Caroline Munro

The Killing of Satan (1983)

aka Lumaban ka, Satanas; La furia de satan

The Killing of Satan #1 The Killing of Satan #2

Tutkimusten mukaan suomalaiset eivät enää pelkää Saatanan sekä tämän pikku demoneiden mahtia. Vaikuttaa siltä, etteivät filippiiniläiset ole yhtä maallistuneita, tai eivät olleet ainakaan 80-luvun alussa. Kristillishenkinen kökköleffa The Killing of Satan (1983) osoittaa Pimeyden ruhtinaan taikavoimat käytännössä. Elokuvan houreisen ja poukkoilevan tarinakerronnan kuvaileminen vaatii paljon juonen selittämistä. Suurin osa tekstin kuvaamista tapahtumista tapahtuu jo ensimmäisten 20 minuutin aikana. Tämän jälkeen elokuvan hengästyttävä tahti hidastuu.

The Killing of Satan [1]
The Killing of Satan [2]

Elokuva alkaa pääsiäismarssista, jossa kristityt ruoskivat omaa nahkaansa synneistä puhdistuakseen. Vuoristoreippailun keskeyttää joukko tyylikkäisiin punamustiin pukuihin pukeutuneita satanisteja. Joukkiota johtava korkeakauluksinen heppu, taian prinssi, vaatii kristillisten johtajaa, Miguel-setää, osoittamaan taikavoimansa. Tämän jälkeen hän pistää omilla voimillaan kirjaimellisesti papparaisen pään pyörälle.

Rankka kokemus ajaa sedän epäilemään uskoaan. Eläkkeelle siirtyvä hengellinen johtaja nimeää manttelinperijäkseen veljenpoikansa Landon (Ramon Revilla), hienot viikset omaavan hymypojan, jolla on tahrainen menneisyys. Kynttilöistä muodostuvan ristin äärellä veisaavat kulttilaiset ottavat asian tiimoilta Landoon psyykkisesti yhteyttä. Ikävä kyllä uuden uskonnollisen johtajan saamien jeesusvoimien lisäksi Landolle periytyy myös Saatanan kostonhimo. Sankari alkaa nähdä painajaisia, joissa hänen ystävänsä murskautuu vaahtomuovisen murikan alle.

The Killing of Satan [3]
The Killing of Satan [4]

Landon tehdessä pahan teon ampuessaan pihalleen huutelemaan ilmaantuvat pikkurikolliset, hän saa sairaskohtauksen. Psyykkisen linkin myötä tämä aiheuttaa myös sedän kuoleman. Landon kohtalona on tämän vuoksi älytön taikavoimien mittelö pahuuden voimien kanssa.

Ensimmäinen kunnon yhteenotto tapahtuu hämmentävässä kylänryöstökohtauksessa, jossa Saatanan kätyrit ampuvat käsistään lähtevillä lasersäteillä ihmisiä ja täten tartuttavat heihin tauteja. Eräs erityisen ruma miekkonen istahtaa alas irvistelemään kylän vanhimmalle. Muutaman silmien kieroon vetämisen jälkeen tuijotuskisan hävinnyt vanhus kaatuu kuolleena maahan! Onneksi Lando saapuu ja päihittää saatananpalvojat kyynärpäästään lähtevällä laserkilvellä (tai jollakin) ja parantaa sairastuneet kyläläiset. Samaan aikaan maanalaisessa luolassa piileskelevä taian prinssi pitää hypnotisoituja alastomia naisia häkissä. Myöhemmin paljastuu, että miehen esimies on itse hiilihankoa heiluttava sarvipää Saatana, joka kaipailee itselleen uutta morsmaikkua.

The Killing of Satan [5]
The Killing of Satan [6]

Lando on kova jätkä ja esimerkiksi solmii eteen sattuvia kobria paljain käsin. Mies vetää turpaan myös astetta isompia vastuksia, kuten irvokasta genitaalitonta käärmepoikaa, kissaksi, koiraksi ja käärmeeksi muuntautuvia paholaisen morsiamia tai paidattomia satanisteja, joita Perkeleen luolassa esiintyy runsaasti. Tappeluissa teleporttaillaan, pyöritellään toisia ympäri kuin lp-levyä ajatuksen voimin ja usein ammutaan jos jonkinlaisia animoituja lasersäteitä käsistä. Halvat erikoistehosteet ovat paikoin yllättävänkin näyttäviä. Etenkin liekinheitinkätinen satanisti on hienosti toteutettu. Itse infernaalinen majesteetti sen sijaan muistuttaa koulunäytelmästä repäistyä pikkumiestä halvassa halloween-puvussa.

The Killing of Satan [7]
The Killing of Satan [8]

Kökösti näytelty ja dubattu elokuva sisältää tyydyttävän määrän mielisairaita kalkkunakohtauksia. Välillä elokuvan eteneminen on kuitenkin kuin puurossa juoksua. Etenkin toistuvat veneilykohtaukset koettelevat katsojan kärsivällisyyttä. Tappelutkin toistuvat hieman liian usein täysin samanlaisina. Perusteena kaikelle sähellykselle on pohjimmiltaan vain kidnapattujen alastomien kyläläisnaisten vapauttaminen. Koko homman moraalina siis on, että tyttölapsia täytyy pitää silmällä, tai muuten he ovat pian satanistien seksiorjina. Kristillinen tematiikka on elokuvassa yleisesti varsin hämärällä pohjalla, mutta hauskempaahan uskonnon kanssa onkin kun siihen on sekoitettu eksoottisia elementtejä filippiiniläisistä kansanuskomuksista.

***--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 18.3.2013
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSMMPI
  3.5 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (5)
40%
Lumaban ka, Satanas (1983)  Lumaban ka, Satanas (1983)The Killing of Satan