Caroline Munro

Top Gun (1986)

Top Gun - lentäjistä parhaat

aka Top Gun (Ídolos del aire); Top Gun - Sie fürchten weder Tod noch Teufel

Top Gun #1 Top Gun #2

Liian aikaisin hyvään elämään menehtyneen Don Simpsonin ja toisen supertuottajan Jerry Bruckheimerin uraan mahtuu monta ns. high concept -periaatteen mukaan rakennettua elokuvatuotantoa. Näistä suosituin on Tony Scottin vuonna 1986 ohjaama Top Gun. Elokuvan valtaisa menestys toimi lähtölaukauksena nuoren ja lupaavan Tom Cruisen matkalle supertähteyteen. Top Gun oli ensimmäisiä Yhdysvaltojen armeijaa varten 80-luvulla tehtyjen mainoselokuvien sarjaa, joiden tarkoituksena oli lisätä armeijan vetovoimaa työpaikkana nuorten silmissä. Vastapalveluksena armeija taasen antoi tekijöiden käyttöön kalustoa ja asiantuntemusta. Se on myös ensimmäinen megabudjettiluokan homoelokuvista ja Clive Barkerin Hellraiserin (1987) kanssa avainteos heterokulttuuria halveksuvista suurelle yleisölle suunnatuista metaelokuvista. Kun miettii Simpson-Bruckheimer -duon muita tuotantoja, motiivit tämän tyyppisen elokuvan tuottamiseen herättävät kysymyksiä. Ovathan parivaljakon muut elokuvat muuten lähinnä äijäkulttuuria juhlaliputtavia macho-spektaakkeleita, joissa naisille on varattu munanimijän rooli. Käsikirjoittaja-duo, professori-oppilasparivaljakko Cash-Epps Jr.'n uralla tämä on myöskin ainoa selkeästi takatuuppauksen upeutta ylistävä elokuva, jos heidän myöhemmistä elokuvista kuten Anacondasista (2004) ei etsi jotain soul vengeance -henkisiä ulottuvuuksia.

Top Gun [1]
Top Gun [2]

Todennäköisesti Top Gunin metamotiiveista ja -tasoista on kirjoitettu paljon artikkeleita. En ole niitä lukenut, joten pahoittelen, jos näkökulmani nahistuneisuus tuo liikaa itsestäänselvyyksiä framille. Tämä arvio ei siis tuo vastausta elokuvan tekemisen motiiveihin, joka on saattanut tietysti olla pelkkä raha. Kokaiinihan tunnetusti maksaa ja Simpsonin kaltainen addikti teki varmasti mitä hyvänsä pitääkseen nenänsä hyvin puuteroituna.

Top Gun on armeijan mainosvideo ja tragedia, jossa yksinäinen homomies (Cruisen esittämä luutnantti Maverick) yrittää elää heteromaailmassa kaappiin piiloutuen. Hän jopa välillisesti aiheuttaa elokuvan ainoan heteromiehen kuoleman (Anthony Edwardsin erinomaisesti esittämä Cruisen tutkaupseeri Goose) ja samalla sulkee takaportin perinteisen perhe-elämän piiriin. Kompromissiksi hän kuitenkin löytää Kelly McGillisin esittämän naisen, joka siis - tiedoksi niille, jotka eivät ole Top Gunia nähneet - on ilmiselvä lesbo. Parin rakastelukohtaukset ovat vaivaannuttavaa katsottavaa, osaksi varmasti siksi, että oikeassa elämässäkin McGillis on julkilesbo, Cruise taasen on yrittänyt siviilielämässään "kehittää" itseään skientologian avulla ja naimalla lapsimorsian Katie Holmesin. Aiemman vaimonsa Nicole Kidmanin kanssa Cruisella on adoptoituja lapsia.

Top Gun [3]
Top Gun [4]

Elokuvan miesnäyttelijöiden kaarti on vahvasti ottanut vaikutteita 80-luvun homopornoteollisuuden stereotyypeistä ja 70-luvun homojen kuntosalikulttuurista. Useat kohtaukset päättyvät siten, että Cruise on joko tarjoamassa persettään lähimmälle miehelle tai tarjoamalla (esim. pyyhkeen verhoamaa) penistään imemistä varten. Silmiin pistävää on myös, miten Val Kilmerin esittämä nuorten homolentäjien ykkönen Ice Man vittuilee jatkuvasti Cruisen esittämälle kaappihomolle fencewalkkaamisesta. Val Kilmerin ja hänen "tutkaparinsa" suhteen laadusta ei mitään epäselvyyttä, sillä ohjaaja Scott on asetellut partneri Sliderin (komea könsikäs Rick Rossovich) käden Kilmerin harteille heti ensi kuvista lähtien.

Elokuvan ainoan heteron "yllättävän" kuoleman jälkeen Cruise on eksyksissä, kunnes tajuaa myös taistelussa kuolleen isänsä olleen Top Gun -koulutuslaitoksen johtajan "partneri". "Lensimme yhdessä", toteaa Tom Skerritin esittämä Viper. Katsojalle ei jää epäselväksi, mitä tällä tarkoitetaan. Tämä antaa Cruiselle itseluottamusta hyväksyä jollain tasolla itsensä, vaikka hän lopussa eristääkin itsensä normaaliarmeijasta jääden top gun -kouluttajaksi ja ilmeisesti tyytyy suhteeseen McGillisin esittämän naisen kanssa. Kouluttaako Cruisen Maverick-hahmo nuoria lentäjiä kieltämään homoseksuaalisuutensa vai lentämään. McGillisin ja Cruisen viimeisen romanttisen kohtauksen kohtalonmusiikkina toimii Righterous Brothersin "You have lost that loving feeling", joka kertoo kumppanin rakkauden päättymisestä. Oliko tämä sopiva valinta alkavan suhteen ensimmäiseksi kappaleeksi vai vihjataanko tällä hienovaraisesti siihen, että Cruisen ja McGillisin suhde on alusta asti pelleilyä, pelkkä kulissi.

Top Gun [5]
Top Gun [6]

Todella pahasti päälle liimattujen taistelukohtauksien syvempi merkitys jää hieman epäselväksi. Esittävätkö neuvostoliittolaiset MiG-lentokoneet HI-virusta vai heterokulttuuria? Koska MiGien tuhoaminen tapahtuu "takaa päin", uskoisin symboliikan liittyvät jälkimmäiseen. "Painukaa vittuun häiritsemässä homoiluamme tai tunnette sen takalistossanne!". Kun Cruise laskeutuu lentotukialukselle/homoyhteisöön, henkilökunta aloittaa valtavat halailuorgiat ja Ice Mankin tunnustaa, että Cruise voi koska hyvänsä toimia hänen siipimiehenään, eli lentäjänä joka seuraa takaa päin pääkonetta. Tätä kunnianosoitusta ei tarvinne avata sen enempää. Toisaalta taistelu/cruisailukohtausten taustalla soiva Kenny Loginsin hitti "Danger Zone" taasen viittaa siihen, miten vakava tauti AIDS vielä 80-luvulla oli.

Olen tässä arviossa summannut nopeasti muutamia havaintoja Top Gun -elokuvasta. Ilmaisun monet eri tasot kuitenkin velvoittaisivat katsomaan elokuvan useamman kerran, jotta kaikki piilotettu sanoma pystyttäisiin havaitsemaan ja analysoimaan. Valitettavasti elokuva itsessään ei ole kuitenkaan niin hyvä, että tällaiseen tutkimustyöhön riittäisi tarmoa. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä Top Gunin motiiveista ja voihan sen toki katsoa ihan perinteisenäkin toimintadraamana.

***--
© Antti Tohka, julkaistu: 6.2.2013
keskiarvo
toimitus
3.18/5.00 (11)
 JSSMJLTPATJMMHMMMK*EMPI
  3.5 3.5 2.5 4.5 3.0 3.5 3.5 2.5 3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.97/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (14)
36%
Top Gun - lentäjistä parhaat (1986)  Top Gun - lentäjistä parhaat (1986)Top Gun - lentäjistä parhaat  

kommentit

odota...
Alive kommentoi (6.2.2013 12:11:13)
user avatar Jaahas, Tohkan arvosteluja onkin jo kaivattu. Nyt kun vielä saisi yhtä seikkaperäisen selvityksen Hellraiserin "heterokulttuurin halveksunnasta", niin olisin tyytyväinen!

Vaikka Top Gunin maine homoelokuvana on toki ollut tiedossa, en tämän arvostelun jälkeen pysty sitä enää viattomin silmin katsomaan.
vastaa »
Netfix kommentoi (6.2.2013 12:22:29)
user avatar Scottin Spy Gamea kannattaa lukea myös homo-kontekstin läpi. Se on kaunis kahden miehen välinen rakkaustarina.
vastaa »
Tuomas Henell kommentoi (6.2.2013 17:13:41)
user avatar Viiden tähden arvostelu kahden tähden elokuvasta.

50-vuotias Kelly McGillis esitti muuten L-koodissa lesboa upseeria. Tulkitsen tämän roolihahmon olevan sama kuin tässä elokuvassa.
vastaa »
CharlesBronson kommentoi (6.2.2013 17:29:46)
user avatar "He's on my tail! Coming hard!" Nuff' said.
vastaa »
Santtu kommentoi (6.2.2013 19:29:22)
user avatar No huh,

Tyypillinen vihervasemmistolainen bussipaskojamedian juttu taas. Miten vaikea se on uskoa, että tämä on vain elokuva miesten välisestä ystävyydestä ja isoista aseista. Kaikessa on pakko nähdä aina jotain piileviä homotendenssejä. Tämä on elokuva heteromiehiltä, meille toisille heteromiehille.

Asia voitaisiin ratkaista, kun täten haastan kirjoittajan öljytyin vartaloin suoritettuun kreikkalaistyyppiseen painiin, mutta eipä taida olla miestä laittamaan vastaan.
vastaa »
Meller kommentoi (6.2.2013 19:40:23)
user avatar Kolmen tähden ison budjetin kalkkuna-cocktaakkeli, for sure. Tohkan paluuta arvostelujen pariin tervehtii ilolla.
vastaa »
Dr. Sartorius kommentoi (7.2.2013 11:28:25)
user avatar Kiitos tästä arvostelusta.
vastaa »
Matkustaja kommentoi (7.2.2013 15:29:01)
user avatar Kiitos tästä arvostelusta! Olin tyytyväinen, koska arvostelu ei vain tyytynyt toistamaan aiemmin popularisoituja tulkintoja, kuten McGillisin pukeutumista Icemaniksi, vaan toi esille tuoreitakin perusteluja homoseksuaaliselle meta-teemalle. Viihdyttävää luettavaa.
vastaa »
Seppp kommentoi (27.6.2014 14:35:45)
user avatar Ah ja voih kun joku kirjoittaisi tämän tason arvostelun Iron Eaglesta, tuosta Top Gunin halvasta junttiveljestä! Homoerotiikkaa on huomattavasti vähemmän, mutta jingoismiä sitäkin enemmän!
vastaa »
anonyymi kommentoi (22.12.2014 21:44:56)
user avatar Minusta vaan epävarmat heteroseksuaalimiehet sanovat tätä elokuvaa homoksi. Olen itse maailmaa nähnyt heteromies ja kun Goose kuolee ja Skerritin Tomppa sanoo tompalle että tulee vielä muita miehiä ja koskettaa häntä, en näe siinä mitään homoa! Minusta koko kohtaus on kuin modernin päivän Stand By Me. Koko filkka on äijä energiaa alusta loppuun ja leffan innoittamana itsekin uskalluin Särkänniemen korkkiruuviin.
vastaa »
Kakka kommentoi (17.1.2017 12:25:58)
user avatar Eikös tuo arvostelu ole ripattu täysin tarantinolta.
vastaa »
jepp kommentoi (19.1.2017 19:40:05)
lainaus:
No huh,

Tyypillinen vihervasemmistolainen bussipaskojamedian juttu taas. Miten vaikea se on uskoa, että tämä on vain elokuva miesten välisestä ystävyydestä ja isoista aseista. Kaikessa on pakko nähdä aina jotain piileviä homotendenssejä. Tämä on elokuva heteromiehiltä, meille toisille heteromiehille.

Asia voitaisiin ratkaista, kun täten haastan kirjoittajan öljytyin vartaloin suoritettuun kreikkalaistyyppiseen painiin, mutta eipä taida olla miestä laittamaan vastaan.
user avatar Tämä.
vastaa »
anonyymi kommentoi (28.1.2017 01:42:53)
lainaus:
Tämä.
user avatar Lähinnä säälittää porukka, joka ei käsitä leffaa. Niin yksinkertaista kasaria kun onkin. Ei, kyseessä ei ollut homoleffa (miksi ihmeessä edes olisi, mikään ei viittaa siihen). Näemmä joillekin on liikaa näinkin maskuliininen leffa :) ja me pojat kyllä nauretaan sille.
vastaa »
anonyymi kommentoi (29.1.2017 12:50:20)
user avatar Toisille Rob Halfordinkin ns. juttu oli heti ilmiselvää, toisille se tuli parin vuosikymmenen jälkeen täytenä yllätyksenä. Kaikki ei vain näe asioiden ilmiselvyyttä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa