Caroline Munro

Kin-dza-dza! (1986)


Kin-dza-dza! #1 Kin-dza-dza! #2

Insinööri Vladimir Mashkov ja gruusialainen opiskelija Gedevan pysähtyvät Moskovan kadulla auttamaan paljasjalkaista ryysyläistä, joka väittää olevansa ulkoavaruudesta. Vladimirin koskettua sormellaan tyypin kädessä olevaa laitetta auttajat singahtavat Kin-dza-dzan galaksissa sijaitsevalle Plukin planeetalle.

Kin-dza-dza! [1]
Kin-dza-dza! [2]

Pluk on ekokatastrofin läpikäynyt erämaaplaneetta, jonka harvalukuinen väestö elää suuressa henkisessä ja aineellisessa kurjuudessa, vaikka avaruusmatkailun tekniikka hallitaankin. Valtameret on muutettu avaruusalusten polttoaineeksi, jota nyt yritetään muuttaa takaisin juomakelpoiseksi vedeksi. Plukin kieli koostuu kahdesta sanasta, kirosanasta "ky" ja kaikkea muuta mahdollista tarkoittavasta yleissanasta "ku". Väestö on jakautunut kahteen kastiin, joista huonompi joutuu osoittamaan alamaisuuttaan ylemmille erilaisilla nöyryyttävillä tavoilla, kuten kantamalla nenässään pientä tiukua. Matkalaisten onneksi tulitikkujen rikkipäät ovat Plukilla kovaa valuuttaa ja Vladimirin taskusta löytyneen tikkuaskin avulla maapallolaiset yrittävät saada ostettua itselleen kyydin takaisin kotiin.

Kin-dza-dza! on kyberpunk-elokuva, humoristinen dystopia ja yhteiskuntasatiiri, tyyliltään linjassa Georgi Danelijan 70-luvulla ohjaamien suosittujen "surullisten komedioiden" (Afonja, 1975; Mimino, 1977; Syysmaraton, 1979) kanssa. Niissä kuvattiin systeemiin enemmän tai vähemmän sopeutumattomien miesten sinnittelyä ammatillisten ja yksityiselämän paineiden puristuksessa. Kin-dza-dza!ssa yhteiskuntakritiikki on avoimempaa ja terävämpää, mutta sitä pehmentää tapahtumien sijoittaminen kuvitteelliseen ympäristöön ja Danelijan lempeä huumori.

Mashkov on tyypillinen danelijalainen sankari, neuvostojärjestelmässä luovimaan oppinut pragmaattinen selviytyjätyyppi, jota pienet vastoinkäymiset eivät lannista. Elokuvan alussa makaronia ostamaan lähtenyt Mashkov suhtautuu avaruusseikkailuunsa koko ajan kuin kauppamatkaan tulleeseen pikku viivytykseen ja on huolissaan vain siitä, mahtaako ehtiä takaisin Moskovaan ennen kauppojen sulkeutumista. Hän ei ole myöskään kadottanut moraalista selkärankaansa, vaan yrittää pitää yllä reilun pelin henkeä Plukin äärimmäisen omanvoitonpyyteisessä ympäristössä.

Kin-dza-dza! [3]
Kin-dza-dza! [4]

Kin-dza-dza! on helppo nähdä piruiluna viimeisiään vetelevälle neuvostososialismille, mutta muutkin tulkinnat ovat mahdollisia. Tieteellis-tekninen kehitys ei aina tarkoita myös kulttuurin kehittymistä, ja sellaiset kindzadzamaiset piirteet kuin taiteiden näivettyminen, kielen köyhtyminen ja väestön enenevä heikompaan ja vahvempaan ainekseen jakautuminen ovat tuttuja myös internet-ajalle, ekologisista uhista nyt puhumattakaan.

Kin-dza-dza!n huumori ei ole mitenkään itsestään selvää vaan aika viistoa, välillä suorastaan esoteerista. Varsinaisia vitsejä tai gageja ei oikeastaan ole vaan hauskuus syntyy yleisestä absurdiudesta ja hahmojen reagoinnista siihen. Stanislav Ljubshinin loistavan jäyhästi esittämän Mashkovin lisäksi henkilögalleriasta nousevat esiin veteraaninäyttelijöiden Jevgeni Leonovin ja Juri Jakovlevin tulkitsemat kiertelevät taiteilijat Wef ja Bee, eräänlainen kosminen Rampe ja Naukkis -duo, jonka kapitalistista ahneutta vasten Mashkovin perushumaani reiluus korostuu.

Kin-dza-dza! [5]
Kin-dza-dza! [6]

Kin-dza-dza!n erikoisefektit ovat primitiivisiä, mutta ajavat asiansa. Paras efekti on itse aito kuvauspaikka, Karakumin erämaa, jonka minimalistiset maisemat Pavel Lebeshevin kamera on tallentanut kauniisti. Välillä joutuu ihmettelemään onko jokin lavastetta vai ei. Keskellä hiekkaerämaata seisova ruostunut maailmanpyörä ja kaukana taivaanrannassa kohoavat mystiset tehdasrakennukset ovat Kin-dza-dza!n mieleenjääviä näkyjä.

Kahteen hieman yli tunnin pituiseen osaan jaettu hidastempoinen korpivaellus kärsii lievästä ylipituudesta. Ohjaaja leikkasikin aikoinaan materiaalista yksiosaisen version, mutta se jouduttiin byrokraattisista syistä hyllyttämään. Kin-dza-dza!n Venäjällä nauttimasta kulttisuosiosta todistaa se, että vuoden 2013 keväällä sai ensi-iltansa siitä tehty animaatioversio Ku! Kin-dza-dza.

Versioinfo (8.5.2013):

Kin-dza-dza!n venäläinen dvd-julkaisu sisältää englanninkieliset tekstit. Se on tekstitettynä katsottavissa myös Mosfilmin YouTube-kanavalla.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 8.5.2013
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (3)
 JSSMME
  4.5 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (5)
60%
Kin-Dza-Dza (1986)  Kin-Dza-Dza (1986)