Caroline Munro

Zero Man vs. The Half-Virgin (2011)

aka Hanbun shojo to zero otoko; Seishun H sekando shîzun: Dai-6-saku

Zero Man vs. The Half-Virgin #1 Zero Man vs. The Half-Virgin #2

Jotain on pielessä, kun kaksi Takashi Miiken sairainta elokuvaa käsikirjoittanut, Tadanobu Asanon kaltaisia tähtiä itse ohjannut ja Quentin Tarantinon elokuvassa näytellyt mies on maailmalla täysin tuntematon. Ichi the Killerin (2001) ja Gozun (2003) käsikirjoittaja, Kill Billin Jaska Jokunen Sakichi Sato ei tunnu lyövän läpi, vaikka mitä tekisi. Surrealistinen seksikomedia Zero Man vs. The Half Virgin tuskin muuttaa tilannetta.

Zero Man vs. The Half-Virgin [1]
Zero Man vs. The Half-Virgin [2]

Zero Man vs. The Half Virgin on pienen kulttisuosikin aineksia omaava, mutta eittämättä halpistuotantojen suohon hukkuva viihde-elokuva. Hupaisa komedia seuraa poliisia, joka havahtuu muistinmenetykseen. Hän ei tiedä kuka hän on, missä asuu, tai miksi oven takana seisoo maksettu nainen. Käden tunkeminen omiin housuihin paljastaa yllätyksen. Miehellä on koskettelusta aktivoituva kyky, joka paljastaa vastaantulijoiden seksipartnerien lukumäärän. Kokemuksen mittatikku piirtyy kohteen otsaan. Omassa nupissa seisoo pyöreä nolla.

Härskiltä kuulostava komedia on kuvastoltaan kesy, jopa romanttissävyinen. Se sopii Seishun H -kontekstiin. Toiselle tuotantokaudelleen ehtinyt Art Port -studion elokuvaprojekti esittelee nuoria kykyjä pienen budjetin ihmissuhde-elokuvissa. Samankaltaisia projekteja on Japanissa nähty viimeisen kymmenen vuoden aikana useita (mm. Love Cinema ja Love Collection). Flirttailu pink-genren kanssa kuuluu usein asiaan, mutta sadetakkiviihteestä poiketen fokus on muodikkaassa nuorten aikuisten elokuvassa.

Zero Man vs. The Half-Virgin [3]
Zero Man vs. The Half-Virgin [4]

Zero Man vs. The Half Virginissä eroottinen sisältö - ympäri kaupunkia tassu housuissaan talsiva päähenkilö pois lukien - rajoittuu lähinnä yhteen kohtaukseen, jossa elokuvan nimen mystinen semi-neitsyt (pink-tähti Shijimi) kuoriutuu kuteistaan. Muutoin viisari nojaa vakaasti tarinan, romantiikan ja komedian puolelle.

Nokkelasti kirjoitettu elokuva kirvoittaa naurut tasaisin väliajoin paitsi komedian myös puhtaan järjettömyyden johdosta. Mopo pysyy kuitenkin käsissä, eikä juttua lyödä niin läskiksi, että tarinallinen selkäranka katkeaisi. Sama pätee kuvalliseen antiin. Kuvakulmilla tyylittely tuo mieleen ranskalaisohjaajat Jean Pierre Jeunet ja Marc Caro, mutta lopputulos on sympaattisempi. Rock Buddhan teemakappale ja Obihiro Black Sheepin tyylikäs kitara-rock viimeistelevät tyylitietoisen kokonaisuuden.

Zero Man vs. The Half-Virgin [5]
Zero Man vs. The Half-Virgin [6]

Sivuroolissa toisena poliisina heiluva Hiroshi Yamamoto, Nobuhiro Yamashitan luuserileffojen verraton vakiotähti, huvittaa pelkällä olemuksellaan. Suurin ihmetyksen aihe on kuitenkin aasialaisen elokuvan todellinen harvinaisuus: onnistunut roolisuoritus ulkomaalaiselta näyttelijältä. Pitkään Japanissa asunut kääntäjä ja festivaalijärjestelijä Don Brown vetää roolinsa läpi uskomatonta valeaksenttia viljellen. Kerrankin länkkäreille naureskellaan aidon nokkelasti.

Kokonaisuus ei muodosta suurta elokuvaa, mutta tyylitajuinen toteutus voittaa puolelleen. Komeat kuvasommitelmat auttavat unohtamaan digivideon ajoittaiset karkeudet. Festivaalilevitystä huutavalle elokuvalle soisi mieluusti menestystä, jotta Sato löytäisi jatkossakin uralleen rahoitusta.

Zero Man vs. The Half-Virgin [7]
Zero Man vs. The Half-Virgin [8]

Mikä ihmeen Seishun-H?

Seishun H - eli Nuoriso H -sarjan nimi on sekavan syntyhistorian omaava sanaleikki. Kirjain H viittaa sanoihin "hentai" ja "ecchi" ("omituinen", "perverssi"), jotka suositun uskomuksen mukaan ovat yksi ja sama sana. Lyhenteitä rakastavat japanilaiset ovat typistäneet hentain pelkäksi alkukirjaimeksi h. Kun kirjain h äännetään japanilaisittain (ecch) ja kirjoitetaan japanilaisilla kirjoitusmerkeillä, on tuloksena "ecchi". Samalla sana on saanut uuden merkityksen - seksin harrastaminen.

Se, että amerikkalaiset animeharrastajat ovat kirjoittaneet japanin kieliopin uusiksi ja luulevat ecchin ja hentain viittaavaan keveään ja kovaan eroottiseen animaatioon, on täysin oma tarinansa. Vaikka japanilainen "ecchi-animaatio" nauttiikin maailmalla suosiota, ei kyseistä termiä ole olemassa japanin kielessä.

Versioinfo (19.6.2013):

Elokuvan japanilainen dvd-julkaisu ei sisällä tekstityksiä.

***½-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 19.6.2013
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!