Caroline Munro

The Human Centipede II (Full Sequence) (2011)

aka The Human Centipede 2 [Full Sequence]

The Human Centipede II (Full Sequence) #1 The Human Centipede II (Full Sequence) #2

"Stop them tears, you're just making daddy's willy harder."

Vuonna 2009 hollantilainen ohjaajanero Tom Six kohautti hyönteistutkijoita sadistis-fantastisella elokuvallaan The Human Centipede (First Sequence), jossa lomamatkalla olevat amerikkalaistytöt päätyvät hullun tiedemiehen vangeiksi. Naiset alistetaan mukaan kunnianhimoiseen kokeiluun, jossa useampi ihminen ommellaan kiinni toisiinsa ja heistä muodostetaan yhtenäisen ruoansulatuskanavan omaava ihmistuhatjalkainen.

The Human Centipede II (Full Sequence) [1]
The Human Centipede II (Full Sequence) [2]

Jatko-osa The Human Centipede II (Full Sequence) kertoo sosiaalisesti syrjäytyneestä Martinista, jolle on kehittynyt sairaalloinen pakkomielle Tom Sixin mestariteosta kohtaan. The Human Centipede II alkaa kohtauksella, jossa Lontoossa parkkihallin vartijana työskentelevä pullukka, likinäköinen ja nihkeäihoinen Martin katselee elokuvaa ties kuinka monetta kertaa tehden muistiinpanoja leikekirjaansa. Elokuva on Martinin päässä täyttä totta: se on eräänlainen opetusvideo ja opettaja Josef Heiter hänen suurin sankarinsa.

Martin on valmis viemään Heiterin opit aivan uudelle tasolle ja suunnittelee yhdistävänsä jopa kaksitoista ihmistä tuttuja keinoja käyttäen. Hän ei ole harjaantunut kirurgi, mutta sitäkin innokkaampi kokeilemaan ja oppimaan uusia asioita onnistumisen ja erehdyksen kautta. Ihmiset ovat Martinin mielessä pelkkää likaista saastaa, eivätkä siksi ansaitse parempaa kohtelua. Tämän saavat kokea lukuisat epäonniset, jotka joutuvat sorkkaraudalla ja vinkuvalla hengityksellä varustetun astmaatikon uhreiksi betonisessa parkkihallissa.

The Human Centipede II (Full Sequence) [3]
The Human Centipede II (Full Sequence) [4]

The Human Centipede -saagan avausosassa Heiter totesi lakonisesti vihaavansa ihmisiä. Martinin ei tarvitse vastaavaa kommenttia erikseen edes esittää, sillä hän antaa tekojensa puhua puolestaan. Saman kaltainen nihilismin ja misantropian taso saavutetaan elokuvissa vain harvoin. Parhaana esimerkkinä vastaavasta on japanilaisen Katsuya Matsumuran luotsaama All Night Long -sarja (1992-2009), jossa kanssaihmisen henkinen ja fyysinen kyykytys viedään äärimmäisyyksiin. Saksalainen Dieter Laser oli täydellinen valinta Heiterin rooliin, ja samaa voi sanoa myös Martinia näyttelevästä Laurence R. Harveysta. Laserin luisen torakkamaisuuden korvaaminen Harveyn pullean hyönteistoukkamaisella habituksella on täydellisesti onnistunut.

Tom Six on valinnut elokuvaansa pelkistetyn tyylin, jonka onnistuneessa mustavalkokuvauksessa korostuu päähenkilön tunteeton kylmyys ja välinpitämättömyys. Kolkko parkkihalli, arkisuutta ja tukahdutettuja lapsuudentraumoja edustava asuinhuoneisto sekä tieteellisten kokeiden näyttämöksi valjastettu tyhjä varastohalli ovat oivallisia paikkoja kuvaaja David Meadowsin synnyttämälle valojen ja varjojen leikille. Varastohallin lattiaa täyttävät alastomat ihmiskehot herättävät alitajuntaan pasolinimaisia kaikuja ja luovat tapahtumapaikalle suorastaan helvetillisen ilmapiirin.

The Human Centipede II (Full Sequence) [5]
The Human Centipede II (Full Sequence) [6]

Elokuvan muut hahmot puhuvat, mutta Martin ei sano sanaakaan. Hänen suustaan satunnaisesti purskahtelevissa hihityksissä, lapsenomaisissa huudahduksissa ja tunteenpurkauksissa on vahva aitouden tunne, joka saa hänen tekonsa tuntumaan entistä rajummilta. Martin on ensimmäinen tiedemies, joka on saanut ihmistuhatjalkaisen lisääntymään vankeudessa. Aika näyttää kuinka mielisairaita visioita parhaillaan jo tuotannossa oleva trilogian päätösosa, The Human Centipede (Final Sequence), tuo tullessaan.

Jos etsit elokuvalta syvällisempää pointtia tai arvoja, niin The Human Centipede (Full Sequence) kannattaa jättää suosiolla katsomatta. Jos olet kiinnostunut paskaisen yököttävästä eksploitaatiosta, hurmeisesta väkivallasta tai Harveyn autenttisen sadistisesta työnäytteestä, niin tätä elokuvaa ei kannata jättää väliin.

The Human Centipede II (Full Sequence) [7]
The Human Centipede II (Full Sequence) [8]

Lopuksi elokuvan oppien mukaisia vinkkejä kotisadisteille ja harrastelijaentomologeille siitä, miten oman ihmistuhatjalkaisen saa elämään hiukan pidempään ja onnellisempana. Organismin osina toimivat vapaaehtoiset on syytä liittää toisiinsa mahdollisimman huolellisesti, koska muutoin vaarana on ketjun rikkoutuminen. Suoliston toiminnan aktivoimiseen paras apu on pakaroihin injektoitu laksatiivi. Toimenpide on hyvä suorittaa hyvin ilmastoidussa tilassa, koska suu-anaali-yhteydet eivät ole välttämättä riittävän tiiviitä. Tieteen puolesta, fiktiota vastaan!

Versioinfo (4.6.2012):

The Human Centipede II (Full Sequence) koki julkaisunsa yhteydessä kovan kohtalon erityisesti Briteissä, kun BBFC asetti sen täyskieltoon. Kielto purettiin muutamaa kuukautta myöhemmin ja elokuva julkaistiin. Siihen sisällytettiin kuitenkin yhteensä 32 leikkausta, joiden yhteispituudeksi tuli 2 minuuttia 37 sekuntia.

VL-musiikin dvd:llä levittämä leikkaamaton skandijulkaisu sisältää suomitekstien lisäksi myös trilogian avausjakson. Yhdysvaltalaisen IFC Filmsin niin ikään leikkaamaton blu-ray on lukittu A-alueelle.

****-
© Sakari Määttä, julkaistu: 4.6.2012
keskiarvo
toimitus
3.28/5.00 (9)
 JSSMTPJMJM*MHMK*EMPI
  3.5 4.0 2.5 3.5 3.0 3.0 3.5 4.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (14)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (16)
38%
The Human Centipede II (Full Sequence) (2011)  The Human Centipede II (Full Sequence) (2011)  

kommentit

odota...
Esa Meisalmi kommentoi (5.6.2012 23:36:39)
user avatar Ensimmäinen osa tuntuu nyttemmin pääasiassa vielä vienojen kiertoilmasuiden kautta provosoivalta matskulta, jolloin sivustakatsojan rooli ei juurikaan enää palkitse muutoin kuin etäisillä psykologisen "kärsimyksen" tasoilla. Tirkistelijällä on turvallisempi fiilis tsekkailla meininkiä, kun ei tarvitse "osallistua" tapahtumiin. Mm. youtube-sukupolvelle ominaisessa jatkiksessa taasen homma viedään siinä mielessä riittävästi yli, että valvontakameramaista kuvausmetodia käytettäessä katsoja pääsee tapahtumia seuratessaan niitä lähemmäksi. Päähenkilön tasolle laskeutuva katsoja ei voi paeta järjellä sitä skeidaa mitä kuvassa näytetään.

Jos kolmannessa osassa ohjaaja Six itse vielä päättää näytellä, yhdistäen metatasot yhdeksi kokonaisuudeltaan kieroutuneen eheäksi trilogiaksi, niin siinä vaiheessa media- ja väkivaltasatiiri toteutuu varmasti melko suurta huumorintajua osoittaen. Silloin ei enää naurata pelkästään se, että taiteellisempi eksploitaatiopaska lentää ja kunnolla. Nähtäväksi jäänee vain se, kestääkö tämän elokuvameemin suosio kovinkaan kauaa. Ja vaikka Määttä muuta väittää, niin kyllä ajatuksia löytää halutessaan.
vastaa »
anonyymi kommentoi (6.6.2012 14:12:12)
user avatar Miten vitussa on mahdollista antaa tällaiselle elokuvalla jotain muuta kuin 0 tähteä?
vastaa »
Tapio Leskinen kommentoi (6.6.2012 21:32:03)
lainaus:
Miten vitussa on mahdollista antaa tällaiselle elokuvalla jotain muuta kuin 0 tähteä?
user avatar anonyymit huutelee..
vastaa »
anonyymi kommentoi (7.6.2012 18:12:20)
user avatar Se on täysin yhdentekevää olenko minä anonyymi vai en. Kiistattomasti paska elokuva ei ansaitse neljää tähteä.
vastaa »
Meller kommentoi (7.6.2012 19:06:39)
lainaus:
Se on täysin yhdentekevää olenko minä anonyymi vai en. Kiistattomasti paska elokuva ei ansaitse neljää tähteä.
user avatar Anonymiteetistä viis, mutta perustelemattomia "totuuksia" laukovalla kommentoinnilla tuskin voi olettaa saavansa kovin asiallisia vastauksia, on nimimerkkiä, omaa nimeä tai pelkkää tyhjää otsikkona. Ja miten niin "kiistattomasti paska" - johan tästä näytti kiista tulevan, kun Määttä ja Meisalmi ovat tuossa yllä kovin eri mieltä kanssasi. Herrat vaan kertovat syynsä miksi, sinä et. Suodatapa nyt Korkeimman Totuuden valoa vähän syntisten päälle, niin saavat kuulla kunniansa moisista epäpyhistä pisteytyksistä, niin.
vastaa »
anonyymi kommentoi (9.6.2012 23:43:05)
user avatar Minulla ei nyt hirveätä halua ole tätä tai edellistä osaa katsoa, joten kysyn, että miten leffa tämän hyönteisen elämisen selittää? Tuossahan osasten pitäisi elää paskalla, mikä käsittääkseni ei ole mahdollista.
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (10.6.2012 00:08:32)
lainaus:
Minulla ei nyt hirveätä halua ole tätä tai edellistä osaa katsoa, joten kysyn, että miten leffa tämän hyönteisen elämisen selittää? Tuossahan osasten pitäisi elää paskalla, mikä käsittääkseni ei ole mahdollista.
user avatar Hyvinhän tämäkin kommenttiketju elää, vain pelkällä paskalla.
vastaa »
anonyymi kommentoi (10.1.2013 16:28:13)
lainaus:
Hyvinhän tämäkin kommenttiketju elää, vain pelkällä paskalla.
user avatar 5 tähden kommentti
+1 internets
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (4.4.2017 01:38:20)
user avatar Leffa osoittautui, kaikkien odotusten vastaisesti, harvinaisen puhdistavaksi katselukokemukseksi, jollaisesta pääsee nauttimaan yhä harvemmin näinä aikoina. Tätä katsellessa tuntui kuin olisi syönyt piilossa jonkin uhanalaisen eläinlajin viimeistä edustajaa, jonka jälkimakua metsästääkin sitten elämänsä tappiin saakka. Väripäivityksen myötä kuvauksen koko saastaisuus kohoaa tasolle, joka ei jätä haikailemaan arvostelijan mainitsemaa "valon ja varjojen leikkiä" sen enempää kuin muodollista menetystä alkuperäisformaatin tyylillisestä tehokeinosta muiltakaan osin. Todella upean kuvanlaadun Akileen kantapääksi muodostuu (mm. Shout! Factoryn julkaiseman HC-trilogian väriversiossa sekä Itävaltalaisen XT:n painoksessa) hyvin häiritsevä kuvanpäivitysongelma eli frame rate, joka on syytä ottaa tosissaan. Pääsyy ongelmaan lienee huonosti hoidettu siirros epämääräisestä lähdemateriaalista, mikä kaikesta huolimatta näyttää muilta osin erittäin edustuskelpoiselta.
vastaa »
Kauko Oulusta kommentoi (13.4.2017 11:49:32)
lainaus:
Se on täysin yhdentekevää olenko minä anonyymi vai en. Kiistattomasti paska elokuva ei ansaitse neljää tähteä.
user avatar Sanoppa muuta, ei ansaitsekaan. Neljä tähteä ei riitä, tämä on täysi viiden tähden elokuva jollaista ei ole koskaan tehty ja tuskin tätä tullaan lähiaikoina ylittämään millään mittarilla.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa