Caroline Munro

The Kirishima Thing (2012)

aka Kirishima, Bukatsu Yamerutteyo

The Kirishima Thing #1 The Kirishima Thing #2

Genre

Japanilaisen lukion arki kääntyy ylösalaisin, kuin yksi oppilas yllättäen eroaa klubistaan. Daihachi Yoshidan tarkkanäköinen koulukuvaus on vuoden 2012 parhaita japanilaisia elokuvia.

Yoshida (Funuke: Show Some Love, You Losers, 2006) pureutuu neljännessä elokuvassaan japanilaisen lukiomaailman rooleihin ja hierarkiaan. Kansainvälisessä valossa yhä omapäisempänä esiintyvä maa rakentuu edelleen vanhoillisten yhteiskuntarakenteiden varaan, joissa ihmisten odotetaan seuraavan valmista mallia ja vakiintuneita normeja. Yoshidan elokuvassa yhden lahjakkaan oppilaan eroaminen lentopalloklubin kapteenin virasta synnyttää turhautumisen ja ymmärtämättömyyden ketjureaktion.

The Kirishima Thing [1]
The Kirishima Thing [2]

Yoshida rakentaa elokuvansa yhdistelemällä eri näkökulmia. Tiimikavereiden viha, tyttöystävän häpeä ja tuttavien pettymys Kirishiman kadottua ulottaa vaikutuksensa vain etäisesti toisiinsa linkittyviin hahmoihin. Luokkahierarkian järkähdellessä avautuu myös uusia sosiaalisen kanssakäymisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa, jossa vuorovaikutussuhteet määräytyvät sen mukaan, mihin ryhmään kukakin kuuluu. Erityisesti keskiöön nousevat lentopalloklubin Hiroki (Masahiro Higashide) sekä kouluhierarkiassa vaatimattoman elokuvakerhon Maeda (Ryonosuke Kamiki), joilla ei normaalisti olisi mitään tekemistä toistensa kanssa.

Elokuvan punaisen langan muodostavaa Kirishimaa ei kukaan ole nähnyt - ei edes katsoja. Hänellä ei lopulta ole merkitystä muuna kuin tapahtumien liikkeelle panevana voimana. Myös etualalle purkautuvat uudet vuorovaikutussuhteet pysyvät hienovaraisina. Yoshida ei lankea tuoretta japanilaista elokuvaa piinaavaan ylinokkeluuteen, vaan antaa hahmojensa toimia ilman pakottavaa tarvetta solmia kaikkia lankoja yhteen. Tarinaa elokuvassa on hädin tuskin lainkaan, mutta tiivis lukionäyttämö rajaa tapahtumat pienen tilan sisään ja saa hahmot jatkuvasti risteilemään toistensa kohtauksissa. Pohjimmiltaan episodimainen rakenne haalistuu tunnistamattomaksi kameran vaihtaessa kohdetta muutaman minuutin välein.

The Kirishima Thing [3]
The Kirishima Thing [4]

Fiksu elokuva ei silti ole hienostelevaa taidetta. Päinvastoin, nuorten ja kauniiden tähtinäyttelijöiden ilmentämä kouludraama on helposti samaistuttavaa ja valtavirtaystävällistä elokuvaa. Ihastumiset ja keskinäinen kilpailu ovat lajityypin peruskauraa, joka tosin nähdään vienon satiirisesta näkökulmasta. Kirishiman vahvuus onkin sen tavassa toteuttaa valtavirran tuote älyllä ja taidolla, joka periytyy pikemminkin pienen yleisön riippumattomasta elokuvasta. Kerronta on hillittyä, musiikkia maltetaan olla soittamatta kohtausten taustalla ja koko elokuva näyttää Japanissa yhä harvinaisemmaksi käyvällä 35-millimetrisellä filmillä todella hyvältä.

Elokuvataide on esillä myös tarinan sisäisessä elokuvassa, jota 8 millimetrisellä elokuvakameralla varustautunut Maeda kuvaa. Roskaestetiikkaan viehtyneen ujon miehenalun roolissa entinen lapsitähti Ryonosuke Kamiki (The Great Yokai War, 2005) tekee luontevan siirtymän aikuisempien roolien pariin. Ihastuksen kohde Ai Hashimoto on ollut viime vuosina runsaasti esillä alkaen debyyttiroolistaan tappajaan rakastuvana teinityttönä Tetsuya Nakashiman elokuvassa Confessions (2010). Kamikin ja Hashimoton elokuvateatteriin sijoittuva kohtaaminen on elokuvaharrastajan romanttinen päiväuni. Kankaalla pyörii Shinya Tsukamoton Tetsuo: The Iron Man (1989).

The Kirishima Thing [5]
The Kirishima Thing [6]

Yoshidan elokuva on romanttisine häivähdyksineen lopulta toiveikas - ehkä liiankin. Tuoreet uutiset Osakassa itsemurhan tehneestä lukio-opiskelijasta, joka päätyi riistämään henkensä murruttuaan pesäpalloklubin paineissa ja fyysisessä kurituksessa, muistuttavat Kirishiman todenperäisyydestä. Fiktiivisen elokuvan satiiri yhteiskunnasta, joka ylempi luokka ei voi käsittää normista poikkeavuutta tai ryhmän odotusten pettämistä, on kivuliaan todenmukaista. Ei tule suurena yllätyksenä, että lähderomaanin (2010) kirjoittaja Ryo Asai julkaisi tekstinsä ollessaan Tokion Waseada Univerisityn oppilas.

Japanilaisittain heikoksi jääneen elokuvavuoden 2012 tarjonnassa The Kirishima Thing on ehdoton yllättäjä. Elokuva ei ollut loppukesäisen julkaisunsa yhteydessä valtaisa menestys, mutta on pikkuhiljaa löytänyt yleisönsä ja kasvanut sleeper-hitiksi. Multipleksit ovat matkan varrella vaihtuneet arthouse-näyttämöihin, joissa elokuva paraikaa taittaa toista teatterikierrostaan. Viisi kuukautta edellisen ensi-illan jälkeen pienessä elokuvateatterissa Sapporossa henkilökunta kantoi saliin tuoleja, jotta kaikki halukkaat olisivat mahtuneet sisään. Menestys tuntuu ansaitulta.

****-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 28.1.2013
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
The Kirishima Thing (2012)  The Kirishima Thing (2012)Kirishima, bukatsu yamerutteyo