Caroline Munro

The Dark Knight Rises (2012)

Yön ritarin paluu

aka T.D.K.R.; The Dark Knight Rises: The IMAX Experience

The Dark Knight Rises #1 The Dark Knight Rises #2

Kesän odotetuin ensi-ilta on Frank Millerin sarjakuvan mukaan suomeksi nimetty Yön ritarin paluu. Yhteistä sarjakuvaklassikolla ja blockbuster-elokuvalla on lähinnä vain sangen oikeistolainen asenne, vaikka molemmissa kyseessä on Batmanin paluu oikeuden varjelijaksi vuosien poissaolon jälkeen.

Odotukset ovat olleet kovat, sillä elokuvasarjan edellinen elokuva, vuoden 2008 Yön ritari on viime vuosien parhaita suuria Hollywood-tuotantoja, sekä kriitikoiden että fanipoikien suosima, ja tekovuotensa tuottoisin elokuva. Ohjaaja Christopher Nolan on uudella elokuvallaan halunnut tuoda oman näkemyksensä Batmanin tarinasta päätökseen, mikä onkin varsin harvinaista tuottoisalle elokuvasarjalle.

The Dark Knight Rises [1]
The Dark Knight Rises [2]

Yön ritarin päätteeksi Batman (Christian Bale) otti omille niskoilleen syyn entisen ystävänsä Harvey Dentin tekemistä murhista, ja joutui tämän vuoksi poliisin etsintäkuuluttamaksi. Jatko-osa alkaa kahdeksan vuotta myöhemmin, jona aikana vigilantesta ei ole nähty batkorvan nipukkaakaan. Lepakkomiehen alter ego, miljonääri Bruce Wayne on itsekin erakoitunut koska rikosta vastaan taistelu, elämän suuri tarkoitus, ei ole onnistunut vuosiin. Wayne ei ole myöskään päässyt yli rakastettunsa Rachelin kuolemasta superroisto Jokerin suunnitelmien seurauksena.

Eräänä iltana Wayne yllättää hehkeän murtovarkaan Selina Kylen (Anne Hathaway) kassakaappinsa kimpusta. Vaikka voro pääseekin livohkaan, rikosta tutkiva Wayne havaitsee, että tätä kiinnosti rikkauksien sijaan ennemmin hänen sormenjälkensä talteen otto. Tutkimukset johtavat hänet brutaalin palkkamurhaajan Banen (Tom Hardy) ja hänen pienen yksityisarmeijansa jäljille. Banellä on katala suunnitelma tuhota koko Gotham City, mutta hän haluaa ensiksi saavuttaa ideologisen voiton ja kaupungin valloituksen. Hän on myös kaavaillut keinot tuhota sekä Batman että Bruce Wayne niin henkisesti, rahallisesti kuin fyysisestikin.

The Dark Knight Rises [3]
The Dark Knight Rises [4]

Elokuvasarjan budjetti on paisunut valtavasti, ja sen viimeinen elokuva on sanalla sanoen valtava. Nolan on kuvannut ennätyksellisen suuren osan elokuvastaan suurilla IMAX-kameroilla ja suoraan filmille. Tästä asiasta on lopputeksteissä oikein ylpeä muistutus. Jälki onkin varsin komeaa ja lähes kolmetuntisen keston sietää varsin kepeästi toinen toistaan suurempia toimintakohtauksia seuraamalla. Realistisuuden vaatimuksille annetaan palttua, koska rahalla saa niin näyttävän bat-helikopterin.

Siinä missä Yön ritari toimi hyvin, uskaltaen olla lähes itsenäinen jatko-osa, Yön ritarin paluu on tiiviisti yhdistetty Batman-sarjan aiempiin osiin. Tämä tuo mukanaan joukon tuttuja suurelokuvien jatko-osien ongelmia. Hahmokatras on kasvanut niin suureksi, ettei kaikille aina löydy tekemistä. Muutamia keskeisiä henkilöitä kirjoitetaan pois elokuvan tapahtumista pitkiksi ajoiksi, osa vain katoaa.

The Dark Knight Rises [5]
The Dark Knight Rises [6]

Aikaisempien Nolanin Batmanien käsikirjoitukset ovat olleet teräviä ja jokaisen henkilöhahmon motiivit tarkoin määriteltyjä, mutta nyt käsikirjoituksessa on omituisen paljon aukkoja ja kehäselittelyä. Pahiten tästä kärsivät elokuvan konnat, joiden monimutkaisille, vaikeasti toteutettaville ja äärimmäisen katalille juonille on vaikea löytää mitään kunnon perusteita.

Keskeinen roisto Bane (suomenkielisissä sarjakuvissa Turmio) on yhdistelmä Batman Beginsin (2005) ja Yön ritarin konnien pahimpia piirteitä. Herra omaa Ra's Al-Ghulilta tutut mittavat resurssit ja järkähtämättömän uskon omaa asiaansa kohtaan. Jokerilta on lainattu kyky laatia mittavia, kuolettavia suunnitelmia ja halveksunta kaikkia yhteiskunnallisia instituutioita ja järjestelmää kohtaan. Siksi hiukan harmittaakin että Banen habitus tuntuu niin tutulta, vain jatko-osaa varten isommaksi kasvatetulta. Tom Hardy näyttelee hyvin, ja ryökäleen lakoniset ja kylmät välihuomiot ovat ylivakavan elokuvan lähes ainoaa huumoriantia. Jokeria näytelleen Heath Ledgerin ikonisia tasoja hän ei siltikään lähentele.

The Dark Knight Rises [7]
The Dark Knight Rises [8]

Elokuvan keskeisenä teemana ovat naamiot, salailu ja sitä kautta myös valehtelun oikeutuksen kyseenalaistaminen. Edellisessä elokuvassa järjestyksen puolella olleiden hahmojen saavuttama voitto on lopulta ohut, koska se on saavutettu valheen kautta. Valheen paljastaminen antaa myös Banelle lyömäaseen Batmaniä ja poliisipäällikkö Jim Gordonia (Gary Oldman) vastaan. Bane poseeraa julkisesti suurena vallankumousjohtajana, joka palauttaa vallan kansalle. Palturia syöttävän antagonistin naamio on hitsautunut hänen päähänsä, ja sen poistamisen yrittäminen tuottaa hänelle suuria tuskia. Nolan ei edelleenkään ole erityisen hienovarainen, mutta silti viihdyttävä kekseliäisyys teemojen suhteen nostaa aika ajoin päätään.

Hankkiuduttuaan ensin eroon järjestystä ylläpitävistä julkisista hahmoista ja johtajista, Bane pystyy pitämään lammasmaiset massat kurissa, ilman että nämä vaatisivat omia oikeuksiaan. Rikkaita, pörssihaita ja yläluokkaa kohtaan terroristijohtaja on erityisen julma ja järjestää heille julkisia teloituksia. Kansan haluttomuutta tehdä asiansa hyväksi mitään perustellaan sillä, että heitä uhkaillaan mittavilla aseilla koko ajan. Valtasuhteet siis pysyvät selkeän autoritaarisina Banen hallussa. Nolan sekoittaa tarinaansa vertauksia tuoreisiin uutisotsikoihin, kuten Occupy-liikkeeseen, arabikevääseen ja Lontoon mellakoihin. Mieleen tulee myös kommunistien esittäminen 80-luvun amerikkalaisissa toimintaelokuvissa.

The Dark Knight Rises [9]
The Dark Knight Rises [10]

Ohjaajan näkemykset ovat siis varsin oikeistolaiseen suuntaan kulkevia, monien näkemyksen mukaan jopa fasistisia. Nolanilla on kuitenkin näitä kovia arvoja pehmittäviäkin ajatuksia. Naamion takana Batman ei ole pelkkä yli-ihminen vaan ajoittain omista kyvyistään ja seuraavasta siirrostaan epävarma ja konfliktoitunut hahmo, jonka tuntuma normaaliin elämään on kadonnut. Hänen on pakko toimia yhteiskunnallisten järjestelmien, kuten lain, ulkopuolella. Rikkomalla rajoja rikoksia vastaan taistelussa hänet toisaalta esitetään itse osasyylliseksi yhä pahempien massamurhaajien nousulle kaupunkia vastaan. Siksi elokuva esittää jo alussa ajatuksen, että hahmosta luopuminen olisi paras uhraus yleisen hyvän eteen. Elokuvan aikana sen sankarin kaksi eri naamiota, Batman ja Bruce Wayne, alkavat lähentyä toisiaan. Ristiriitainen keskushahmo pääsee sinuiksi identiteettinsä kanssa antamalla kaikkensa toisten hyväksi.

Nolan varoittelee luottamasta vääriin kansannousun profeettoihin ja katsomaan naamioiden taakse. Batman ei itsekään pysty yksin suorittamaan urotöitä, vaan tarvitsee tavallisten kaduntallaajien apua. Heitä ovat niin köyhistä oloista lähtenyt rikosetsivä John Blake (Joseph Gordon-Levitt), kuin myös rikas teknologiaekspertti Lucius Fox (Morgan Freeman). Kapinahenkinen, mutta pohjimmiltaan itsekäs Kissanainen ja Batmaniä vihaavat duunaripoliisitkin on kyettävä taivuttelemaan auttamaan yhteistä hyvää.

The Dark Knight Rises [11]
The Dark Knight Rises [12]

Synkeä ja varsin huumoriton toimintaelokuva tullee tahkoamaan varsin paljon rahaa poliittisista näkemyksistään riippumatta. Tyhmempikin tajuaa, etteivät Lepakkomiehen valkokangasseikkailut suinkaan tähän pääty, vaan luvassa on vielä jos jonkinlaista uudelleenkäynnistelyä jonkun toisen ohjaajan toimesta.

Versioinfo (19.7.2012):

Ensi-ilta 20. heinäkuuta.

***--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 19.7.2012
keskiarvo
toimitus
2.94/5.00 (8)
 JSSMTPJMMMMK*EMPI
  3.0 3.0 2.0 3.5 3.0 3.5 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (26)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (22)
5%
The Dark Knight Rises (2012)  The Dark Knight Rises (2012)Yön Ritarin paluu  

kommentit

odota...
Arvuuttaja kommentoi (24.7.2012 00:59:54)
user avatar Elokuva olisi varmaan saanut kovemmat pisteet, jos sanoma olisi ollut "vasemmistolaisempi". Vähän meinaa naurattaa tämä Elitistin fiksautuminen näkemään "oikeustolaisuutta" ja "fasismia" milloin missäkin.
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (24.7.2012 01:04:43)
lainaus:
Elokuva olisi varmaan saanut kovemmat pisteet, jos sanoma olisi ollut "vasemmistolaisempi". Vähän meinaa naurattaa tämä Elitistin fiksautuminen näkemään "oikeustolaisuutta" ja "fasismia" milloin missäkin.
user avatar Huono provo.
vastaa »
pässi kommentoi (24.7.2012 13:42:40)
user avatar Tämähän arvostelu on pelkkää spoilaamista alusta loppuun.
vastaa »
anonyymi kommentoi (24.7.2012 16:45:41)
lainaus:
Tämähän arvostelu on pelkkää spoilaamista alusta loppuun.
user avatar Kuka idiootti lukee arvosteluja ennen elokuvan katsomista? Elitistissä saa spoilata varoittamatta, luulisi olevan jo selvää...
vastaa »
Red Right Hand kommentoi (26.7.2012 09:19:36)
lainaus:
Kuka idiootti lukee arvosteluja ennen elokuvan katsomista? Elitistissä saa spoilata varoittamatta, luulisi olevan jo selvää...
user avatar Suurin osa arvostelujen lukijoista?
vastaa »
Paavo Ihalainen kommentoi (26.7.2012 22:52:54)
lainaus:
Tämähän arvostelu on pelkkää spoilaamista alusta loppuun.
user avatar Pakko elokuvasta jotakin on kertoa jotta arvostelun pystyy kirjoittamaan. Pyrin kertomaan avainkohtia ympäripyöreästi, mutta elokuvan teemoja käsitellessä muutama pienehkö juonipaljastus tietty voi olla arvosteluun lipsahtanut. Mikä on spoileri ja mikä ei vaihtelee tietysti lukijasta toiseen. Kuitenkaan minusta nämä eivät ole sellaisia, jotka vaikuttavat isommin elokuvasta nauttimiseen. Pahoitteluni, jos olen väärässä tässä, mutta mikäli asia on näin, vetoan myös muihin kommentoijiin. Älä lue arvosteluja, jos spoilaannut niin herkästi.
vastaa »
Paavo Ihalainen kommentoi (26.7.2012 23:00:00)
lainaus:
Elokuva olisi varmaan saanut kovemmat pisteet, jos sanoma olisi ollut "vasemmistolaisempi". Vähän meinaa naurattaa tämä Elitistin fiksautuminen näkemään "oikeustolaisuutta" ja "fasismia" milloin missäkin.
user avatar Henkilökohtaisesti minusta on ihan sama, onko elokuvan sanoma "vasemmistolainen" tai "oikeistolainen" ja monet suosikkielokuvistani saattavat olla näkemyksiltään hyvinkin oikeistolaisia. Avainkohtana tässä onkin se, miten yhtenäinen elokuvan näkemys on, ja mitä se yrittää sillä sanoa. Dark Knight Rises on minusta varsin hajanainen ja jopa sekava sanomansa suhteen. Arvostelulla koetin myös kommentoida mm. Kalle Kinnusen kirjoituksissaan elokuvalle esittämiin fasistiväitteisiin yrittämällä selventää elokuvan sisäistä maailmankuvaa, joka ei myöskään ole aivan yksioikoisen fasistinen minusta.
vastaa »
Arvuuttaja kommentoi (27.7.2012 00:19:14)
user avatar Itsekään en välittäisi katsoa minkään sortin poliittista propagandaa. Siksi se voinee olla positiivista, jos elokuva on sanomaltaan ristiriitainen tai ei-selkeä (noin poliittisesti). Maailma kun nyt oikeastikin on kaaosta ja ristiriitoja.
vastaa »
Paavo Ihalainen kommentoi (27.7.2012 13:23:00)
lainaus:
Itsekään en välittäisi katsoa minkään sortin poliittista propagandaa. Siksi se voinee olla positiivista, jos elokuva on sanomaltaan ristiriitainen tai ei-selkeä (noin poliittisesti). Maailma kun nyt oikeastikin on kaaosta ja ristiriitoja.
user avatar Se on varmastikin realistisempi lähestymistapa. Toinen asia sitten on, onko se viihdyttävämpi, koska kyseessä on kesän suurin toimintapläjäys. Kyseisen elokuvan tapauksessa ongelmana onkin, että poliittinen harmaa alue puskee milloin mihinkäkin suuntaan ja hämmentää entisestään täyteen ahdetun turbotrillerin kyydissä pysymistä. Ja poliittista sanomaa ei tarvitse väkisin elokuvasta myöskään vääntää, sillä matkan varrella tiputellaan viittauksia moneenkin tuoreeseen uutisaiheeseen pörssiromahduksesta arabimaiden kansannousuun.
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (27.11.2014 01:55:50)
user avatar "Hahmokatras on kasvanut niin suureksi, ettei kaikille aina löydy tekemistä. Muutamia keskeisiä henkilöitä kirjoitetaan pois elokuvan tapahtumista pitkiksi ajoiksi, osa vain katoaa." Seikka, jonka lisäksi huomion herpaantuminen, johtuen agressiivisesta adhd-leikkauksesta, on tosiasia. Viiveettömyys kohtauksesta toiseen pompittaessa puskee päälle kuin huumehöyryissä hallusinoiva hajamielinen. Myöskään IMAX-kuvaustekniikasta nauttiminen kotiteatterista käsin tuntuu lähinnä rasitteelta toistuvan kuvasuhdesalamoinnin sekamelskassa, vaikka mm. yökohtaukset sekä muutamat staattisemmat otokset (ohikiitävän hetken) ihastusta herättävätkin. Nyt lähes koko kuvaus näyttäytyy liian realiatisena, jota vasten arvostus Burton-filmauksia kohtaan vain kasvaa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa