Caroline Munro

The Expendables 2 (2012)

aka Expendables 2: unité spéciale; I mercenari 2; Los mercenarios 2

The Expendables 2 #1 The Expendables 2 #2

"Hell yeah!" Vuoden odotetuin toimintapläjäys saapuu viimein teattereihin! Mutta onnistuuko The Expendables 2 paikkaamaan ensimmäisen osan ohilyönnit ja turhat muniinpuhaltelut ollen viimein se toimintaelokuva, jota kaikki miehisen toiminnan ystävät ovat kieli pitkällä vuosia odotelleet? Heittäkääpä villi arvaus...

The Expendables 2 on rakennettu samaan käänteishampurilaismuotoon kuin ensimmäinenkin osa. Erittäin ohuet pihvit (eli itse toiminta) on aseteltu sekä alku- että loppupuolelle ja näiden väliin on tungettu valtava vaalea leipä sekä pala eltaantunutta juustoa. Asiakas ei siis voi väittää, etteikö kyseessä olisi hampurilainen, mutta onhan tässä nyt jokin todella pahasti pielessä!

The Expendables 2 [1]
The Expendables 2 [2]

Elokuva aliarvioi toimintaelokuvafanit armotta ja tarjoilee näytille kaikkea muuta kuin mitä syytä olisi. Alun toimintajakson jälkeen ajanvietteeksi vyörytetään mm. turhauttavan pitkäpiimäistä keskustelua tyttöystävistä, tippa silmässä nyyhkimistä kuolleiden soturitoverien perään, laajamittaista keskustelua ruoanlaitosta ja muuta täysin turhaa tauhkaa, jonka ainoa tehtävä tuntuu olevan ärsyttää katsojaa ja pitkittää elokuvaa. Keskivälin muutamat toimintakohtauksen tapaiset ovat hetkessä ohi ja sankarijoukko palaa taas takaisin jutustelemaan kuukautisistaan tai muista päivänpolttavista aiheista. Elokuvan pääjuoni on ohuttakin ohuempi, eivätkä löyhästi toisiinsa liittyvät satunnaiset kohtaukset onnistu nivoutumaan toisiinsa tarpeeksi sujuvasti muodostaakseen järkevää jatkumoa.

The Expendables 2 [3]
The Expendables 2 [4]

Toimintaelokuviin kuuluvat perinteisesti huonot one-linerit, mutta tälläkin osa-alueella The Expendables 2 kyntää pohjamudissa syvemmällä kuin mikään elokuva koskaan. Näyttelijät siteeraavat vuoron perään heittoja toistensa hittielokuvista; on pakotettuja Chuck Norris -vitsejä ja kyllästymiseen asti toisteltuja "I'll be backejä". Mitä enemmän The Expendables 2:n jatkuvaa itsetietoista hölmöilyä ja sen katsojaa aliarvioivaa asennetta miettii, sitä enemmän elokuvaa alkaa vihata.

Näyttelijöiden suoritukset ovat samaa vankkaa hällä väliä -tasoa kuin ensimmäisessäkin osassa. Jokainen on oma itsensä, eikä roolihahmojen nimiä jakseta juuri edes toistella. Pääpahis Jean Vilainia (no heh heh) esittävä Van Damme kärsii samasta reilupeli-syndroomasta kuin The Raid: Redemptionin (2011) pahis. Tosipaikan tullen aseet heitetään nurkkaan ja nyrkit nostetaan tanaan mies miestä vastaan kamppaillen. Lopputaistelu on Van Dammen itsensä uudelleenkirjoittama, korvaten Syltyn aiemman laimean kynäilyn, jossa Vilain olisi lyhyen nujakan jälkeen livahtanut vain laiskasti pakoon.

The Expendables 2 [5]
The Expendables 2 [6]

Eniten elokuvassa esillä ovat Stallonen ohella Statham, Lundgren, Crews ja Maggieta esittävä Nan Yu, joka on miesjoukon seassa pakollisena naishahmona mukana roikkuva kaunis turhake. Muut isoista nimistä käväisevät aina välillä näyttäytymässä kuvassa. Chuck Norris saa elokuvassa ruutuaikaa ruhtinaalliset kolmisen minuuttia.

Jos rauhoitutaan hetkeksi miettimään analyyttisemmin mikä meni vikaan, on nähtävissä heti kaksi pääongelmakohtaa. Itse toimintaosuudet eivät tunnu... miltään. Sankarit marssivat vitsaillen pitkin taistelukenttää tietäen olevansa kuolemattomia. Mitään strategioita ei vaivauduta käyttämään. Vihollisten nujertaminen on itsestäänselvyys, eikä saa katsojassa aikaan minkäänlaista myötäelettyä onnistumisen tunnetta. Rymistely on kyllä kovaäänistä, mutta ponnetonta. Päitä räjähtelee cgi-verikylläisinä mossahduksina, mutta jo kolmannen pään poksahtaessa luodin osumasta alkaa meno pelkästään haukotuttaa.

The Expendables 2 [7]
The Expendables 2 [8]

Toinen suurimmista ongelmista on se, että high concept -idean ympärille ei ole saatu rakennettua mitään kiinnostavaa. Tekijöiden asenne elokuvaa kohtaan on ollut aivan uskomattoman laiska. Kuten elokuvan traileri pitkin kulunutta vuotta on kovaan ääneen toitottanut, kyllä, kaikki 80- ja 90-lukujen kovimmat toimintastarat ovat elokuvassa mukana (paitsi Steven Seagal, jota on kuitenkin lupailtu mukaan elokuvan kolmanteen osaan). Pelkkä legendaaristen toimintaelokuvanäyttelijöiden marssittaminen ruudulle ei valitettavasti riitä tekemään hyvää toimintaelokuvaa. The Expendables 2:ssa lauottu metatasoinen läppä siitä kuinka Syltyn ohjastama jengi kuuluisi omasta mielestäänkin jo museoon kertoo karua kieltään siitä, ettei porukka edes yritä peitellä uransa olevan lopussa. Vielä silti yritetään! Mutta ehkä kannattaisi jo lopettaa ja keskittyä vain muistelemaan niitä vanhoja hyviä toimintaelokuvia.

Ohjaaja Simon West on sentään nuoruudessaan ohjannut toimintaelokuvana ihan onnistuneen Con Airin (1997), joten pientä toivoa oli eläteltävissä, että The Expendables 2:sta olisi voinut tullakin jotain. Harmillisesti lopputulos on mitä on, laiskaa väkinäistä paskaa ja silkkaa vittuilua kunnon toimintaelokuvien ystäviä kohtaan.

Versioinfo (13.8.2012):

Suomen ensi-ilta 17.8.2012.

*½---
© Jetro Suni, julkaistu: 13.8.2012
keskiarvo
toimitus
2.13/5.00 (8)
 JSSMJLTPMMMK*EMPI
  1.5 2.0 2.0 1.5 3.0 2.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (20)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -10 (23)
0%
The Expendables 2 (2012)  The Expendables 2 (2012)  

kommentit

odota...
OlenIhminen kommentoi (13.8.2012 13:14:19)
user avatar "Kuten elokuvan traileri pitkin vuotta on kovaan ääneen toitottanut, kyllä, kaikki 80- ja 90-lukujen kovimmat toimintastarat ovat elokuvassa mukana"

Mites Lambert, Gruner, Russell ja ne miljoona muuta jotka kumminkin uupuu tästäkin paukusta?
vastaa »
Minäkinolenihminen kommentoi (14.8.2012 18:30:46)
lainaus:
"Kuten elokuvan traileri pitkin vuotta on kovaan ääneen toitottanut, kyllä, kaikki 80- ja 90-lukujen kovimmat toimintastarat ovat elokuvassa mukana"

Mites Lambert, Gruner, Russell ja ne miljoona muuta jotka kumminkin uupuu tästäkin paukusta?
user avatar Noiden lisäksi puuttuu vielä Harrsion Ford ja Clint Eastwood (jotka tulevat mahdollisesti kolmanteen osaan).
vastaa »
Humphrey Bogart kommentoi (16.8.2012 00:06:47)
user avatar Eastwood, joopa joo... Snipes olisi looginen valinta mahdolliseen kolmanteen osaan.
vastaa »
Ironside kommentoi (17.8.2012 21:45:46)
user avatar Aliarvioi toimintaelokuvien ystävät? Vaikka itseironialäpät olivatkin arvattavissa ja suorastansa huonoja niin kyllä itse toiminta oli vitun kovaa. Tietokoneistettu veri roiskui valitettavasti, mutta energia ja draivi oli helvetin hyvä, kun ukot pistivät ranttaliksi. Mitä sillä on väliä, vaikka jätkät tiedettiin kuolemattomiksi? Niinhän se usein onkin toimintaleffoissa ollut. Ruudulla pojilla oli hauskaa ja niin oli katsomossakin, vaikka puutteita ja rikkeitä leffassa riitti.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa