin muistuttaa että kyllä kaikki dokumentit ovat käsikirjoitettuja. Tavalla tai toisella.
user avatar Molemmat arvostelussa mainitut dokkarit lienevät aivan samalla tavalla käsikirjoitettuja. Kovin jouheasti tarina eteni Kovasikajutussakin ja lopputeksteissäkin taisi vilahtaa joku dramaturgiasta vastaava. Erona lienee ainoastaan se, että sikajutussa päähenkilöt olivat juuri niin aitoja kuin oikeastikin. Kamera ei tuonut mitään ylimääräistä käytökseen.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa