Caroline Munro

The Magnificent Butcher (1979)

aka Lin Shi Rong; Lam Sai Wing; Magnificent Butcher; Le héros magnifique; Ren zhe wu di

The Magnificent Butcher #1 The Magnificent Butcher #2

"Raihnas" mestari ja torvelo oppilas, kurinalaisuus kilpailutilanteessa, mielenhallinnan hyödyntäminen fyysisissä suoritteissa ja niin edelleen. Klassis-komediallisen kungfun perusasetelmaan kuuluvat piirteet ovat kiveen hakattuja myös The Magnificent Butcherissa. Pidäkkeettömään pelleilyyn taipuvainen lihapulla Sammo Hung näytteli pääosan ja legendaarinen Yuen Woo-ping (Snake in the Eagle's Shadow, 1978; Shaolin Drunkard, 1983) istui pääohjaajan pallilla.

The Magnificent Butcher [1]
The Magnificent Butcher [2]

Kiinalainen kansallissankari-lääkäri-opettaja-taistelulajispesialisti Wong Fei-hung (kymmeniä kertoja aiemminkin häntä näytellyt Kwan Tak-hing) pyrkii opettamaan oppilailleen kurinalaisuutta mielivaltaisen meuhkaamisen sijaan. Oppilaat käyttävät taitojaan kuitenkin omapäisiin tarkoituksiinsa, eikä välikohtauksilta tai kahnauksilta voida välttyä. Aluksi kurittomuus johtaa rangaistustoimenpiteisiin, mutta kuten opittua, seuraukset ovat kauaskantoisia ja ennen pitkää ajaudutaan sekoilemaan kidnappausdraaman keskelle. Lisäksi kuvaan astuu mukaan reflekseiltään hämmentävän nopea kerjäläinen (Fan Mei Sheng), joka auttaa Lam Sai-wingin a.k.a. "Butcher Wingin" (Hung) välienselvittelysuunnitelmien toteuttamisessa. Aina yhtä "sympaattinen" ja harvojen hampaidensa takaa ilveilevä puliukko lyö notkeudellaan kaikki tietysti ällikällä. Kumimies Yuen Biao menee Sammon sidekickinä lähes hukkaan, mutta myöhemmissä elokuvissa Knockabout (1979) ja The Prodigal Son (1981) vähäistä ruutuaikaa kompensoitiin hieman.

The Magnificent Butcher [3]
The Magnificent Butcher [4]

Kaavamaisempia kungfu-elokuvia katsoneille tulee tuskin yllätyksenä, että juoni vertyy jäseniä kunnolla oikovaan vauhtiin vasta loppupuolen ilmapiiriltään totisempaa treenijaksoa lähestyttäessä. Pekingin oopperakoulusta opitun ylikorostetun teatraalisella idioottihuumoripolulla tallataan sen sijaan pitkälle toista tuntia lievään kyllästymiseen asti, vaikka Hungin hassunhauska naamanvääntely pysyy hänen 80- ja 90-luvun töihinsä verrattuna vielä varsin kesynä oheisohjelmanumerona. Tiesiväthän sen jo suomalaiset maalaispojatkin aikanaan, että julmimpana kuviteltavissa olevana vapaa-ajan källinä voidaan pitää kukon juottamista känniin. Ja jos perinteikkään itämaisen opetuksen mukaisesti sivellin on elegantimmissa piireissä miekkaa mahtavampi, niin tässä tapauksessa alkoholi on ääniraidalla lurautetun Kipparikalle-samplen todentamana rehevää pinaattia.

The Magnificent Butcher [5]
The Magnificent Butcher [6]

Yuen Woo-pingin elintärkeä läsnäolo näkyy lopputuloksessa parhaiten, kun touhu keskittyy pelkän koheltamisen sijaan itse asiaan. Keskinkertaista hieman innostavammat koreografiat, kissa- ja humalatekniikat, sekä poskipäihin napsahtelevat liikesarjat vievät janon mennessään, mutta todellinen taiteen määritelmän täyttävä käden ja silmän koordinaatiokykyä hyväkseen käyttävä teurastus kaikuu puolityhjässä viinaruukussa. Jollei halu korkin aukaisemiseen ole elokuvaa katsoessa jo aiemmin herännyt, niin oikeaoppisen kuvausperiaatteen mukaisesti taltioidut, esiintyjille kaiken tilan jättävät pitkät kuvat saavat eläytyvän katsojan pään viimeistään huojumaan. Ei enempää eikä vähempää kuin perusteos lajissaan.

***--
© Esa Meisalmi, julkaistu: 21.5.2012
keskiarvo
toimitus
3.38/5.00 (4)
 JSTPMK*EM
  3.5 3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (7)
86%
The Magnificent Butcher (1979)  The Magnificent Butcher (1979)Lin Shi Rong