Caroline Munro

Cellat (1975) :: The Executioner

aka Turkish Death Wish

Cellat #1 Cellat #2

Cellat tunnetaan yleisesti lempinimellään Turkish Death Wish. Kyseessä on sen verran suora turkkilaiskopio Charles Bronson -klassikosta (1974), että elokuvan nähtyään nimeä ei ole vaikea ymmärtää: viiksekäs arkkitehti joutuu kostamaan läheistensä kohtalon kotiinsa tunkeutuneille rikollisille, mutta tällä kertaa Istanbulissa. Harmillisesti kopiointi on suurimmalta osalta hyvinkin kirjaimellista, eikä pykälää eksoottisempaa muslimimaata käytetä hyväksi (no pun intended) riittävästi. Miksi taustalla ei kuulu minareetin kutsuhuuto herra Orhanin käyttäessä kolikoilla täytettyä sukkaansa?

Cellat [1]
Cellat [2]

Elokuvan huligaanit kiusaavat mummoja, syövät sedältä omenan jossain Istanbulin laitamailla sekä ovat liki keski-ikäisiä. Orhanin esittee alkujakso, jossa tyttöystävänsä, siskonsa ja tämän miehen kanssa kebabia grillailemassa oleva muhkeatukkainen ja -viiksinen päähenkilö lastoittaa koipensa katkaisseen koiran jalan huivilla ja pitää Steven Seagal Vaarallisella alueella -henkisen puheen. Orhan vihaa aseita, mutta hänen isänsä on kuuluisa metsästäjä, mikä paljastaa turkkilaisen väkivallan vihollisen identiteetin poliisille. Hmm, Turkki vuonna 1975 oli tosiaan eri paikka kuin Suomi vuonna 2012, sillä mieleeni ei tule yhtään kuuluisaa metsästäjää, jonka pojan tietäisin nimeltä.

Cellat [3]
Cellat [4]

Edellä mainitun kaltaisia asioita tapahtuu kuitenkin turhan vähän. Suurimmaksi osaksi Cellat on suhteellisen asiallisesti toteutettua viiden liiran eksploitaatiota, jonka budjetti korostuu kuvauspaikoissa. Kameraa ei ole syystä tai toisesta päästy viemään menomestoille, vaan istanbulilainen roskasakki viihtyy raunioissa sekä kapeilla ja autioilla - korostan autioilla - kujilla. Missään vaiheessa ei synny fiilistä, että hei, tuohan tapahtuu ihan tässä meidän viiksiemme alla! Cellatilla on kuitenkin yksi etu muuten ylivertaista Väkivallan vihollista vastaan, minkä paljastan seuraavassa kappaleessa. Jätä se siis lukematta, mikäli aiot jostain hankkia Onar Filmsin julkaiseman levyn omaan soittimeesi pyörimään ja epäilet, että elokuvalla on tarjolla yllätyksiä, joista etukäteen lukeminen vie neitseellisen katselunautinnon.

Cellat [5]
Cellat [6]

Ärsytetty turkkilainen arkkitehti on nimittäin vaarallinen mies! Elokuvan viimeinen vartti tarjoilee varsin kattavan kavalkadin turkkilaista Hammurabin lakia. Siinä ei sentään makseta kaikkia pottuja ihan pottuina (edellä mainittu kolmikko kuitenkin raiskasi Orhanin vaimon ja siskon, minkä palauttaminen lähettäjille olisikin aikamoista), mutta helpolla ei päästetä. Ensimmäinen nilkki surmataan sähköllä (vetoaminen itsepuolustuksen liioitteluun ei oikein toimisi, koska mies tulee tajuihinsa kytkettynä sähköjohtoihin), toinen lentää alas ikkunasta katuun. Kolmas poltetaan elävältä, mitä ennen arkkitehtimme on murjonut molemmat kädet tiiliskivellä. Tätä on vielä edeltänyt kohtaus, jossa Orhan tunnistaa naisen kaulassa roikkuvan korun. Naisen kieltäytyessä vastaamaan tiedusteluun korun alkuperästä, Orhan takoo naisen päätä lattiaan. Pam pam pam! Näin meillä Istanbulissa otetaan asioita selville kauniimmaltakin sukupuolelta. Mistään splatterista ei suinkaan ole kyse eivätkä efektit ole hääppöisiä, jos kohta niille ei ole suurta tarvettakaan, mutta onhan tuollainen suorasukaisuus (elokuvissa) ilahduttavaa.

Versioinfo (11.1.2013):

Kuten jo todettua, Onar Films on julkaissut Cellatin dvd:llä. Kulttuurityötä tehnyt firman omistaja kuoli valitettavasti jokin aika sitten, joten nyt Cellat-levynsä taitaa joutua etsimään internetin tai kivijalkojen divareista. Kuvanlaatu on heikko, mutta siitä saa selvää. Tekstitys englanniksi löytyy. Lisäksi mukana on puolituntinen dokkari Turkish Vendetta.

***--
© Mikko Kojo, julkaistu: 11.1.2013
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (4)
 JSSMMKPI
  3.5 3.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
Cellat (1975)  Cellat (1975)Turkish Death Wish  

kommentit

odota...
okan kommentoi (31.1.2013 15:28:46)
user avatar greetings from turkey.it is nice to see here the turkish exploitation cinema. you're amazing! im waitin' your visit to my film blog znek.net. best regards :)
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa