Caroline Munro

Les yeux sans visage (1960) :: Eyes Without a Face

Silmät ilman kasvoja

aka Das Schreckenshaus des Dr. Rasanoff; Los ojos sin rostro; Augen ohne Gesicht; De bestialiska; Het masker met de levende ogen; House of Dr. Rasanoff

Les yeux sans visage #1 Les yeux sans visage #2

Ranskalainen monitaituri Jean Cocteau meni aikoinaan runouden ytimeen. Hänen mukaansa runous on sepittämisen sijaan kuuntelemista. Georges Franjun Les yeux sans visage on elokuva joka kuuntelee tarkasti: yön ääniä, hiljaisen kodin varjoihin hukkuvia huutoja, maskin taakse jääneen ihmisen ainoaa kysymystä.

Kauhun maailma on hiljainen, kasvoton. Ranskalaiseen elokuvakulttuuriin pysyvän jälkensä jättänyt Franju ei etsi kauhun tai edes pelon olemusta, pukee vain kauniin näyttelijättärensä pukuun, estää kommunikoimasta ja jättää yksin. Silmät ilman kasvoja ovat kameran, ohjaajan ja yleisön.

Les yeux sans visage [1]
Les yeux sans visage [2]

Franjun sadunomaisessa visiossa Pierre Brasseur näyttelee kirurgia, joka auttaa tytärtään Christianea (vuosi aiemmin debyyttinsä tehnyt Edith Scob). Kasvonsa onnettomuudessa menettänyt Christiane elää muodottomana, ilmeettömänä, valkoisen maskin takana. Apu tulee isältä toisilta naisilta irti leikattujen kasvojen muodossa, mutta vain hetkeksi.

Mitä on olla vankina kasvojensa takana tai toisen ihmisen ihon alla? Christiane tietää kauneutensa olevan vain väliaikaista, minkä myötä hänen mieleensä kypsyy ajatus vapaudesta. Se vaatii kuitenkin uhrauksen. Korostaakseen tarinan haurasta luonnetta, ammentaa Franju sekä ranskalaisesta impressionismista että saksalaisesta ekspressionismista. Christiane on kuin kaunis, virheetön nukke, jonka kuoren alla riutuu katoava ihminen.

Kauheus, jota Christianen isä yrittää korjata silpomalla muita nuoria tyttöjä asuu yleisön odotuksissa, runossa jota elokuva ilmentää. Se kertoo identiteetin hajoamisesta, elämän ja kauneuden ihannoimisesta. Pahuus ei ole teko vaan tila, maailman luomus, joka jakaa ihmiset rooleihinsa pelkän ulkonäön mukaan.

Les yeux sans visage [3]
Les yeux sans visage [4]

Les yeux sans visage on yleensä ollut tapana yhdistää samana vuonna valmistuneeseen toiseen tirkistelyklassikkoon, Peeping Tom. Osittain teemat kohtaavatkin, mutta myös lähempää löytyisi vertailukohta, Roger Vadimin Et mourir de plaisir (1960), joka seesteisissä väreissään kumartaa Franjun tavoin runollisen impressionismin suuntaan.

Molemmissa elokuvissa ohjaajat luovat kauhun uutta kuvastoa paitsi graafisuuden myös kauhun aukilevittämisen keinoin. Kumpikaan niistä ei sisällä ainuttakaan hirviötä, vain ajatuksen, joka leijailee tyhjissä huoneissa, varoo näkemästä ja näyttämästä itseään. Aikalaisia Franjun luoman väkivallan yksityiskohtaisuus viilsi silti syvältä.

Vadimin ja Franjun elokuvissa veri on osa runoa, sen keskeisin elementti. Yhtä tärkeää on, että veri syntyy kirurgisessa ympäristössä. Vadimin verenpunaiset hansikkaat alastoman naisen yllä, steriilissä tilassa, ovat kuin sisarotos Franjun irtileikkaamille kasvoille. Kirurginen miljöö symboloi kauhun puhtautta, sekä kauhun abstraktia luonnetta.

Les yeux sans visage [5]
Les yeux sans visage [6]

Mykässä tilassa kauhu ei ole tulkinnanvaraisia sanoja, vaan kosketus. Jotakin konkreettista, joka syntyy ymmärtämisestä, saman ajatuksen jakamisesta, empatiasta. Kun kumpikin kysyy saman kysymyksen - miksi? - syntyy yhteys.

Kuvaaja Eugen Schüfftan (Lilith, 1964) tallensi kamerallaan komeina otoksina erään aikakautensa shokeeraavimmista, mutta kestävimmistä elokuvista. Cinémathèque Française -elokuva-arkistoa perustaneelle ohjaajalle elokuva taiteena olikin jotain enemmän. Hänen mukaansa elokuva ei elä vain tässä hetkessä, vaan myös menneisyydessä, kuriositeeteissa ja kunnianosoituksissa.

Kasvoton Christianen hahmo viittaa siksi myös itsensä ulkopuoliseen. Hän on kuin äänielokuvan sisään vangittua mykkäelokuvien mimiikkaa ja sanomattomia sanoja. Kasvottomana hän todistaa ympäristönsä muutosta, joka itsessään on kaunis.

Onhan muutos kuoleman tila.

Versioinfo (10.9.2012):

Paras versio on Criterionin laadukas (1.66:1) julkaisu, joka sisältää englanninkielisen tekstityksen.

****½
© Jari Mustonen, julkaistu: 10.9.2012
keskiarvo
toimitus
3.56/5.00 (8)
 JSTPJMJM*MMEMPITM
  3.5 3.5 4.5 4.0 3.0 3.0 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.96/5.00 (14)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  22 (27)
81%
Les yeux sans visage (1960)  Les yeux sans visage (1960)Silmät ilman kasvoja