Caroline Munro

Gymkata (1985)

aka Asia Mission; Gymkata - Le parcours de la mort

Gymkata #1 Gymkata #2

"You are invited to witness the deadliest martial art of them all... The skill of gymnastics, the kill of karate."

Kamppailulajit. Eivätkös ne ole aika lailla sama asia kuin telinevoimistelu? Jos vastasit edelliseen kysymykseen: "ehdottomasti ei", onneksi olkoon! Sinulla on enemmän tolkkua kuin Gymkatan tuottajilla.

Gymkata [1]
Gymkata [2]

Yhdysvaltalaisen olympiatoivo Kurt Thomasin ympärille rakennettu elokuva on surkuhupaisa tekele jo pelkällä olemassaolollaan. Kun mukaan lisätään myös reaganilaista ulkopolitiikkaa, tumpeloja tappelunujakoita ja reilu annos puhdasta mielisairautta, niin tästä ei kasarijuusto juuri paremmaksi käy.

Tähtivoimistelija Jonathan Cabot (Thomas) on niin taitava voltinheittäjä, että kilpailuissa tumma tuima agentti iskee häneen silmänsä. Kuitenkin miehen kartanolle päästyään Cabot saa kuulla, että äijä onkin vain CIA:n asialla liikkeellä. Kaspianmeren rannalla sijaitsevasta Parmistanin valtiosta on strategisesta hyötyä Tähtien sota -avaruusohjelmalle. Maa olisi otollinen paikka perustaa torjunta-asema, joka antaa ennakkovaroituksen Jenkkilää kohti lentävistä ohjuksista. Ikävä kyllä Parmistan on anti-amerikkalainen, keskiajalle jumahtanut takapajula. Onneksi maan perinteisiin kuuluu Peli, "The Game", esteratajuoksu läpi vuoren ja soiden ninjojen jahdatessa perässä. Kilpailun voittaja saa toivoa maan kuninkaalta ihan mitä tahansa ja siksipä Yhdysvaltojen nimissä on saatava toivoa satelliittiaseman perustamista maahan.

Gymkata [3]
Gymkata [4]

Ongelmana on kuitenkin se, ettei kukaan ole voittanut Peliä 900 vuoteen. Siispä ottaakseen osaa kilpailuun Cabotin on ensin käytävä läpi rankka treeniohjelma, niin itämaisten kuin länismaalaistenkin valmentajien valvovan katseen alla. Vasta, kun mies pystyy kävelemään käsillään takaperin yläkerran portaat ylös kaatumatta, on hän valmis uhr- , öh, riskeeraamaan henkensä Reaganin suurprojektin hyväksi.

Juoni kuulostaa jo ensimmäisten kymmenen minuutin tapahtumien kuvailun perusteella houreiselta huru-ukon horinalta, ja koko tekele vaikuttaa muutenkin olevan ADHD:stä kärsivien nelivuotiaiden käsikirjoittama. Elokuvassa sekoittuvat suvereenisti äärioikeistolainen propaganda ja erittäin naiivi prinsessasatuilu. Hahmojen motivaatiot vaihtelevat melko sattumanvaraisesti koko elokuvan ajan ja satelliittiinkin palataan vasta elokuvan lopun epilogitekstissä. Jotain pysyvyyttä edustaa edes se, että kaikki hahmot pysyvät täysinä taulapäinä koko elokuvan ajan. Täysin näyttelykyvytön Thomaskaan ei osaa näytellä edes olevansa kamalan yllättynyt, vaikka vastaan tulisi kuinka älyttömiä käänteitä.

Gymkata [5]
Gymkata [6]

Parmistaniin päästyään Cabot sattuu muistamaan, että hänen isänsä oli aikanaan ottanut osaa Peliin ja kadonnut mystisesti. Myös uusi tyttöystävä, Parmistanin prinsessa Rubali (Tetchie Agbayani) kidnapataan, mikä aiheuttaa miehelle hieman päänvaivaa. Tämän jälkeen rumalla mulletilla varustettu sankarimme ajautuu vaikeuksiin Amerikan vastaisten itäeurooppalaiskuonan kanssa, paeten henkensä puolesta jo ennen kuin Peli vihelletään käyntiin. Kenties syynä tähän on se, että taukki jenkkituristi haluaa pitää julkisilla paikoilla päällään etelävaltioiden lipun väristä villapaitaa. Elokuva tekee ystävällisesti selväksi, että Amerikan vastaiset parmistanilaiset ovat rumia, hampaattomia tyhjännaurajia, kun Amerikan puolustajat sen sijaan ovat kauniita, jylhäpiirteisiä sotureita.

Lopulta päästään itse taistelukohtauksiin ja ne ovatkin varsin upeaa katsottavaa. Jo kauan ennen parkourin nousua muoti-ilmiöksi Thomas osaa käyttää tappelussa ympäristöä hyväksi. Jostain syystä parmistanilaiseen arkkitehtuuriin kuuluu leuanvetotankojen ja voimistelupukkien sijoittelu pitkin poikin kapeita kaupunkikujia. Paikalliset ovat niin häkellyksissä Cabotin sulavasta taistelutyylistä, että juoksevat suoraan jonossa tangossa pyörivän Cabotin jalkojen potkittaviksi, tai jopa kaatuvat vaikka Cabot ei huido missään lähimaillakaan.

Gymkata [7]
Gymkata [8]

Sumuinen elokuva on väriskaalaltaan lähes yksinomaan ruskeanharmaa. Itä-Eurooppa kuvataan ankeaksi raunioseuduksi, jossa pakolliset perinteet estävät minkäänlaisen kehityksen. Töitä on saatavilla lähinnä suolakaivoksilla (joka esitetään valtavana suolavuorena, jota kaksi työmiestä puolihuolimattomasti taustalla kuokkii). Rikollisuuteen ja väärinkäytöksiin ei virkavallalla ole mitään rahkeita puuttua. Muinaisten sääntöjen ja kuningasperheen rauhan ylläpitämiseen varustetut ninja-huputetut sotilaatkin vain toljottavat, jos silmien edessä tapahtuu raaka murha. Hulluksi tulleet heitetään suljettuun kyläpahaseen käkättämään ikkunoista ohikulkijoille. Täytyyhän se amerikkalaisen saapua paikalle opettamaan hieman tapoja näille raakalaisille!

Esimerkiksi Enter the Dragonin (1973) ja Battle Creek Brawlin (1980) ohjannut Robert Clouse on ilmeisesti Bruce Leen ja Jacke Chanin kaltaisia taitureita kuvatessaan viehtynyt hidastuksiin. Thomasin epäkäytännöllistä hutilointia keino ei peitä, vaan päinvastoin korostaa entisestään. Potkukohtausten lisäksi Clouse näyttää ajattelevan, että hidastuksilla voi myös lisätä jännitystä vaarallisia tilanteita sisältäviin kohtauksiin. Siksipä erästä Thomasin pakokohtausta hidastetaan reilun minuutin pituisella jaksolla, joka ei tunnu päättyvän ikinä. Homma alkaa muistuttaa jo Baywatch-sarjan parodiaa. Ilman tissejä, ikävä kyllä.

Gymkata [9]
Gymkata [10]

Gymkata on uskomattoman tyhmä elokuva. Elokuvan katsomisen aloittaessa kannattaa pehmustaa otsa, sillä muuten sen saattaa epähuomiossa lyödä littanaksi. Tosin vain mikäli epäuskoisilta naurunpurskahduksiltaan ehtii.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 21.12.2012
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (5)
 JSTPKKPIPV
  3.5 1.5 5.0 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.90/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (10)
60%
Gymkata (1985)  Gymkata (1985)  

kommentit

odota...
epis kommentoi (17.7.2014 13:36:43)
user avatar Leffahan perustuu novelliin. Mahtaa olla laadukas novelli. :D
vastaa »
Sakari Määttä kommentoi (17.7.2014 22:47:28)
lainaus:
Leffahan perustuu novelliin. Mahtaa olla laadukas novelli. :D
user avatar Elokuva perustuu Dan Tyler Mooren romaaniin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa