Caroline Munro

Mad Dog Morgan (1976)

Hullu koira

aka Mad Dog; Mad Morgan; Braccato a vita; Mad Dog - Der Rebell

Mad Dog Morgan #1 Mad Dog Morgan #2

Australialaiset elokuvatuottajat olivat 70-luvulla hanakoita vahvistamaan maan kesyttömän menneisyyden legendoja. Suurmieselokuvien tavoitteena oli maailmanlaajuinen menestys, joten pääosaan tarvittiin tunnettu Hollywood-tähti. Ned Kellyn (1855-1880) tarinan kertominen kaatui 1970 pääosan Mick Jaggerin huvittavan huonoon näyttelysuoritukseen Kellyn veljekset (Ned Kelly) -elokuvassa. Australialaiset eivät kuitenkaan oppineet paljoakaan menneestä erheestään päättäessään tuoda toisen kuuluisan lainsuojattoman, "Hullu koira" Morganin, tarinan valkokankaille vuonna 1976. Pitkän etsinnän jälkeen tuottajat antoivat pääroolin Hollywoodin suurelle kapinalliselle, Dennis Hopperille.

Mad Dog Morgan [1]
Mad Dog Morgan [2]

Hopper osoittautui hankalaksi yhteistyökumppaniksi. Arvaamaton ja omapäinen tähti ei tullut juurikaan toimeen muun kuvausryhmän kanssa. Metodinäyttelemisen ystävänä Hopper päätti myös elää Morganin tavoin. Tämä tarkoitti hänestä lähinnä humaltumista suurten rommimäärien avulla päivittäin. Pitkä ryyppyputki näkyy Hopperin roolisuorituksessa, sillä hän lausuu usein repliikkinsä hitaasti ja korostaen, mutta samalla epäselvästi mutisten. Morganin irlantilaisaksentti on sarjakuvamaisen överi, ja tekopartabudjetti on ollut naurettavan alhainen. Hopperin ilmiselvä sekopäisyys tuo elokuvan kärttyisän päähenkilön roolihahmoon hieman mystisyyttä.

Irlantilainen Daniel Morgan saapuu siirtolaisena Australiaan 1850-luvulla. Hän yrittää rikastua kullankaivuun avulla, mutta joutuu kokemaan nälkää, vilua ja valtion virkamiesten töykeyttä. Morgan kokeilee maantierosvousta, mutta jää heti ensimmäisen keikkansa jälkeen kiinni. Tuomioksi ryöväri saa 12 vuotta pakkotyötä rangaistuslaitoksessa. Tänä aikana sadistiset vanginvartijat ruoskivat ja pahoinpitelevät häntä säännöllisesti. Vihdoin vapauduttuaan Morgan vannoo kostoa koko systeemiä kohtaan, ja täten hänellä on hyvä syy jatkaa rosvoamista. Kansan parissa leviää huhu robinhoodmaisesta lainsuojattomasta, joka haistattelee brittihallinnolle pitkät ryövätessään rikkailta. Siispä Morgan saa tukea ja apua tavallisilta kansalaisilta ryövätessään brittihallinnon edustajia, vaikka pitääkin voitot itse ja tuhlaa ne mieluiten lähimmässä kapakassa.

Mad Dog Morgan [3]
Mad Dog Morgan [4]

Valitettavasti seikkailun suuruus ei oikein välity katsojalle. Elokuvassa on kyllä laskettu olevan noin 120 puheroolia, mutta suurin osa hahmoista vain ilmaantuu paikalle kommentoimaan Morgania ja tämän tekemisiä, ja on jo seuraavassa kohtauksessa tyystin unohdettu. Tärkeitä hahmoja ovat oikeastaan vain Morgan, tämän mukana kulkeva aboriginaaliystävä Billy (David Gulpilil) sekä näiden nappaamisesta haaveksiva etsivä Manwaring (Jack Thompson). Lainsuojattomien haahuilua puskassa ristileikataan yläluokan päättäjien hienostoelämään. Tuohtuneet, rikkaat vanhat herrat vain höpisevät palatseissaan pelkästään siitä, mitä tälle Morganille nyt olisi tehtävä. Tarina kulkee ennalta-arvattavia kujia vailla isompia jännitteitä.

Oikeastaan elokuva muistuttaa kaikkein kliseisimpiä suomalaisia suurmieskuvauksia. Luontokuvausta on paljon, Morganin elämän pääkohdat käydään läpi kuin listalta katsoen, ja näyttelijät poikkeavat lausumassa latteat repliikkinsä tönkösti. Elokuva pyrkii autenttisuuteen ja se onkin kuvattu suurimmaksi osaksi aidoilla tapahtumapaikoilla. Isompiin lavastekohtauksiin ei ilmeisesti ole ollut varaa. Taustalla soi kansanmusiikki, aboriginaalien joiku ja didgeridoo, sekä irlantilaiset pillit ja viulut. Aboriginaalien myyttistä kansanuskontoa yritetään sitoa elokuvan selkärangaksi new age -intoilun suosiolla ratsastaen, mutta lopputulos ei vakuuta.

Mad Dog Morgan [5]
Mad Dog Morgan [6]

Elokuvan ajoittain karu väkivalta muistuttaa Sam Peckinpahin elokuvista, tosin ilman tyylitajua ja yhtä vahvaa symbolismia. Muutaman kerran viitataan myös Sergio Leonen töihin. Nämä western-klassikoihin viittaavat visuaaliset kikat vaikuttavat olevan elokuvassa vain tarinan liittämiseksi lännenelokuvan lajityyppiin. Suurimmaksi osaksi elokuva on tylsästi kuvattua perushuttua. Kiinnostavimpia ovatkin psykedeeliset unijaksot, joissa Morgan näkee enteitä omasta kuolemastaan. Niissä filmiä vedetään edestakaisin, negatiiviksi ja taas tavalliseksi, ja tuleen syttynyt nukke hirtetään ja tiputetaan alas kallioilta.

Tarinan mukaan Hopper vieraili oikean Morganin haudalla elokuvan kuvausten päätyttyä. Hän kunnioitti lainsuojattoman muistoa parhaaksi näkemällään tavalla - vetämällä kännit hautuumaalla. Hopperin kunnioitusreissu päättyikin sitten putkan lattialle.

**---
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 17.8.2012
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 MMPI
  2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!