Caroline Munro

Piranha 3DD (2012)

aka Piranha 2; Piranha Returns; Piranha Three-Double-D

Piranha 3DD #1 Piranha 3DD #2

Alexandre Aja ohjasi vuonna 2010 sopivan härskin uuseksploitaation Piranha 3D, pohjautuen Joe Danten ja Roger Cormanin alkuperäiseen kauhukomediaan. Tissin- ja tuhonnälkäiset katsojat virtasivat veren perässä teatteriin niin suurina parvina, että jatko oli taattua. Tällä kertaa ohjaajan puikoissa toimii Feast-sarjasta (2005-2009) tuttu John Gulager. Piranha 3DD tarjoaa lisää samaa mitä edeltäjänsäkin. Terävähampaiset kalapirulaiset kaluavat luurangoiksi taas joukon isotissisiä pimuja ja huumori liikkuu nimen mukaisesti yhä vesirajassa.

Piranha 3DD [1]
Piranha 3DD [2]

Edellisestä osasta poiketen jatko-osa on kuvattu kolmiulotteisena, minkä vuoksi enää ei tarvitse kokea kuperia järviä ja pahvisia tasoja. Ikävä kyllä budjettia on sen sijaan nipistetty erikoisefekteissä. Verisen väkivallan osuutta elokuvassa on vähennetty, kun taas överin seksuaalisen sisällön määrä on noussut.

Victoriajärven verenhimoiset piraijat etsivät nyt kutupaikkaa. Vedenalaisista luolista vapautunut esihistoriallinen kalalaji suunnistaa lisääntymiseen sopiville alueille vedestä löytyvien rikkipitoisuuksien perusteella. Huonoksi onneksi juuri kesäkaudelle avautuva vesipuisto Big Wet syytää näitä aineita putkistoistaan vesistöihin enemmän kuin laki sallii. Vesipuiston omistaja Chet (David Koechner) haluaa täyttää puiston bilettävällä nuorisolla ja markkinoi siksi lomakohdetta venäläisten strippareiden maitorauhasilla. Hän menee jopa niin pitkälle, että vaihtaa pätevät hengenpelastajat kielitaidottomiin bilepimuihin. Chetin kasvattitytär Maddy (Danielle Panabaker) koettaa varoitella isäpuoltaan liiasta ylimielisyydestä, mutta puheet menevät kuuroille korville. Maddy jakaa Chetin kanssa vesipuiston omistuksen, ja on saapunut opiskelukaupungistaan kotiinsa kesän ajaksi valvomaan puiston uudistustöitä.

Piranha 3DD [3]
Piranha 3DD [4]

Kotiin palanneen Maddyn huomiosta kamppailevat niljakas paikallinen (lahjottavissa oleva) poliisi Kyle (Chris Zolka) sekä tyttöön jo lukioajoista asti tulisesti rakastuneena ollut nörtähtävä Barry (Matt Bush). Kolmiodraaman ulkopuoliset kaveriporukan jäsenet eivät ole yhtä tarkkoja siitä kenen kanssa naivat, kunhan viinaa ja hupia piisaa. Kun ensimmäinen esiaviolliseen seksiin sortuva pari katoaa omalla kutumatkallaan, Maddy ja kumppanit alkavat aavistella että piraijaparvi saattaa onnistua kulkemaan putkiston kautta vesipuistoon.

Elokuvassa käy näyttäytymässä liuta tuttuja kasvoja. Edellisestä osasta periytyvät Christopher Lloyd kajahtaneena akvaariokaupan amatööri-iktyologina ja Ving Rhames tylynä kyttänä, joka potee nyt edellisestä piraijahyökkäyksestä juontuvaa kauhua vettä kohtaan. Alkukohtauksessa nähdään kaikkien suosikki-irvistelijä Gary Busey, joka menee roolissaan hukkaan.

Piranha 3DD [5]
Piranha 3DD [6]

Hauskin julkkisrooli on varattu itseään näyttelevälle David Hasselhoffille. Viskiä kittaava ja useamman naisen kanssa samaan aikaan peuhaamisesta syttyvä Hoff pimputtelee syntikkaa ja säveltää hölmöjä biisejään krapulaisen oloisena. Vesipuiston avajaisissa hänen tehtävänsä on vain lyödä nyrkkinsä läpi pressun ja vilkuttaa ihmisille. Hän mutisee uransa olevan pahimmassa aallonpohjassa. Tämän jälkeen väsähtänyt ukkeli istahtaa hengenpelastajan tuolille.

Elokuva haluaa lypsää parhaista vitseistään kaiken irti, joten monissa sen huippukohdissa Gulager ei vaikuta tietävän, koska lopettaa. Liika alleviivaavuus ja ironian selittely alkavat hiljalleen ärsyttää elokuvan kuluessa. Tahti tiivistyy kuitenkin loppua kohti mentäessä. Edellisen elokuvan nähneille loppukliimaksi on turhan tuttua tavaraa. Massapaniikissa ei tällä kertaa ole edes kovinkaan kekseliäitä gore-ideoita. Onneksi Hasselhoff pääsee kunnolla revittelemään kun elokuvantekijät lyövät pöytään Baywatch ja Tappajahai -aiheisia vitsejään. Myöskin sopivan häijy ja armoton suhtautuminen lapsiin lämmittää mieltä.

Piranha 3DD [7]
Piranha 3DD [8]

Piranha-sarjan ironia on siinä, että lyömällä eksploitaation tunnusmerkit reippaalla kädellä yli, kuten keskittymällä naisten muhkeisiin muotoihin, se vedonnee parhaiten murkkuikäisiin. Nämä taas eivät nuoresta iästään johtuen ja seksinnälkäisyydessään välttämättä ymmärrä koko homman vitsiä. Koska tämä ikäsegmentti on studioiden pukumiesten hartaimmin tavoittelema yleisö muutenkin, voidaan nähdä että eksploitaatio on kulkenut täyden ympyrän ironian kautta taas silkaksi rahastuskeinoksi.

Elokuvasaastan ystäville Piranha 3DD toimii hupaisana kesävälipalana. Hihityttävää törkyä on sen verran etteivät elokuvan lukuisat ohilaukauksetkaan jää isommin harmittamaan. Lopussa pedataan edellisosan tyyliin kieli poskessa jatkoa. Ei liene suurikaan ihme, jos seuraavassa osassa piraijoiden uudet kehitysaskeleet unohdetaan taas sen sileän tien.

Versioinfo (21.6.2012):

Piranha 3DD saapuu Suomen elokuvateattereihin 20.7.2012.

***--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 21.6.2012
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (6)
 JSSMMMMK*EMPI
  2.0 3.0 1.5 2.5 1.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.42/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!