Caroline Munro

Rowdy Rathore (2012)


Rowdy Rathore #1 Rowdy Rathore #2

Genre

Vuosikaudet koomatilassa virunut Bollywoodin toimintaelokuva osoittaa pieniä virkoamisen merkkejä, kiitos eteläintialaisen hengitysavun. Aamir Khanin, Salman Khanin ja Ajay Devganin saatua menestystä äijäenergiaa uhkuvilla uusintafilmatisoinneillaan (Ghajini, 2008; Wanted, 2009; Bodyguard, 2011; Singham, 2011), Akshay Kumar yrittää samaa temppua versioimalla telugunkielistä toimintahittiä Vikramarkudu (2006). Ja mikä ettei, alkuperäisteoksen juonikuvio on jo hyväksi havaittu ja Akshaylla tarpeeksi maskuliinista karismaa nimiroolin kunniakkaaseen läpiviemiseen.

Rowdy Rathore [1]
Rowdy Rathore [2]

Mumbain kaduilla erilaisin kepulikonstein itsensä elättävä ammattihuijari Shiva kokee eettisen herätyksen rakastuessaan kaupunkiin ystävänsä häihin saapuneeseen maalaistyttö Priyaan. Vihonviimeiseksi keikaksi ennen uutta nuhteetonta elämää tarkoitettu matka-arkun ryöstö saa yllättävän käänteen, kun arkusta löytyy arvoesineiden sijaan pikkutyttö, joka kivenkovaan väittää Shivaa isäkseen. Muutkin sattumukset antavat aiheen olettaa, että Shiva sekoitetaan nyt johonkin toiseen tyyppiin. Vastentahtoisesti Shiva joutuu kaivamaan esiin sisäisen sankarinsa, astumaan kaksoisolentonsa poliisi Vikram Rathoren saappaisiin ja matkustamaan syvälle maaseudulle selvittämään paikallisen pikkukylän asioita.

Rowdy Rathore on niin tarkka kopio Vikramarkudusta, että alkuperäisteoksen viatkin ovat siirtyneet jäljitelmään. Vitkasteleva alku on toisaalta vika, toisaalta ei. Toiminnan alkamista pantataan niin kauan, että katsojan kärsivällisyys uhkaa jo loppua typerien sketsien vain jatkuessa ja jatkuessa. Kun ensimmäinen loistelias toimintakohtaus sitten vihdoin ja viimein pyörähtää käyntiin, on tunnelma ekstaattinen - eli loppu hyvin, kaikki hyvin. Pitkän miinuksen Rowdy Rathore sen sijaan saa kohtauksesta jossa räjäytellään autoja ilmaan. Autojen aidolla räjäyttelyllä on Intiassa pitkät ja ammattitaitoiset perinteet, joten homman toteuttaminen kömpelöllä tietokonegrafiikalla on anteeksiantamatonta kehnoilua. Muutaman sekunnin kestävä kohtaus ei tietysti koko elokuvaa kaada, mutta tyylirikko mikä tyylirikko.

Rowdy Rathore [3]
Rowdy Rathore [4]

Pienet mokat vain korostavat Rowdy Rathoren huippuhetkiä, joita kyllä riittää. Säästeliäästi annostellut ja juuri oikeisiin paikkoihin sijoitetut väkivaltakohtaukset ovat kaikki erinomaisia, mutta niiden ohitse Rowdy Rathoren hienoimmaksi hetkeksi nousee pelon roolia poliisityössä koskeva vuoropuhelu, jonka Vikram Rathore käy esimiehensä kanssa. Näin uljasta dialogia ja elämänfilosofiaa ei nykypäivänä kuule kuin intialaisessa elokuvassa, eikä turhan usein sielläkään.

Akshay Kumar aloitteli uraansa 90-luvulla nimenomaan toimintasankarina, mutta on sittemmin, Bollywoodin rappion myötä, joutunut alentumaan myös romanttisiin, komediallisiin ja jopa draamarooleihin. Rowdy Rathoresta aistiikin sen hyvänolon jota mies tuntee, kun pääsee pitkästä aikaa tekemään sitä mitä parhaiten osaa, eli potkimaan ja pahoinpitelemään ihmisiä. Mustan vyön karatekalta A. Arasukumarin (a.k.a Anal Arasun) suunnittelemat taistelukoreografiat sujuvat luonnollisesti täysin uskottavasti. Hidastuksia olisi voinut olla vähemmänkin, muuten efektit eivät peittoa raakaa lihasvoimaa elokuvan tappelukohtauksissa.

Rowdy Rathore [5]
Rowdy Rathore [6]

Rowdy Rathore on kieltämättä taaksepäin katsovaa ja "konservatiivista" elokuvaa, jossa ei liikuta moraalin harmailla alueilla vaan sen kirkkaissa ääripäissä. Perusasiat ovat kuitenkin perusasioita, ja se että sankari päihittää vastustajansa ja poistuu lopussa kohti auringonlaskua rakastamansa naisen kanssa on ikuisesti toimiva elokuvakonsepti. Samaa mieltä on ollut myös maksava yleisö, joka on tehnyt Rowdy Rathoresta vuoden 2012 ensimmäisen intialaisen "blockbusterin" ja yhden Bollywoodin kaikkien aikojen tuottoisimmista elokuvista.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 6.8.2012
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSTPME
  2.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!