Caroline Munro

Only God Forgives (2013)

aka Sólo Dios perdona; Solo Dio perdona; Only God

Only God Forgives #1 Only God Forgives #2

Nicolas Winding Refn on tällä hetkellä yksi Euroopan mielenkiintoisimmista ohjaajista. Hän aloitti uransa vuonna 1996 muuttaen karulla rikosdraamalla Pusher koko tanskalaisen genre-elokuvan suunnan. Vuonna 2011 Refn nousi suuren kansan tietoisuuteen voittamalla Cannesissa parhaan ohjaajan palkinnon elokuvalla Drive. Tänä vuonna Cannesissa nähtiin ohjaajan uusi Only God Forgives, joka kilpailee festivaalin pääpalkinnosta, Kultaisesta palmusta. Elokuva sai Cannesissa hyvin ristiriitaisen vastaanoton.

Only God Forgives [1]
Only God Forgives [2]

Refnin uran yhdeksännen elokuvan pääosassa nähdään jo Drivessa vakuuttanut Ryan Gosling ja hänen äitiään näyttelevä Kristin Scott Thomas. Only God Forgives on kuitenkin täysin erilainen Driveen verrattuna. Tyylillisesti se on oikeastaan lähempänä vuonna 2009 flopannutta Valhalla Risingia, mutta tapahtumapaikaksi on vaihtunut nykypäivän Bangkok. Valhalla Rising ei ole Refnin ainoa lippuluukuilla epäonnistunut elokuva. Vuonna 2003 John Turturron varassa edennyt Fear X floppasi niin pahasti, että Refnin tuolloin omistama tuotantoyhtiö ajautui konkurssiin. Ehkä asia jäi painamaan ohjaajan mieleen, koska Only God Forgives herättää paikoin hyvin samansuuntaisia ajatuksia. Molempien elokuvien kuvaajana toimi britti Larry Smith.

Tunnelmaltaan ja visuaaliselta ilmeeltään Only God Forgives on kuin David Lynchin ja Gaspar Noén yhteistyönä syntynyt eksistentiaalinen outous. Julian (Gosling) diilaa huumeita ja isännöi thainyrkkeilyklubia Bangkokissa. Julianin veli Billy (Tom Burke) tapetaan ja sen seurauksena veljesten jääkylmääkin kylmempi gangsteriäiti saapuu hakemaan esikoispoikansa ruumista kotiin ja vaatimaan kostotoimia. Päähenkilöt sekaantuvat alati yltyvään nokittelukierteeseen, jonka villi kortti on miekkaa aseenaan suosiva poliisikapteeni Chang (Vithaya Pansringarm). Alkaa filosofinen shakkipeli maailmassa, jossa nappulat ja niiden motivaatiot eivät aina ole sitä miltä ne näyttävät. Kuten shakissa, myös elämässä on tehtävä uhrauksia.

Only God Forgives [3]
Only God Forgives [4]

Goslingin hahmossa on roppakaupalla samaa lakonisuutta kuin Drivessa nähtiin ja vuorosanoja sitäkin vähemmän. Drivessa hahmon tunneskaalan syvyys ulottui luihin ja ytimiin saakka, mutta jää tällä kertaa pintapuoliseksi. Asia ei varsinaisesti häiritse, sillä nyt Refn ei luota enää niin paljon pelkkään Goslingin suoritukseen. Näyttelijöistä parhaiten vakuuttaa Kristin Scott Thomas, jonka hahmolle muut ihmiset ovat vain rahalla toimivia sätkynukkeja.

Valaistukseen ja äärimmäisen tarkasti sommiteltuun kuvakompositioon luottava Only God Forgives on visuaalisesti sykähdyttävää katseltavaa, jonka jokaisessa kohtauksessa ja lähes jokaisessa yksittäisessä kuvassa on ripaus maalauksellisuutta. Erityismaininnan arvoista on myös Cliff Martinezin tunnelmallinen ja alati taustalla sykkivä musiikki. Only God Forgives on yksi Refnin väkivaltaisimmista elokuvista tähän mennessä. Erikoisefektien tekemiseen on nähty paljon vaivaa ja ne ovat aidon näköisiä ja vakuuttavia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Only God Forgives on omistettu mestariohjaaja Alejandro Jodorowskylle.

Versioinfo (24.5.2013):

Suomen ensi-ilta 7.6.2013.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 24.5.2013
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (11)
 JSSMTPJMKKJM*MMMK*EMPITM
  3.0 3.5 3.5 3.5 4.0 3.5 3.0 4.0 2.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.43/5.00 (20)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (20)
55%
Only God Forgives (2013)  Only God Forgives (2013)