Caroline Munro

Hollywood Man (1976)

Helvetin enkeleiden kosto

aka Djävulsänglarnas hämnd; Stoker

Hollywood Man #1 Hollywood Man #2

Elokuva elokuvan tekemisestä ei ole mikään tuore keksintö, sellaisia on toteutettu niin Amerikassa kuin Euroopassakin jo vuosikymmeniä. Astetta harvinaisempaa onkin sitten b-elokuvan ja eksploitaation tekemisestä kertova filmatisointi. Sellaisesta on kysymys Jack Starrettin (The Losers, 1970) vuonna 1976 ohjaamassa persoonallisessa biker-leffassa Hollywood Man.

Totuus on monesti tarua ihmeellisempää. Satojen elokuva- ja tv-roolien mies, b-leffaikoni William Smith on tuottanut elokuvan, näyttelee sen pääosan, jonka lisäksi mies on ollut mukana rustaamassa Hollywood Manin käsikirjoitusta. Kuten Smith Elitistin sivuilta löytyvässä haastattelussa kertoo, mafian rahoituksella työstettävän prätkäleffan tekeminen pohjaa vahvasti todellisuuteen - moinen yhdistelmä on omiaan tuottamaan ylimääräisiä kuumotuksia matkan varrelle.

Hollywood Man [1]
Hollywood Man [2]

Smith esittää Hollywoodin b-sarjalaista, toimintaleffanäyttelijä Rafe Stokeria, joka on Floridassa kuvaamassa omaa ohjaustyötään, kengännauhabudjetin biker-elokuvaa. Rafe ohjaa, näyttelee, tekee stuntit ja laittaa vielä viimeiset penninsäkin kiinni tuotantoon. Elokuvaa rahoittanut studio päättää kuitenkin vääntää rahahanat kiinni kesken kuvausten, sillä tuottajien mukaan "prätkäelokuvien aika on ohi". Viimeisenä hyvän tahdon eleenä studiopamppu Joe antaa Rafelle eteläfloridalaisen mafiapäällikkö Angelo Russon (Angelo Farese) puhelinnumeron - elokuvan rahoitus saattaisi järjestyä tätä kautta.

Rafe ja tyttöystävänsä Julie (Mary Woronov, Death Race 2000, 1975) tekevät Angelon kanssa diilin elokuvan budjetista puuttuvasta 375 000 dollarista, mutta mobsterin törkein riistoehdoin: velan pantiksi Rafen on laitettava peliin oma talonsa ja oikeudet niin työn alla olevaan kuin kaikkiin aikaisempiinkin elokuviinsa. Lisäksi elokuvan kuvaukset tulisi ehdottomasti suorittaa täsmälleen sovitussa aikataulussa - tai Rafe olisi kusessa.

Hollywood Man [3]
Hollywood Man [4]

Jack Starrett, biker-elokuvien John Ford, marssittaa tämän jälkeen kankaalle liudan niin omista töistään kuin muistakin yhteyksistä tuttuja genrekasvoja. Tom Simcox, Don Stroud ja ennen kaikkea Rafen kuvausaikatauluja sotkemaan pestattua tasapainotonta pahista esittävä (ja toinen käsikirjoittaja) Ray Girardin irrottelevat estottomasti hyvin tuntemansa aihepiirin ympärillä.

Käsikirjoitus liikkuu Starrettin ohjauksessa vahvasti metatasolla, hämmentäen iloisesti sekaisin elokuvassa esiintyvien näyttelijöiden aiempia elokuvarooleja ja Hollywood Manin hahmoja. Jopa niin, että lukemattomat elokuvanteossa kohdattaviin käytännön vaikeuksiin liittyvät one-linerit ovat vaarassa mennä tarkkaamattomalta katsojalta ohi. Kun vielä Girardinin esittämä psykopaatti Harvey on elokuvaharrastaja ja kertoo näytelleensä Kirk Douglasin kanssa Spartacuksessa (1960) mutta olleensa rooliinsa liian hyvä, on katsojalla pokassa pitämistä.

Hollywood Man [5]
Hollywood Man [6]

Hollywood Man on sisäpiirin komiikastaan huolimatta täysiverinen toimintaelokuva ja sai ilmestymisvuonnaan esimerkiksi Suomessa kunnian päästä Kokonaan kielletty -luokitukseen ennen pääsyään sensorin saksien kautta valkokankaille. Penkiltä pudottavan lopun omaava väkivaltainen elokuva on myös Quentin Tarantinon suosikkeja ja skriinattu ainakin kahdesti miehen omaa nimeä kantavilla elokuvafestivaaleilla Teksasin Austinissa. Sen imelän mutta tarttuvan tunnarin croonaa elokuvassa Tony Chance, mutta ennen Austinin näytöstä vuonna 2006 laulun tulkitsi sydämeen käyvästi Quentin itse.

Versioinfo (11.1.2013):

Kaikki tunnetut dvd-julkaisut Hollywood Manista (CFS Releasing, Synergy Entertainment ja Mill Creek Entertainment) ovat samalta sylttytehtaalta ja sisältävät ala-arvoisen, leikatun ja tökerösti pan&scannatun version elokuvasta.

Koska leikkaamattoman filmiprintin näkeminen voi olla kiven takana, dvd-julkaisuja suositeltavampi vaihtoehto on Los Angelesin Hell Riders -nimellä julkaistu suomikasetti. Luovasta kansitaiteesta ja tekstinostosta "Ohjaus: ROGER GORMAN" huolimatta vhs-julkaisulta löytyy Starrettin Hollywood Man laajakuvalla. Neljä ja puoli minuuttia leikattuna versiona tosin siitäkin.

***½-
© Mika Helminen, julkaistu: 11.1.2013
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!