Caroline Munro

Get the Gringo (2012)

aka How I Spent My Summer Vacation; Viaggio in Paradiso

Get the Gringo #1 Get the Gringo #2

Harva jaksaa väittää vastaan, jos toteaa Mel Gibsonin kultakausien olevan jo kaukana takana. Viime vuosina Mel on tehnyt itsestään kiinnostavan lähinnä elokuvien ulkopuolisilla kontroversiaaleilla lausunnoilla ja kännitörttöilyillään. Apocalypton (2006) valmistumisen jälkeisen useamman vuoden hiljaiselon jälkeen Gibson palasi takaisin kuvioihin pikkukivalla salaliittoja ja kostohenkeä huokuvalla Edge of Darknessilla (2010), jota seurasi pöllämystyttävä persoonallisuushäiriödraama The Beaver (2011).

Get the Gringo [1]
Get the Gringo [2]

Tämänvuotinen nyt Suomenkin teattereihin saapuva Gibson-tuotos liikkuu briteissä alkuperäisellä työnimellä How I Spent My Summer Vacation. Muualla maailmassa on kuitenkin tajuttu, että leppoisan letkeä nimi saa elokuvan kuulostamaan yhtä luokseen kutsumattomalta kuin Salmon Fishing in the Yemen (2011), ja näin ollen kesälomailu on vaihtunut elokuvan sisintä paremmin kuvaavaksi Get the Gringoksi.

Get the Gringo [3]
Get the Gringo [4]

Get the Gringossa Gibson esittää nimetöntä keikkakuskia (kuulostaako tutulta?), joka epäonnisen ryöstön jälkeen poliiseja paetessaan rysäyttää autonsa Meksikon raja-aidan läpi suoraan paikallisten poliisien kynsiin. Mel heivataan vankilakompleksiin, joka tavanomaisuudesta poiketen paljastuu mielikuvituksekkuudessaan lähes beyondthunderdomemaiseksi kriminaalikaupungiksi, jota asuttavat sekä sympaattiset "hyvis"kriminaalit että kaupungissa valtaapitävät ilkeämieliset nilkit.

Get the Gringo [5]
Get the Gringo [6]

Gibsonin hahmo on perinteinen neuvokas vitsejä sutkautteleva robinhoodilainen antisankari, joka moraalisesti väärin toimiessaan muistaa silti aina pitää pienempien puolta ja ryöstää vain niiltä, jotka ansaitsevat kaltoinkohtelun. Elokuvan hahmokemioiden rakentumisen seuraaminen on tavallaan viihdyttävää, mutta samalla kiusallisen kliseistä. Menoa ryydittävät muutamat varsin verisiksi äityvät ammuskelukohtaukset räjähdyksineen. Loppua kohti lähestyessään juoni haparoi kiihtyvällä tempolla niin hämmentäviin sfääreihin, että viimeisetkin uskottavuuden rippeet karisevat huoletta ulos ikkunasta.

Get the Gringo [7]
Get the Gringo [8]

Get the Gringo on aiemmin vain apulais- ja kakkosohjaajana toimineen Adrian Grunbergin debyytti. Grunberg käsikirjoitti elokuvan yhdessä Gibsonin sekä myös tuottajana toimineen Stacy Perskien kanssa. Täysin selväksi ei kuitenkaan käy ketä syntyneestä sopasta on eniten syyttäminen.

Elokuva on sen verran vaivaton katsoa läpi, ettei kokonaisuutta sen suuremmin jaksa haukkua, muttei kehuillekaan löydy erikseen sijaa. Niin paljon kuin termiä "kesäkiva" haluaisi välttää käyttämästä, niin kai tämä nyt sitten pyrkii olemaan juuri sitä. Jääden tosin virkistävyydessään samalle tasolle kuin kädenlämmin lasi mehua kuumana kesäpäivänä.

Versioinfo (12.7.2012):

Suomen ensi-ilta 13.7.2012.

**½--
© Jetro Suni, julkaistu: 12.7.2012
keskiarvo
toimitus
2.63/5.00 (8)
 JSSMJLJMMHMK*EMPI
  2.5 3.0 3.0 3.0 2.0 3.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.89/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!