Caroline Munro

Russian Ninja (1989)

Neukku ninja

aka The Russian Ninja; Russian Terminator; The Ninja Mission 2: Russian Ninja; Ninja in geheimer Mission 2 - Russian Terminator

Russian Ninja #1 Russian Ninja #2

"You've got a problem... You're gonna die."

Laadun suhteen 80-luvun videosukupolvi tyytyi tunnetusti usein vähään. Erilaiset ninja-kuumeella rahastaneet videoelokuvat myivät hyvin laadusta riippumatta. Ei siis liene mikään ihme, että myös yli 100 elokuvaa omin rahoin tuottanut ruotsalainen ihmepoika Mats Helge tarttui Tanskassa ilomielin ninjaseikkailuihin tahkotakseen helppoa rahaa. The Ninja Missionin (1984) itsenäiseen jatko-osaan budjettia ei ole venytetty sen enempää. Neukku ninja vaikuttaa olevan kuvattu enimmäkseen yksityiskodeissa ilman mitään lavastusta ja puvustusta. Siispä se on myös kiehtova katsaus 80-luvun lopun tanskalaiseen sisustustaitoon ja muotiin.

Russian Ninja [1]
Russian Ninja [2]

Pääosiin Helge lienee palkannut näyttelijöiden sijasta kavereitaan (tai velkojiaan). Mikään muu ei selitä sitä, että elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään ylipainoisia keski-ikäisiä skandinaaveja, jotka lausuvat kököt vuorosanansa paksulla skandinaaviaksentilla maustettuina. Elokuva koostuu lähinnä siitä, että nämä tyypit vaappuvat pitkin pimeitä käytäviä etsimässä arkaluontoisia dokumentteja.

Silloin tällöin kuvaan loikkaa myös itse Neukku ninja (Magnus Cederblad), jolla on harvinaisen hyvä motivaatio pätkiä vuorotellen niin hyviksiä kuin pahiksiakin. Hän on myyttinen hahmo, joka toiminnallaan pitää kylmän sodan suurvaltasuhteet tasapainossa. Amerikkalaiset ja venäläiset rakastavat häntä, CIA ja KGB vihaavat. Ottaen huomioon että elokuva tehtiin juuri Neuvostoliiton hajoamisen kynnyksellä, ilmeisesti ninjalle kävi tasapainottelussa isompi tai pienempi moka elokuvan tapahtumien jälkeen.

Russian Ninja [3]
Russian Ninja [4]

Kesken työkeikan joulupukkimaisen muotikuvaaja Mark Robinsonin (Frederick Offrein) eteen lipuu limusiini. Rumaviiksinen miljonääri (Timothy Earle) tarjoaa huomattavan summan rahaa oman tyttärensä Even (Playboy-malli Helle Michaelsson) seuraamisesta. Palkkion suuruus on jopa upporikkaalle kuvaajalle houkutteleva. Siispä entiseksi agentiksi paljastuva Mark päättää palata eläkkeeltä toiminnan pariin. Ikä tosin näkyy hänen toimintametodeissaan, sillä hän mokailee, kompuroi ja saa turpiinsa tutkinnan aikana minkä ehtii.

Even epäilyttävän käytöksen syynä on huoli eurotrash-gangstereiden kidnappaamaa poikaystäväänsä kohtaan. Lunnaiksi kelmit vaativat joukkoa salaisia ulkopoliittisia asiakirjoja isukin toimistosta. Eve uskoutuu parhaalle ystävälleen Phil Davidsille (Harley Melin), jotta tämä voisi noutaa dokumentit. Elokuvassa toistetaan useita kertoja, että he ovat tunteneet toisensa lapsesta asti, vaikka ikäeroa heillä on ainakin 15 vuotta. Phil on itsekin parrakas, ylipainoinen ja keski-ikäinen miekkonen. Hän sentään pukeutuu ennemmin nahkatakkiin kuin rumaan merihenkiseen villapaitaan Markin tavoin.

Russian Ninja [5]
Russian Ninja [6]

Aluksi miehet pitävät toisiaan vihollisina ja tästä seuraa muutamia varsin kökköjä ja huonosti koreografioituja takaa-ajoja ja nyrkkitappeluita. Sopu löytyy kuitenkin kuin yllättäen ja hyvikset liittoutuvat pahiksia vastaan. Helgen maailmassa naisille yritetään antaa pohjoismaisen tasa-arvon vaatimaa keskeistä asemaa toiminnan keskellä. Kuitenkin lopulta kauniimpi sukupuoli ei saa aikaiseksi juuri mitään. Ihoakaan Helge ei uskalla näyttää (eksploitaatiohengen vastaisesti) Michaelssonin bikineitä enempää. Eve järkyttyy Markin hyökätessä juuri altaasta nousseen Philin kimppuun, ja reagoi juoksemalla pukuhuoneeseen heittämään kylpytakin pois päältään ja pukemaan jakkutakin bikineidensä päälle.

Loogista kerrontaa elokuva ei siis ihmeemmin tarjoa, puhumattakaan siitä, että sen sankarit toimisivat edes millään tasolla moraalisesti. Pimeissä toimistorakennuksissa tumpeloiva Mark houkuttaa vartijat useaan otteeseen paikalle. Mies vaientaa itsensä kanssa saman miehen palkkalistoilta löytyvät työläiset ampumalla näitä muutaman kerran rintaan vailla mitään tunnontuskia. Kehno syntikkamusa toistaa itseään ja kuhunkin kohtaukseen on valikoitu mahdollisimman huonosti tunnelmaan sopiva teema. Suurin osa budjetista on ilmeisesti säästetty loppukohtauksessa esiintyvää helikopteria varten. Hupaisasti Phil rynnistää lopulliseen yhteenottoon aseenaan varsijousi vailla mitään erityistä syytä.

Russian Ninja [7]
Russian Ninja [8]

Helgen itse käsikirjoittama kliseinen dialogi esitetään niin huonosti ja epäluontevasti että näyttelijät vaikuttavat usein enemmän roboteilta kuin ihmisiltä. Dialogia käyvien hahmojen vastauksia edellisiin kommentteihin edeltää usein ensin sekunnin mittainen miettimistauko. Kaipa näyttelijöiden aivokapasiteetista vei leijonanosan muistaa englanninkieliset repliikit oikein. Etenkin Offrein näyttelee lähes leslienielsenmäisen vakavalla naamalla ja ylidramaattisesti. Katsojan onneksi oikeassa mielentilassa tämä tekee dialogista aivan hulvattoman hauskaa. Tässä on pohjoismainen The Room!

Hyväksi ei Neukku ninjaa voi sanoa oikein millään tasolla, mutta sen kökköydessä on jotain perinpohjaisen sympaattista. Se on kuin lasten pihallaan kuvaamaa hiekkalaatikkoleikkiä, paitsi aikuisten tekemää. Tai mistä sitä tietää ettei kameran takana olisikin joukko esikoululaisia.

"Of course we've got your boyfriend. Who do you think we are... a bunch of assholes?"

Versioinfo (13.6.2012):

Elokuvasta löytyy yhteispohjoismaalainen dvd suomitekstein nimellä The Russian Ninja. Kyseessä on kuitenkin halpisjulkaisu, jonka kuva on heikkolaatuinen jopa vhs-standardein. "Double Up" -dvd samalla levyllä Jättiläisnaisen hyökkäyksen (Attack of the 50 Ft. Woman, 1993) kanssa on teknisesti vastaava, kuten myös neljän elokuvan kokoelma, joka sisältää lisäksi teokset Malibu - huumerannikko (Red Surf, 1989) ja Men of War - palkkasoturit (1994).

Paras dvd-versio on saatavissa Saksasta, jossa HDMV on julkaissut elokuvan paremmalla kuvalla (edelleen suhteessa 4:3) ja englanninkielisellä audiolla sekä yksittäisjulkaisuna, double featurena The Ninja Missionin kanssa että vielä War Dogin (1987) mukaan lisäävässä "Schweden Action Pack" -boksissa.

Big Partnerin legendaarinen FIx-kasetti kantaa nimeä Neukku ninja.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 13.6.2012
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSPI
  2.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.30/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (6)
33%
Russian Terminator (1989)  Russian Terminator (1989)Neukku ninja  

kommentit

odota...
perkele kommentoi (17.6.2012 10:45:08)
user avatar Katselin tämän r2 julkaisulta muutama viikko sitten ja kuvanlaatu huono. Kuten elokuvakin. Aika usein roska viihdyttää mutta tämä oli liian huono ollakseen hyvä.
Tappelukohtien koreografia niin hanurista että pystyisin liki varmasti itsekin parempaan.
Lähinnä elokuvasta jäi mieleen näyttelijän arvokkaasti harmaantunut pehko ja parta mikä hemmetin huonosti koska kyseessä silti ninjailua(jonkin tason).
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa