Caroline Munro

War Dog (1987)

aka WarDog; Wardog; Wardogs (The Assassination Game)

War Dog #1 War Dog #2

Perheenisä Charles Stewart (Timothy Earle; Animal Protector, 1988) elää elämäänsä alati vallitsevassa epävarmuudessa. Veli Ricky on ollut kateissa Vietnamin sodan ajoilta saakka ja on oletettavasti kuollut. Viimeistä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole - ei ainakaan, jos Charlesilta kysytään. Koko muu suku on heittänyt asian suhteen jo kirveen kaivoon ja hautajaisetkin on pidetty, mutta Charles ei halua luopua toivosta, vaan alkaa erinäisten hatarien johtolankojen avulla jäljittää Rickyn mahdollista olinpaikkaa.

War Dog [1]
War Dog [2]

Salapoliisityössään Charles törmää armeijan salaisiin ihmiskokeisiin ja ajautuu keskelle täysmittaista sotaa, jossa ei ikään eikä sukupuoleen katsomatta henkiä säästellä. Leppoisaan perhearkeen tottunut isukki repäistään hetkessä mukaan maailmaan, jota dominoivat nyrkkitappelut, takaa-ajot, bensaräjähdykset sekä ihmiset verisiksi kappaleiksi repivät luotimyrskyt.

War Dog [3]
War Dog [4]

War Dog on kuin Universal Soldierin (1992) kauan sitten kadonnut skandinaavi velipuoli. Käsikirjoittaja-ohjaajapari Björn Carlström ja Daniel Hübenbecher ovat onnistuneet luomaan elokuvaan hämmästyttävän mukaansa tempaisevan atmosfäärin. Kokeellisia kuvakulmia ei ole kaihdettu ja valaistukseen on panostettu ajatuksella. Monet kohtauksista ovat sinisävyisyydessään kuin suoraan saman aikakauden hongkongilaisista CAT III -trillereistä. Toimintaosuuksissa ei ole sorruttu halpoihin kompromisseihin: verta lennätetään anteliaasti aina luotien osuessa, liekehtiviä autoja ajetaan alas kalliolta ja käsikranaatit sisältävät litroittain bensiiniä.

War Dog [5]
War Dog [6]

Tarina itsessään on yllättävänkin eheä ja nopeatempoisten tapahtumien keskellä viihtyy ongelmitta. Elokuvan hämmentävimmät sivujuoniaspektit eletään Charlesin noin viisivuotiaan pojan tempauksia seuraten. Cowboy-asusteisiin sonnustautunut nököhampainen poju on jo pelkästään ulkoiselta olomuodoltaan selkäpiitä karmiva näky aina kuvaan astuessaan. Muita kohokohtia ovat muun muassa armeijan tietokantaan hakkerointi Commodore 64:lla ja takaa-ajokohtaus kaiken kestävällä Volvolla.

War Dog [7]
War Dog [8]

Ohjaajista Björn Carlström aloitti elokuvauransa Mats Helgen (Neukku ninja, 1989) elokuvayhtiön suojissa toimien muun muassa Eagle Islandin (Kotkasaari, 1986) apulaisäänieditoijana. War Dog jäi harmillisesti ohjaajaparivaljakon ainoaksi ohjaustyöksi. Carlström ahkeroi kuitenkin edelleen elokuva-alalla sekä tuottajana että käsikirjoittana (mm. Jägarna, 1989; Jägarna 2, 2011).

Versioinfo (13.6.2012):

Elokuvan voi hankkia käsiinsä esimerkiksi saksalaisen HDMV:n "Schweden Action Pack" -kokoelman mukana, joka sisältää myös elokuvat The Ninja Mission (1984) ja Russian Terminator (1989). Samaisen levyn voi ostaa itselleen myös yksittäiskappaleena, jos kokoelman muut elokuvat eivät kiinnosta. Julkaisu sisältää elokuvan leikkaamattoman version riittävän laadukkaalla kuvalla, alkuperäisellä kuvasuhteellaan ja englanniksi dubattuna (myös saksaoptio on tarjolla). Dialogimongerrus on suorassa linjassa Mats Helgen elokuvista tutun surkuhupaisan dubbauksen kanssa. Ekstrana parit Kreikka-vhs:ltä napatut poistetut kohtaukset ja läjä trailereita.

Britti-dvd on leikattu, eikä siksi hankkimisen arvoinen.

****-
© Jetro Suni, julkaistu: 13.6.2012
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 JSSM
  4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (4)
100%
War Dog (1987)  War Dog (1987)Wardogs (The Assassination Game)