Caroline Munro

SFX Retaliator (1987)

aka The Heroin Deal; SFX Man

SFX Retaliator #1 SFX Retaliator #2

80-luvulla Linda Blair ei tehnyt roskaa ainoastaan kotimantereellaan. SFX Retaliatorista ei lohjennut edes pääosaa mutta matka Filippiineille joka tapauksessa. Vaikkei elokuvan tekijöiden tarkoituksena ole tätä myöntää: muutamien Yhdysvalloissa kuvattujen otosten avulla katsojille yritetään uskotella, että tämä edellisvuonna valmistuneesta erikoistehostemieselokuvasta F/X - murha tilauksesta (1986) perusideansa varastava hillitön pökäle tapahtuisi kokonaan USA:n maaperällä. Ei mene läpi: maanosan vaihtumisen havaitsee kohtauksen tarkkuudella, tapahtuivatpa ne ulkona tai sisällä.

SFX Retaliator [1]
SFX Retaliator [2]

Heti ensimmäisestä toimintajaksosta käy harvinaisen selväksi, että SFX Retaliatorin koko työryhmä on ollut totaalisen kädettömiä neroja. "Näyttelijöiden" varautunutta säntäilyä on varmasti edeltänyt ainoastaan ohjaajan suurpiirteinen selonteko tapahtumista, minkä jälkeen kamera on laitettu käyntiin ja sekoilu purkitettu yhdellä otolla. Kuka tahansa joskus junnuna takapihallaan videokameran ja leikkipyssyjen kanssa heilunut tai tällaisia tuotoksia katsellut tunnistaa välittömästi täysvaltaisen amatööriyden mistä tahansa SFX Retaliatorin kymmenestä sekunnista: henkilöohjauksen täydellisen puutteen ansiosta kaikki näyttää vilpittömän valmistelemattomalta.

Hahmot, joiden pitäisi olla tuliaseiden käytön ammattilaisia (rikolliset/virkavalta) pitelevät aseitaan ilmiselvästi ensimmäistä kertaa. Kaikki fyysinen toiminta on huonosti ajoitettua ja liioitelluin liikkein suoritettua. Dialogin tullessa mukaan näyttelijätyön surkeutta on hankala edes kuvailla. Kahden lauseen puhelinkeskustelu (joita on tietysti paljon) ei ole koskaan näyttänyt näin epäluontevalta. Silloin kun hahmoja ei kuvata, heitä ei ilmeisesti ole olemassa: muinaisten tietokonepelien buginomaisesti paikoilleen pyörimään juuttuvat viholliset eivät ole mitään SFX Retaliatorin konnien toimintakyvyttömyyden rinnalla.

SFX Retaliator [3]
SFX Retaliator [4]

Näin siis sivuosien kohdalla. SFX Retaliator on kuitenkin Chris Mitchum -elokuva. Muutamankin CM-elokuvan nähneet tietävät mitä tämä tarkoittaa. Lähinnä kyllästyneeltä ja leppoisalta koiranpennulta tilanteessa kuin tilanteessa näyttävä Mitchum vaeltelee läpi kohtausten aina sama ilme päällä, orastava kaljamaha Havaiji-paidan alta pullottaen. Viimeistään Mitchumin ottaessa vastaan uutisen vaimonsa kidnappauksesta (puhelimitse, totta kai) miehen kyvyttömyydelle ilmentää kasvoillaan mitään muuta kuin eteenpäin katsomista on pakko nauraa.

SFX Retaliator [5]
SFX Retaliator [6]

Mitchumin seuraksi elokuvaan on saatu houkuteltua legendaarinen peplum-stara Gordon Mitchell, jonka läsnäolo on poikkeuksetta plussaa mille tahansa filmille. Mitchell ei näytä olevan erityisen ylpeä osastaan, mutta onnistuu kuitenkin vaikuttamaan rivimiestensä avuttomuuden ympäröimänä edes siltä, että on ollut kameran edessä ennenkin.

Entä Linda Blair? Hahmon mukanaolo kattaa noin puolet elokuvasta ja sähäkin toiminta mitä hänen kannettavakseen on annettu koostuu korkokengissä hiiviskelemisestä siten, että rinnat pomppivat näyttävästi kukkakuvioisen paidan alla.

SFX Retaliator [7]
SFX Retaliator [8]

Jossain Silver Star Film Companyn säästeliään tuottamisen, John Gale -pseudonyymin suojissa työskennelleen paikallisen ohjaajan Jun Gallardon (Intrusion: Cambodia, 1981), käsikirjoittaja Timothy Jorgen (Phantom Raiders, 1988) ja pöllämystyneen näyttelijäkaartin seassa piilee kuitenkin kiistattomasti hurjaa lahjakkuutta, sillä SFX Retaliator on surkeudestaan huolimatta aivan saatanan hyvä elokuva! Pitkästymisestä ei ole tietoakaan kun Mitchumin esittämä erikoistehostespesialisti Steve Baker (jonka sukunimen lausumisessa elokuvan hahmoilla on huomattavia erimielisyyksiä) valjastaa efektirepertuaarinsa mafiaa vastaan.

SFX Retaliator [9]
SFX Retaliator [10]

SFX Retaliatorin koko juonen voisi kirjoittaa yksityiskohtaisesti auki ja se olisi varmasti huvittavaa luettavaa, niin älytön koko kyhäelmä on. Se olisi kuitenkin yhtä tyhjän kanssa ja pilaisi monta mehevää yllätystä. Tarinassa Linda Blairin esittämä Doris on "Los Angelesin" alamaailman sokkeloissa puolta vaihteleva ja isojen pomojen alistamista sietävä horo, joka ammatistaan huolimatta näyttää enemmän ryntäikkäältä kotiäidiltä. Doris varastaa Morganilta (Mitchell) salkun rahaa ja on jäädä kiinni, mutta hätiin saapuu värikkäällä pakullaan sattumalta paikalle köröttelevä Steve Baker, joka pelastaa naisen pulasta feikkikranaateillaan. Varsinainen sota syttyy kun Morgan yrittää kiristää Bakeriä hankkimaan takaisin omaisuutensa kidnappaamalla tämän vaimon Katen (Christine Landson).

SFX Retaliator [11]
SFX Retaliator [12]

Sitten pitäisi uskoa, että Bakerilla on elokuvatehosteiden lisäksi käytössään mittava arsenaali aivan oikeita aseita, pommeja ja ohjuksia. Bakerin (räjähtämisen jälkeen selittämättömästi ehjäksi palaava) paku sisältää kaikkea mahdollista kranaatinheittimistä koriin, jonka sisällä on kobraksi naamioitu konekivääri! Elokuvan ehkä riemastuttavimmassa kohtauksessa pahikset yrittävät tunkeutua Bakerin kotiin, joka onkin Yksin kotona -henkeen täynnä ovelia ansoja, kuten nauravia kumiluurankoja, jotka pelottelevat karkuun karskit gangsterit. Lisäksi genren ydinnektari, eli tietysti räjähtävät majat, saavat elokuvassa yhden nerokkaimmista käyttösovelluksistaan kun ne laitetaan symboloimaan orgasmia kesken Steven ja Katen kömpelön rakastelukohtauksen (penetroitava osapuoli kirkuu tässä kohtaa tietysti "Action!").

SFX Retaliator [13]
SFX Retaliator [14]

SFX Retaliator ei ole kovin väkivaltainen elokuva, minkä oikeastaan tajuaa vasta sen loppupuolella kun muutamasta ammuttavasta ruhosta ruiskahtaa kerrankin verta. Lopetus on tästä hätkähdyttävästä havainnoistakin johtuen vaarassa jäädä pieneksi pettymykseksi. Onneksi sitä edeltää kuitenkin hieno varustelujakso, jossa Steve nikkaroi vanerista itselleen täysikokoisen, mm. raketinheittimillä ja nukkesotureilla varustellun panssarivaunun. Kulkupelin kyydissä ja täydessä viidakkosotamaalauksessa (siis muka keskellä Los Angelesin hienostokaupunginosaa) jyrätään sitten hävittämään Morganin kartanopäämaja, mutta tulivoimasta huolimatta näytöksen innovaatiot jäävät aikaisemmin nähtyyn verrattuna vähäisiksi.

SFX Retaliator [15]
SFX Retaliator [16]

Mutta ei se mitään: SFX Retaliator on suorastaan hävyttömän nautittava videovuokraamohalpis, joka ei oikeastaan edes tunnu pienen budjetin plagiaattiviritykseltä vaan enemmänkin ensikertalaisten kuvaamalta, tavallista isomman budjetin amatöörielokuvalta. Kalkkunaksi sitä olisi kuitenkin hankala luonnehtia, sillä luultavasti se onnistuu juuri siinä missä tekijät ovat halunneetkin, eli katsojan viihdyttämisessä.

Näyttelemisen huikean ammattitaidottomuuden, sarjatulenkatkuisen kökkötoiminnan ja elokuvan henkilöhahmojen jokaista ratkaisua ohjaavan, hämmentävän sumean epälogiikan arvostaminen vaatii tietyllä tavalla vinksahtaneet aivoradat, mutta jos sellaiset saman alan klassikot kuin Bruno Mattein Strike Commando (1987) ja Arizalin Final Score (1986) ovat lähellä sydäntä, ei SFX Retaliator voi tuottaa pettymystä kuin korkeintaan raakuuksien vähäisyydessä (gorea ei käytännössä ole) ja paljaiden tissien puutteellaan (yksi pari ruudulla yhteensä n. kolme sekuntia).

Versioinfo (8.8.2012):

Elokuva on julkaistu leikkaamattomana vhs:llä ainakin Hollannissa ja Japanissa. Ilmeisesti Yhdysvalloista löytyy myös "1 Dollar DVD" -suttukiekko, joka ei kuitenkaan näyttäisi kuuluvan ainakaan yleisimpien nettikauppojen valikoimiin.

****-
© Tatu Piispanen, julkaistu: 8.8.2012
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
SFX Retaliator (1987)  SFX Retaliator (1987)The Heroin Deal