Caroline Munro

Zoltan, Hound of Dracula (1978)

aka Dracula's Dog; Dracula contro Zombi; El perro de Satán; Zoltan, Draculas Bluthund; Zoltan, il cane di Dracula; Zoltan, le chien sanglant de Dracula

Zoltan, Hound of Dracula #1 Zoltan, Hound of Dracula #2

Kaikille suosituimmille elokuvahirviöille on ajan mittaan rakennettu jatko-osissa kokonainen perhe. Pojat, tyttäret ja morsiamet ovat saagojen peruskauraa, mutta harvemmin monstereiden lemmikkejä ollaan vakavissaan esitelty kauhun uutena tulemisena. Poikkeuksena on vampyyrien herra Dracula, jonka hauvan italialaistuottajat keksivät nostaa elokuvatähdeksi.

Zoltan, Hound of Dracula [1]
Zoltan, Hound of Dracula [2]

Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, kookas ja harmaa Zoltan-koira ei edes ole Draculan oma lemmikki vaan kuuluu tämän palvelijalle Veidtille (Reggie Nalder). Jo ammoin kuollut renfieldmäinen miekkonen on haudattu koirineen Draculoiden sukuhautaan Romaniassa. Tutkimusretkellä uteliaat venäläiset sotilaat avaavat kryptan ja vetämällä ruumiiseen upotetun vaarnan herättävät ensin arkussaan koisivan Zoltanin. Tuoretta verta nautiskellut kiilusilmäinen hurtta virvoittaa tämän jälkeen vuorostaan isäntänsä Veidtin. Parivaljakko havaitsee, ettei Draculan suku ole parhaassa mahdollisessa jamassa ja päättävät nostaa vampirismin uuteen nousuun. Verenimijöiden ruhtinaaksi on nostettava heimon viimeinen vesa, Michael Dracula (Michael Pataki). Aivan oikein, elokuvantekijät ovat nähneet aiheelliseksi antaa Draculoille etunimet, joten se kuuluisa kreivikin (jota Pataki esittää takaumassa) on nimeltään Igor Dracula.

Zoltan, Hound of Dracula [3]
Zoltan, Hound of Dracula [4]

Alussa elokuvan goottinen tunnelmointi vielä jokseenkin toimii, mutta pian sorrutaan tahattomaan koomisuuteen. Pääpiirteittäin elokuvassa vanha kurttunaama ja yksi harmaa koira yrittävät pilata Michael Draculan perheen asuntovaunuretken. Vain vähän elokuvassa näkyvästä Nalderista toistetaan jatkuvasti yhtä lähikuvaa, jossa mies vaikuttaa imeskelevän sitruunaa. Tämän mutrusuuotoksen yhteydessä Veidt toteaa koiralleen telepaattisesti henkeviä repliikkejä, kuten "Soon, Zoltan, soon" tai "Now, Zoltan, it is time".

Zoltan, Hound of Dracula [5]
Zoltan, Hound of Dracula [6]

Michael Draculan (nykyään Drake, mutta Dracula on hauskempi sukunimi) perhe ei ole mitenkään sympaattinen vaan tylsääkin tylsempi 50-lukulaistyyppinen periamerikkalainen patriarkaalinen ydinperhe. Kaikki ovat myös tarpeeksi pahveja antaakseen pienten koiranpentujen juosta yksin metsään ilman valvontaa. Zoltanin on helppo ensin napsia perheen lemmikit yksi kerrallaan ja siten kontrolloida uusia vampyyrialamaisiaan telepaattisesti. Michael kuittaa koirien katoamisen metsän eläinten tekosiksi, joka herättää epäilyjä siitä, että puhtoinen perheenisä tuumi alun perinkin hankkiutua eräretkellään koko muusta perheestään eroon. Lopulta paikalle pelmahtaa kauhuelokuvalle pakollinen arkkityyppihahmo, hirviömytologian tunteva professori (José Ferrer), joka varoittaa porukan olevan vaarassa. Yhdessä sitten keksitään keinot, joilla metsäleiriläisiä vainoavat hirviöt saadaan taltutettua.

Zoltan, Hound of Dracula [7]
Zoltan, Hound of Dracula [8]

Elokuvan hahmojen älytön logiikka, koirien ylivertainen viisaus ihmishahmoihin verrattuna, ja ohjauksen rahaa säästävät ratkaisut tekevät teoksesta huvittavan viihdepaketin. Aihe on kutkuttava, joten on harmillista, ettei vampyyrikoirista saatu aivan niin paljoa irti kuin olisi voinut toivoa. Lähikuvia murisevista piskeistä on paljon, mutta pimeässä metsässä tapahtuvat varsinaiset verityöt ovat usein epäselviä. Lopulta myös hirviöt tuhoutuvat ihmeen helposti, vaikka kaikkia kauhuja ei tietenkään saada lopussakaan nitistettyä. Miksiköhän tällaiset kauhuelokuvat, joissa on potentiaalia (ja tässä tapauksessa vielä varsin kutkuttava otsikko) eivät ikinä kierrä uusintaversioita tehtailevien tuottajien kautta? Elokuva kelpaa myös eläinkunnan edustajille, sillä testiyleisönä käytetty koira kävi etsimässä vampyyreiksi muuttuneita lajitovereitaan ruudun takaa.

***--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 31.5.2013
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 JSPI
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
el2 kommentoi (1.1.2018 23:07:31)
user avatar Ajattelin käsikirjoittaa leffan Lupinous - The Wolf of Wolfman.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa