Caroline Munro

Fear and Desire (1953)

Pelot ja halut

aka Le désir de la peur; Paura e desiderio

Fear and Desire #1 Fear and Desire #2

Genre

Amerikkalaisen ohjaajanero Stanley Kubrickin (1928 - 1999) tuotannon ylivoimaisesti heikoimmin tunnettu teos on hänen ensimmäisensä. Vuonna 1953 julkaistu Fear and Desire sai aikoinaan vain suppeahkon teatterilevityksen, jonka jälkeisinä vuosikymmeninä mestari itse teki kaikkensa sen eteen, ettei kukaan enää näkisi teosta.

Kubrick oli elokuvaa tehdessään vasta 24-vuotias, ja tämä näkyy sekä hyvässä että pahassa. Nuoruuden idealismi puhkeaa kukkaan kriittisyytenä sotaa kohtaan. Sitä kuvaavan tarinan ohjaajanalku toteuttaa rohkeasti universaalina. Fear and Desire ei kerro mistään tietystä sodasta, vaan niistä kaikista samalla kertaa. Emme tiedä päähenkilöiden kansallisuutta, sodan tapahtumapaikkaa emmekä tarkkaa tapahtuma-aikaa. Kaikki se, mitä Kubrick haluaa sanoa, pätee yleisellä tasolla. Voimakas sanomisen tarve ajaa ohi ajatuksesta rajata tarinan mittakaava omille kyvyille sopivan kokoiseksi.

Fear and Desire [1]
Fear and Desire [2]

Luutnantti Corbyn (Kenneth Harp) johtama neljän sotilaan joukko-osasto on harhautunut sodan tuoksinassa rintamalinjan väärälle puolen. Nelikko päätyy yrittämään paluuta omien puolelle seuraamalla vihollisalueen halki kulkevaa jokea, jonka he tietävät johtavan takaisin kohti omien asemia. Joukon moraaliseksi tukipilariksi kasvaa matkan aikana sitä johtavan luutnantin sijasta hänen kakkosmiehensä kersantti Mac, jota tulkitseva Frank Silvera kreditoidaan näyttelijälistassakin ensimmäisenä.

Suoraviivaiselta tuntuva vaikkakin vaarallinen vaellus monimutkaistuu, kun miehet kohtaavat ja vangitsevat paikallisen maalaistytön (Virginia Leith). Tämän vartijaksi sijoitetaan onnettomasti joukon psykopaattisin jäsen, jota tulkitsee sittemmin ohjaajanakin tunnetuksi tullut Paul Mazursky. Lisäksi miehet huomaavat, että heidän kotimatkansa varrella sijaitsevaa kartanoa asuttaa vihollisen kenraali, ja tulevat siihen tulokseen että heidän velvollisuutensa on pakoretken ohella toimittaa tämä pois päiviltä.

Fear and Desire [3]
Fear and Desire [4]

Mustavalkoinen elokuva osoittaa selkeästi, että sen ohjaajalla on lahjoja. Ne tosin saavat joissakin tilanteissa vähän kömpelön ilmiasun. Verrattuna kypsemmän tekijän monitasoisuuteen Fear and Desire on näkemyksissään yksioikoinen. Näyttelijäsuoritukset ovat harrastelijamaisia, eikä kunnianhimoinen yritys sanoa sodasta jotakin täydellisen yleispätevää kanna likikään niin pitkälle kuin ohjaajanalku ilmeisesti visionsa lumoissa kuvitteli. Ei siis ihme, että suoritus alkoi jälkikäteen nolottaa yhtä elokuvahistorian merkittävimmistä perfektionisteista.

Yksi Fear and Desiren kiinnostavimmista, ja samalla kypsimmistä piirteistä on se tapa, jolla ohjaaja rinnastaa kohti kotia pyrkivien sotilaiden ja kartanossa lymyilevien vihollisupseerien aseman toisiinsa keskellä sen tarkemmin erittelemätöntä sotaa. Vaikka näillä ryhmillä ei ensi alkuun luulisi olevan toistensa kanssa juuri mitään yhteistä, Kubrick onnistuu herättämään ajatuksen, että viime kädessä ihmisyksilö on sodassa samanlaisten kysymysten edessä riippumatta puolesta tai sotilasarvosta. Tosin tämäkin ajatus konkretisoidaan katsojalle aika rautalangasta väännetyllä tehokeinolla.

Fear and Desire [5]
Fear and Desire [6]

Kokonaisuutena Fear and Desire ei kuulu lähellekään ohjaajansa tuotannon kärkeä, mutta on silti jokseenkin tyydyttävä varhaistyö, joka paljastaa timanttisen ohjaajalahjakkuuden hiomattomassa muodossaan.

Versioinfo (7.12.2012):

Ensi-iltakierroksensa jälkeen harvoin nähdystä, välillä jo kadonneeksikin luullusta ohjauksesta löytyi aikanaan lopulta yksi laillinen esityskopio, jonka minkäänlaiselle esittämiselle ohjaajan perikunta asetti kovat ehdot. Kopiota säilytettiin Kodak-yhtiön arkistossa, jossa sen katselu oli luvallista vain paikan päällä ja vain yksittäisille henkilöille. Ryhmille elokuvaa ei missään nimessä esitetty.

Nyttemmin tilanne on paranemaan päin. Ennakkotieto Kino Lorberin tulossa olevasta videojulkaisusta julkistettiin jo kesällä 2012, ja (amerikkalaisiin) kauppoihin restauroidun version levyjulkaisu ehti 23. lokakuuta. Restaurointi onkin tehty mallikkaasti, ja kuvanlaadun osalta julkaisu kilpailee tasapäisesti saman aikakauden isompienkin elokuvien kanssa.

Kubrick ei siis kuitenkaan olisi halunnut sinun näkevän tätä elokuvaa lainkaan, eikä haluaisi Kino Lorberkaan, joka on lukinnut blu-rayn A-alueelle. Arvatenkin myös dvd:ssä on aluekoodi 1. Tullikin yrittää heittää kapuloita rattaisiin muuttamalla EU-alueen ulkopuolisilta myyjiltä tehtävien tilausten arvonlisäverokohtelua vuodenvaihteessa ikävään suuntaan. Mutta jos kaikkea tätä vastaan haluaa kapinoida, saa nähtäväkseen kiistatta kiinnostavan palan elokuvahistoriaa.

**½--
© Jukka Halttunen, julkaistu: 7.12.2012
keskiarvo
toimitus
2.58/5.00 (6)
 JSTPJM*MMPIJH
  2.5 2.0 3.0 2.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Joona kommentoi (7.12.2012 15:55:57)
user avatar Fear and Desire julkaistaan tammikuussa Eurekan toimesta R2:na.
vastaa »
en kerro nimeäni kommentoi (13.12.2012 16:57:51)
user avatar Näin tämän YouTubessa aikoinaan. Ei kyllä todellakaan ollut Kubrickin paras elokuva, mutta kannatti silti katsoa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa