Caroline Munro

Deep End (1970)

Hyväilysi kosketus

aka Badeanstalten; Gå på djupet; Grand Bain; Grand bain; La ragazza del bagno pubblico

Deep End #1 Deep End #2

Vuoroin kadonneeksi ja vuoroin löydetyksi elokuvahelmeksi julistettu Deep End on erityinen elokuvatapaus. Se kertoo teini-ikäisestä Mikesta, joka päätä pahkaa ihastuu leikittelevään kaunottareen, Susaniin, haluten tulla tämän elämän keskipisteeksi. Susan puolestaan tapailee kihlattunsa ohella vanhempia miehiä, eikä arkaile varastaa häneen ihastuneen Miken sydäntä.

Komediallisia aineksia sisältävänä alkava Deep End päättyy niin kuin alkaakin; kevyesti, vaikka lopun kuvalliset metaforat näennäisesti muuta väittävätkin. Kerronnallinen herkkyys on kuitenkin juuri se voimavara, josta elokuva ammentaa syvyytensä. Ja mitä enemmän elokuvan lopun helppoutta miettii sitä surullisemman tarinan ymmärtää nähneensä.

Deep End [1]
Deep End [2]

Eri elokuvafestivaalien juryissa vieraillut Jerzy Skolimowski nousi aikoinaan pinnalle 60-luvun puolalaisen elokuvan maailmanvalloituksen vuosina. Deep Endistä tuli hänen erikoislaatuinen käyntikorttinsa, joka jo ilmestyessään keräsi huomiota, mutta jäi kuitenkin muun 70-luvun elokuvan jalkoihin muodostuen kadotuksi helmeksi.

Eittämättä elokuvan viimeiset hetket selittävät nyttemmin saadun uuden suosion. On kuin Skolimowski kuvaisi vain pieniä hetkiä tai oikeammin ihmiselon herkkyyttä, joka välittyy täydellisesti nuoren pääparin (rooleissa Jane Asher ja John Moulder-Brown) kautta. Mike on vasta elämänsä alussa ja vielä ymmärtämätön juuri seksuaaliset halunsa löytänyt poikanen, mutta samoin on ymmärtämätön hänen ihastuksensa kohde. Molempien elämä on viatonta ja pyrkii johonkin suuntaan vailla päämäärää, mikä on myös elokuvan rakenne: tarina kun vain soljuu eteenpäin ilman sen suurempia käänteitä.

Tarinan sisin on kuitenkin likainen ja alusta asti lohduton, sillä Mike haaveilee jostakin mitä ei voi koskaan saada - jostakin, joka silti hyväksyy hänet lähipiiriinsä. Susan on itsekin vielä nuori, mutta myös moderni liberaali nainen, joka elää elämäänsä palvottuna ja sitoutuneena valloituksiinsa.

Deep End [3]
Deep End [4]

Viattomuuden kehästä syntyy satunnaisten tapahtumien kautta elämän haurautta kuvaava finaali, joka on yhä viaton ja siksi niin painostava: elämä jatkuu, mutta äkisti sille ei annakaan enää muotoa ihmiselon pinta vaan alitajunta. Elokuvan ensimmäisistä kuvista sen loppuun saakka kestänyt soljuva kerronta ei ole katkennut hetkeksikään.

Lopussa Skolimowski yksinkertaisesti vain poistaa verhon silmiemme edestä. Tragedia on ollut edessämme aivan alusta saakka. Kyse ei ole edes siitä, että olemme auttamattomasti samastuneet kumpaankin pääosan esittäjään, vaan että olemme hyväksyneet ohjaajan esittelemän omistamiseen liittyvän seksuaalisen alateeman.

Deep End [5]
Deep End [6]

Jossain yhteyksissä Deep Endin on luonnehdittu olleen aikaansa edellä. Olisi kuitenkin brutaalia irrottaa Skolimowskin työ sen kulttuurillisesta taustasta, tarjoaahan elokuva persoonallisen näkökulman nimen omaan 60-luvun glamouria puskeneeseen nuorisokulttuuriin sekä yhteiskunnan seksuaaliseen pakkomielteisyyteen olematta silti miljöönsä vanki. Osuvampaa olisikin kenties puhua elokuvasta ajattomana.

Kuinka usein olemmekaan ihastuneet illuusioon todellisen ihmisen sijasta? Uskottavan kuuloinen, pääparin keskinäinen dialogi on hersyvää kuunneltavaa ja elokuvaa katsoessa aika tuntuu lentävän kuin siivillä - ja myös päättyvän niin, unelmien keskelle.

Versioinfo (16.1.2013):

Deep Endistä löytynee helpoiten BFI:n Dual Format Edition -julkaisu, joka sisältää laadukkaan Dvd- ja Blu-Ray -version sekä joukon ekstroja. Samalta julkaisijalta löytyy myös harvinaisempi lisäekstralla varustettu 3-Disc Collector's Edition.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 16.1.2013
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (3)
 JMEM
  4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (5)
100%
Deep End (1970)  Deep End (1970)Hyväilysi kosketus