Caroline Munro

Evil Dead (2013)

aka Posesión infernal; L'opéra de la terreur; La casa; Shiryô no harawata

Evil Dead #1 Evil Dead #2

Loppumattomalta ja lohduttomalta näyttävässä kauhuklassikoiden uusintafilmatisointien sarjassa on nyt saanut vuoronsa The Evil Dead. Alkuperäisen trilogian ohjaaja ja käsikirjoittaja Sam Raimi sekä sen pääosanäyttelijä Bruce Campbell toimivat uusintaversion tuottajina, mutta heidän motiivinsa remaken tekemiseen vaikuttavat omituisilta. Rahastaminen ja sen myöntäminen olisi ainakin rehellistä, mutta Raimin selitykset alkuperäisen elokuvan parantamisesta kuulostavat ajattelemattomalta höpinältä.

Evil Dead [1]
Evil Dead [2]

Alkuperäinen The Evil Dead (1981) kuvattiin halvalla 16 millimetrin filmille, sen hurmaavat erikoisefektit tehtiin niin ikään kengännauhabudjetilla, auttavan käsikirjoituksen teki 18-vuotias Raimi ja sen henkilöhahmoissakin olisi ollut parantamisen varaa. Siis jos ohjaajalta itseltään kysytään. Muuten Raimi saa pitää moiset selitykset hyvänään, sillä alkuperäisen elokuvan kuuluukin näyttää itseltään ja ikäiseltään.

Sen tuleekin näyttää 18-vuotiaan kirjoittamalta, ja lateksimaskit sekä käsityön jälki ovat olennainen osa originaalin The Evil Deadin viehätystä. Se on aikansa kuva ja elokuvan "parantelu" tuottaa hyvin usein juuri päinvastaisen lopputuloksen. Koska tuore Evil Dead noudattaa melko pitkälle alkuperäisen elokuvan käänteitä ja kohtauksia, jotka ovat säilyneet lähes sellaisenaan - hieman modernisoituina versioina toki - lienee sen vertailu vuoden 1981 versioon täysin relevanttia. Kertomus viiden nuoren metsämökkireissusta eroaa alkuperäisestä elokuvasta lähinnä loppukäänteiltään.

Evil Dead [3]
Evil Dead [4]

Ohjaajaksi pestattu uruguaylainen Fede Alvarez ei tuo Raimin visioihin mitään uutta tai olennaista, joka sinänsä oikeuttaisi tai perustelisi remaken tarpeellisuuden. Mitään The Wicker Manin (2006), Halloweenin (2007) tai The Hitcherin (2007) kaltaista totaalista tuubaa uusi Evil Dead ei varsinaisesti ole, mutta kyllä kaikenlainen omaperäisyys loistaa Alvarezin, Raimin ja kumppaneiden touhuista poissaolollaan. Evil Dead näyttää samalta kuin noin kymmenen muuta viime vuosien aikana tehtyä kauhuelokuvaa. Verisenä popcornviihteenä se tietenkin ajaa asiansa sellaista janoaville.

Vedetään sanoja sen verran takaisin, että Evil Deadista löytyy sittenkin yksi seikka joka erottaa sen uusista kauhuelokuvista ja uusintafilmatisoinneista: hurmeen määrä. Evil Dead saattaa olla verisin K16-ikärajalla varustettu maahamme teatterikierrokselle koskaan saapuneista elokuvista. Lättäystä suoritetaan sen verran huolella, että elokuvan loppupuolella seistään kirjaimellisesti verisateessa. Evil Deadin graafisuus on yllättävän roisia ja moottorisahalle löytyy käyttöä myös tässä uusintaversiossa.

Evil Dead [5]
Evil Dead [6]

Vaikka henkilöhahmot eivät alkuperäisessä elokuvassakaan turhan syviä olleet Bruce Campbellin Ash-hahmoa lukuun ottamatta, on uusintaversion tyypeistä mahdoton saada otetta saati sitten jännittää heidän puolestaan. Mistä päästäänkin elokuvan suurimpaan syntiin: se ei onnistu olemaan hetkeäkään pelottava, mitä voidaan pitää olennaisena puutteena kauhuelokuvan ollessa kyseessä. Gorea ja raajojen katkomista löytyy ylenpalttisesti, mutta ahdinkoa ja pelkoa herättämään niistä ei ole, iljetystä korkeintaan. Elokuvan mainoslauseelle "The Most Terrifying Film You Will Ever Experience" ei ole minkäänlaista katetta.

Onneksi uusikaan Evil Dead ei ole huumorintajuton ja intoutuu loppumetreillään veriseen slapstick-leikkiin, joka onkin elokuvan viihdyttävintä antia. Näyttelijäjoukosta puhtaimmat paperit saa Jane Levy pääosassa vääntelehtivänä Miana. Tässäpä taas samaa kitinää uusintaversioiden tarpeettomuudesta. Oma syynsä, miksi tekevät niitä.

Versioinfo (3.5.2013):

Evil Dead saapuu maamme elokuvateattereihin 10. toukokuuta 2013.

**½--
© Mika Helminen, julkaistu: 3.5.2013
keskiarvo
toimitus
2.72/5.00 (9)
 JSSMTPKKJM*MHMK*EMPI
  3.5 3.0 1.5 3.5 2.0 2.5 3.5 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.62/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (19)
5%
Evil Dead (2013)  Evil Dead (2013)  

kommentit

odota...
Moreno kommentoi (13.5.2013 20:22:29)
user avatar Kovat odotukset ja pahasti tuli petyttyä. Oli mahdollisuus tehdä Evil dead oikeasti syvillä ja mielenkiintoisilla hahmoilla mutta sitähän ei käytetty joten lopputulos ei pelota. Eikä sen puoleen kyllä kuvotakaan: väkivaltahan tässä oli aika peruskauraa, vaikka sitä niin hehkutettiin. Ehkäpä Cabin in the Woods vielä tuoreessa fiilistelyssä edesauttaa sitä ettei tätä voi mitenkään pitää vakavastiotettavana kauhuna.
vastaa »
greenie fittage kommentoi (18.5.2013 20:37:02)
user avatar perusshittiä, mutta tyylillä ja sydämellä toteutettua. kauhufetisteille lähinnä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa