Caroline Munro

Gli sbandati (1955) :: Abandoned

Hehkuva tuli

aka Die Verirrten; Os Revoltosos

Gli sbandati #1 Gli sbandati #2

Vuoden 1943 kesällä Mussolini syöstään Italiassa vallasta, liittoutuneet nousevat maihin Sisiliassa ja Pohjois-Italian kaupunkeja pommitetaan. Äitinsä tossun alla elävä nuori kreivi Andrea viettää huolettomia kesäpäiviä perheen maalaiskartanossa kaukana sodan melskeistä, ystäviensä kanssa seurustellen ja taiteesta nauttien. Vapaaherran elämänmeno häiriytyy kun kartanoon joudutaan majoittamaan Milanosta pommituksia pakoon lähteneitä evakkoja, joukossa myös kaunis työläistyttö Lucia. Andrea ja Lucia löytävät heti yhteisen sävelen, mutta suhde ei etene pitemmälle Andrean äitiriippuvaisuuden takia. Kreivi saa tilaisuuden todistaa mikä on miehiään, kun joukko saksalaisesta junasta karanneita sotavankeja hakee kartanosta turvapaikkaa.

Gli sbandati [1]
Gli sbandati [2]

Masellin terävässä melodraamassa poliittisten ja muidenkin intohimojen roihuamista kuvataan älykkäällä, hieman Stendhalin mieleen tuovalla tyylillä. Yhteiskunnallista kantaakin Gli sbandati ottaa, mutta toimii parhaiten hienona rakkauselokuvana, jonka hillitön loppuhuipennus on tunteiden leiskunnan juhlaa.

Luchino Viscontin veljenpojan Eriprandon tarinaan perustuva käsikirjoitus asettuu pontevasti köyhien mutta hyveellisten ihmisten puolelle natsien kanssa veljeileviä yläluokkalaisia vastaan, kuinkas muutenkaan. Neorealismin vasemmistolainen perinne oli 50-luvun puolivälissä jo hiipumassa ja Gli sbandatissakin jää kantaaottavuus hieman ulkokohtaiseksi elementiksi, vilpittömistä tarkoitusperistä huolimatta. Andrea ja Lucia ovat luokkiensa edustajia mutta myös parikymppisiä nuoria, joiden rakkauden tiellä olevat esteet ovat enemmän yksilöpsykologisia kuin yhteiskunnallisesta asemasta johtuvia.

Andreaa kuvaillaan elokuvassa hyväksi tyypiksi, joka ei kuitenkaan välitä mistään. Hän osaa analysoida amerikkalaisia jazzlevyjä, mutta on taideasioiden ulkopuolella pahasti alakynnessä Luciaan nähden ja tietää sen. Lucia yrittää halveksunnallaan herättää Andrean esteettisestä unestaan, koska ymmärtää tämän olevan pohjimmiltaan kunnon ihminen ja rakastaa tätä. Tämä päähenkilöiden välinen henkien taistelu on Gli sbandatin varsinainen sisältö.

Gli sbandati [3]
Gli sbandati [4]

Ennen esikoispitkäänsä Maselli oli toiminut apulaisohjaajana ja käsikirjoittajana (mm. Antonionin Un cronaca di un amore, 1950) ja ohjannut dokumentteja. Gli sbandatin rahoitti Masellin ystävien perustama osuuskunta ja naispäätähti Lucia Bosé suostui esiintymään elokuvassa ilman palkkiota. Bosén mukanaolo onkin ehkä Gli sbandatin suurin valtti. Vuoden 1947 Miss Italia teki lyhyen mutta säihkyvän näyttelijäuran 50-luvulla ennen kuin vetäytyi tilapäisesti elokuvanteosta vuonna 1956. Gli sbandati on Bosén nuoruudentöiden parhaimmistoa J. A. Bardemin Muerte de un ciclistan (Polkupyöräilijän kuolema, 1955) ja Buñuelin Cela s'appelle l'auroren (Veri kuohuu, 1956) ohella. Meikittä esiintyvä Bosé on tyrmäävä ilmestys ja hohtaa täydellä teholla maagista karismaansa. Gli sbandati sisältää ehkä sen kaikkien aikojen ikonisimman Bosé-otoksen: pyykkiä ripustamassa oleva Lucia kääntyy katsomaan olkansa yli ikkunassa seisovaa Andreaa ja kamera zoomaa hänen mietteliäisiin kasvoihinsa. Kaunista!

Ranskalaissyntyinen mutta Italiassa tähdeksi noussut Jean-Pierre Mocky on myös erinomainen heikkotahtoisena kreivinä, joka ei pääse pyristelemään irti valmiiksikirjoitetusta tulevaisuudestaan. Mario Girotti alias Terence Hill nähdään pienessä sivuroolissa haavoittuneena sotilaana.

Gli sbandati [5]
Gli sbandati [6]

Gli sbandatia kelpaa kyllä katsoa muutenkin kuin valovoimaisten päätähtiensä takia. Huippukuvaaja Gianni de Venanzon meriittilistalta löytyy sellaisia elokuvia kuin Antonionin La notte (, 1961) ja Fellinin (1963), eikä työn jälki Gli sbandatissa ole yhtään heikompaa kuin mainituissa klassikoissakaan. Giovanni Fuscon dramaattinen musiikki tuo tunnelmaa tarinaan niin sen kuohu- kuin suvantopaikoissakin.

Monipuolisesta laadukkuudestaan huolimatta Gli sbandati on silti elokuvana jonkinlainen väliinputoaja; ei tarpeeksi painokas sisällöltään eikä omaperäinen muodoltaan noustakseen varsinaisesti pakkokatsottavaksi. Bosén säkenöinti pääosassa ja loppukohtauksen räjähtävä tunnelataus kuitenkin jo sinänsä nostavat sen korkealle keskinkertaisen yläpuolelle.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 8.5.2013
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Gli sbandati (1955)  Gli sbandati (1955)Hehkuva tuli