Caroline Munro

Compliance (2012)


Compliance #1 Compliance #2

Reilu vuosi takaperin Sundance-elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saanut Compliance on onnistunut välttelemään turhankin pitkään esiintuloaan Suomessa. Elokuva kertoo tarinan eräästä kiireisestä päivästä paikallisessa hampurilaisravintolassa, jossa erästä sen työntekijää aletaan puhelimessa syyttää varkaudesta. Kyseessä on pilasoitto, joka pitkittyy ja pitkittyy, ja avaa jotakin hyvin pelottavaa modernista yhteiskunnastamme.

Häiritsevän elokuvasta tekee tieto sen perustumisesta tositapahtumiin. Sundancessa osa yleisöstä käveli ulos elokuvan jälkeen järjestetystä keskustelusessiosta, jonka aikana huudeltiin suuntaan jos toiseenkin. Kärkkäimmät syyttivät ohjaaja naisvihasta, näin huomaamattaan toistaen elokuvan kuvausta itsekritiikittömästä maailmastamme.

Compliance [1]
Compliance [2]

Tällä kertaa kyse ei ole viime aikoina paljolti elokuvissa viljellyistä graafisista shokkiarvoista, vaan pitkästä henkisestä kidutuksesta, jossa kaikista kidutuksen osapuolista tulee uhreja. Kierre alkaa, kun prepaid-liittymää käyttävä mies soittaa ravintolan vuoropäällikölle esiintyen viranomaisena ja vakuuttaa tämän siitä, että yksi työntekijöistä on varastanut rahaa asiakkaalta.

Elokuva tapahtuu käytännössä vain yhdessä huoneessa, johon väitetty syyllinen, Becky, pyydetään. Hän tietää olevansa syytön, mutta suostuu yhteistyöhön puhelimessa esiintyvän poliisin kanssa todistaakseen syyttömyytensä - saman tekee ravintolan johtaja, Sandra. Valta siirtyy näin pois heidän käsistään.

Syntyy kierre, jossa auktoriteetti alkaa jakautua. Jokainen uusi auktoriteetti vähentää Beckyn oikeuksia. Pilapuheluna alkanut tapahtumasarja hiertyy hiljalleen tämän syyttömän tytön ympärille sairaana vyyhtinä - heijastaen tosielämän tapahtumia, jotka näkivät päivänvalon vain kymmenen vuotta sitten, vuonna 2004.

Compliance [3]
Compliance [4]

Craig Zobel tekee hyvää työtä näyttelijäkaartinsa kanssa. Olkoonkin, että elokuva hieman jopa silottelee todellisuutta, on vaikeaa uskoa puhelun aikaansaamaa kierrettä. Ilmeisesti ohjaaja on vainunnut tämän ja osaa juuri oikealla hetkellä ottaa etäisyyttä elokuvan henkilöhahmoihin, pian kuitenkin taas syventäen niitä. Ainoastaan Beckyn kohdalla ohjaaja hieman epäonnistuu, sillä tytön kokema kauhu jää etäiseksi.

Poikkeuksellisen ahdistavan lopputuloksen saa lopulta aikaan luonnollisen oloisessa ympäristössä esiin tuleva kykymme mukautua suggestioon. On kuin elokuva olisi dokumentti mistä tahansa kieroutuneesta mielenhallintakokeesta, jonka päämääränä on roolittaa ihmiset uhreiksi ja uhraajiksi ja estää heitä kyseenalaistamasta asemaansa.

Kuinka pitkälle voimme luottaa kanssaihmisiimme maailmassa, jossa kaikki saattavat toimia väärän auktoriteetin alaisuudessa? Pelottava ajatuksesta tulee, kun valhe muuntuu todeksi vallan toisella askelmalla. Mitä tapahtuu, kun asiaansa uskova ja oikeamielinen ihminen - elokuvassa Sandra - mukautuu valheeseen ja alkaa vahvistaa sitä omine apureineen?

Compliance [5]
Compliance [6]

Compliance kertoo synkän tarinan, joka säikäyttää läheisyydellään tosielämään. Tapahtumien motiivina toimiva pilasoitto toki kärjistää auktoriteettiasetelmaa, mutta samalla muistuttaa lukemattomien yhteiskuntaamme kätkeytyvien valtarakenteiden petollisuudesta - sekä kyvystämme myötäelää vääryydessä.

Tosielämässä tapaus poiki lukuisia syytteitä, oikeudenkäyntejä ja terapiaistuntoja, tuhoten ihmissuhteita ja aiheuttaen traumoja.

Beckyna onnistuva Dreama Walker muistetaan muun muassa lyhyestä roolistaan Walt Kowalskin tyttärentyttärenä Clint Eastwoodin elokuvassa Gran Torino (2008). Sandraa näyttelevä Ann Dowd keräsi roolistaan monia palkintoehdokkuuksia eri festivaaleilla.

Versioinfo (8.4.2013):

Magnolia Home Entertainmentilta löytyy elokuvasta sekä dvd että blu-ray -julkaisu (R1/A: 2.35:1). Elokuva on nähtävissä myös Netflixissä.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 8.4.2013
keskiarvo
toimitus
3.70/5.00 (5)
 JSTPJMEMTM
  3.5 3.5 4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  9 (9)
100%
Compliance (2012)  Compliance (2012)