Caroline Munro

Police Python 357 (1976)

Silmukka kiristyy

aka The Case Against Ferro; Polisrevolver 357; Policía Python 357; Police Python 357 - Ein Mann im Alleingang; Triángulo mortal

Police Python 357 #1 Police Python 357 #2

Ranskalainen ohjaaja Alain Corneau muistetaan maailmalla varmasti parhaiten vuoden 1991 supersuositusta ja kriitikotkin vakuuttaneesta periodidraamastaan Kaikki elämän aamut (Tous les matins du monde), mutta jos miehen filmografiaa tarkastelee kokonaisvaltaisesti huomaa, että rikoshan se on mikä kannattaa. Oppinsa Corneau hankki työskentelemällä apulaisohjaajana mm. Costa-Gavrasin ja Marcel Camusin elokuvissa 1960- ja 70-lukujen vaihteessa ennen ensimmäistä omaa ohjaustyötään France Inc. (France société anonyme, 1974), jonka jälkeen filmografiaan kertyi vuosien saatossa 17 pitkää elokuvaa, mukaan lukien vuoden 2007 uusintaversio Melvillen krimiklassikosta Toinen hengenveto (Le deuxième souffle, 1966).

Police Python 357 [1]
Police Python 357 [2]

Police Python 357 oli toinen Corneaun ohjaama pitkä elokuva, ja siitä alkoi myös kolmen elokuvan yhteistyö Yves Montandin kanssa. Raflaavasta nimestään huolimatta se tarjoaa pohjimmiltaan juuri sitä mitä 70-luvun ranskakrimiltä on totuttu odottamaan: moniulotteisia ja hyvin tulkittuja henkilöhahmoja toimimassa viettien ja moraliteettien ristiaallokossa oikeaksi katsomallaan tavalla. Autotakaa-ajot ja muut genren vauhdikkaammat tunnusmerkit sen sijaan loistavat odotetusti poissaolollaan.

Police Python 357 on juonivetoinen elokuva, joten turhan paljoa tapahtumista ei parane tässä paljastaa. Komisario Ferrot (Montand) on työlleen omistautunut perheetön orpokodin kasvatti, joka sattuman oikusta tapaa kohtalokkaan nuoren naisen jolla on menneisyys. Rakkaus roihahtaa, mutta pikkukaupungin (Orleans) pienissä ympyröissä toimii vanha sananlasku: "minkä taakseen jättää sen edestään löytää", ja ennen pitkää Ferrot onkin sotkeutunut syvälle noidankehän lailla kiristyvään vyyhtiin, jossa vaakalaudalla ovat niin miehen maine kuin tulevaisuus, ja kaikki uudet ratkaisut ovat aina edellistä epätoivoisempia. Sysimustaa huumoriakin tilanteen synkistyessä ajoittain helmeilee.

Police Python 357 [3]
Police Python 357 [4]

Corneau maalaa kankaalle hienosti konservatiivisen pikkukaupungin ahdistavan tunnelman kiristymisen, ja Montand tuokin Ferrotissaan hienosti esille pikkukaupungin kytän hämmennyksen kun tilanne riistäytyy käsistä ja pelin panokset alkavat kasvaa liian suuriksi. Etienne Beckerin ruskeansävyinen, talven valoa huokuva kuvaus tukee myös hyvin elokuvan melankolista tunnelmaa. Georges Deleruen neutraalia musiikkia Corneau käyttää säästeliäästi, eikä se nouse kovin suureen rooliin hallitussa kokonaisuudessa.

Sivuosasuorituksista tulee vielä erikseen mainita Simone Signoretin (tosielämässä Montandin vaimo) rooli elämäänsä kyllästyneenä liikuntarajoitteisena poliisijohtajan (Ferrotin esimies) vaimona, joka epätoivoisesti yrittää puolustaa miestään ja asemaansa pyörätuolistaan käsin. Myös Stefania Sandrelli femme fatalena tasapainoilee hienosti jossain neuroottisen ja manipuloivan välisellä harmaalla vyöhykkeellä.

Police Python 357 [5]
Police Python 357 [6]

Vaikka Police Python 357 voidaankin ehkä laskea "syyttä unohdukseen" vajonneiden elokuvien kategoriaan, ei se silti varsinainen unohdettu mestariteos ole. Corneaun kerronta on valitettavan tasatahtista ja laahaa monin paikoin, etenkin kun elokuvalla on kestoa sellaiset puolisen tuntia liikaa. Myös tapa millä Ferrotin hahmoon ajoittain liitetään supersankarin piirteitä ei ole missään linjassa elokuvan melankolisen ja realistisen perusvireen kanssa. Ampumaradan harjoitusmontaasit ja loppukohtauksen irralliselta tuntuva action-väkivalta eivät myöskään lisää mitään kokonaisuuteen ja vaikuttavat lähinnä yleisön kosiskelulta.

Police Python 357 on joka tapauksessa suositeltavaa katsottavaa kaikille laadukkaan ranskakrimin ystäville jos sattuu vastaan tulemaan, muille suositellaan pienellä varauksella.

Versioinfo (29.6.2012):

Elokuva on saanut dvd-julkaisun useissa Euroopan maissa, mutta toistaiseksi ainoastaan hollantilaiselta levyltä löytyy englanninkielinen tekstitys.

***½-
© Markus Sorsa, julkaistu: 29.6.2012
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 MSME
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Police Python 357 (1976)  Police Python 357 (1976)Silmukka kiristyy