Caroline Munro

McBain (1991)

McBain - sankareiden aika

McBain #1 McBain #2

Amerikkalaisessa toimintaelokuvassa käsiteltiin Vietnamin sotaa 70- ja 80-luvuilla lähinnä kahdella eri tavalla. Liberaalimpi lähestymistapa simuloi uudelleen sodan kauhunhetkiä ja sotureiden hymyn hyytymistä. Pääpaino oli sotilaille aiheutuneessa tuskassa ja kärsimyksessä. Oikeistolaisempi lähestymistapa sen sijaan lähetti amerikkalaiset hakemaan revanssia jostain vastaavasta viidakkosodasta ja esitteli heidät täysin ylivertaisina taistelijoina. Niinkin myöhään kuin 1991 valmistui tätä jälkimmäistä lähestymistapaa edustava McBain, jossa Christopher Walkenin johtama joukko juoppoja käy taistoon eteläamerikkalaisen sotilasdiktaattorin valtaa vastaan. Elokuvasta ei vain täysin selviä, onko sen tarkoitus olla parodiaa vai aitoa tähtilipun heilutusta.

McBain [1]
McBain [2]

Vietnamin sodan jälkilöylyissä Roberto Santos (Chick Vennera) joukkoineen pelastaa vuosikausia lusineen amerikkalaissotilaan Robert McBainin (Walken) häkkitaistelijan uralta vankileiriltä. Vuosia myöhemmin Santos on Kolumbian johtava vapaustaistelija ja yrittää nousta kapinaan korruptoitunutta El Presidenteä (Victor Argo) vastaan. Toisin kuin Santos uskoo, ei Yhdysvaltain nillittävä hallinto uskalla tukea vallankumousta aseellisesti. Siispä yritys epäonnistuu ja Presidente kiristää otettaan tavallisesta kansasta, linnoittautuen uhmakkaana omaan palatsiinsa. Samaan aikaan Santosin sisko Christina (Maria Conchito Alonso) ehtii paeta Yhdysvaltoihin ja etsii käsiinsä McBainin. Tämän olisi maksettava takaisin vanha velka ja autettava kansannousussa.

McBain [3]
McBain [4]

Kunniallinen McBain jättää kernaasti raksaduunit taakseen päästäkseen ampumaan ihmisiä. Miehistöksi hän värvää sota- ja työkavereitaan. Aseistus saadaan asekauppiaskaverilta (Michael Ironside), mutta vielä tarvitaan lisää rahaa vallankumouksen rahoittamiseen. Ensimmäinen idea on tehdä ratsia New Yorkin slummien huumeparonin luolaan, tappaa kaikki liikkuva ja viedä vääryydellä saadut rahat. Homma luistaakin, kunnes huumelordi Papo (Luis Guzmán) saapuu läksyttämään palkkasotilaita palopuheella huono-osaisten duunareiden vaikeista oloista. Kuka onkaan se aito rikollinen? Elokuvasta paistaa läpi populistinen inho yläluokkaa, hallintoa ja byrokratiaa kohtaan. Suoran toiminnan sankarit lähtevät isomman saaliin perään ja saavat kiristettyä rahat isomman luokan mafiapomolta esiintymällä israelilaisina agentteina ja roikottamalla pukumiestä katolta. Näin McBain ryhmineen voi suunnata kohti Kolumbiaa.

McBain [5]
McBain [6]

Kuten niin moneen kaukoidässä kuvattuun 80-luvun toimintaseikkailuun, elokuvan tekoon on saatu pikkurahalla lainaksi kalustoa Filippiinien armeijalta. Kankaalla nähdään varsin vaikuttava arsenaali helikoptereita, tankkeja ja muuta sotakalustoa, jotka kaikki räjäytetään tietysti tuhannen päreiksi. Toimintakohtausten kuvaus on varsin dynaamista. Tarkkaan sijoitetut kamerat seuraavat tarkkaan, kun sadoittain ihmisiä ammutaan kuoliaaksi ja bambumajat räjähtävät valtavina tulipalloina. Sen sijaan jatkuvuus tai tervejärkisyys eivät ole ohjaaja James Glickenhausin vahvimpia puolia. Omien sanojensa mukaan haavoittuneita auttamaan jäävä kenttälääkärikin pysyy mukana loppuun asti ilman selityksiä.

McBain [7]
McBain [8]

Lopulta elokuva on varsin epätasainen. Kumma sekoilu tuntuu melko tyhjältä, kun elokuva etenee niin vääjäämättömästi eteenpäin, vailla jännitteitä. McBainin palkkasoturijoukkio ei itse kohtaa merkittävää vastarintaa tuhomatkallaan kohti El Presidenten palatsia. Oman puolen kuolleet ovat lähinnä amerikkalassankareita avustavia kolumbialaisia kapinallisia. Tarpeeksi paljon ei olla myöskään saatu irti päähenkilöiden luonteista. Alkupuolella 35 olutta mieheen yhdessä illassa ryypiskelevät duunarit vaikuttavat varsin epäluotettavilta taistelutovereilta. Silti homma alkaa toimia kuin rasvattu heti kun äijät saavat rynkyt käteensä. Ainakin Walken tuntuu nauttivan pöhköstä roolistaan täysin siemauksin. Omituisen luennan ystäville voi suositella kohtausta, jossa McBain puhkeaa aivan puun takaa monologiin, jossa muistelee vanhoja Woodstock-kokemuksiaan.

Kassaluukuilla flopannut McBain lienee tunnetuin uskomattoman tyhmästä kohtauksesta, jossa pienkonetta lentävä McBain ampuu pienellä käsiaseellaan vieressä lentävän vihollisen suihkukoneen pilotin. Läpi pienkoneen tuulilasin. Ilman että omaan koneeseen, tai viholliskoneeseen ilmestyy edes luodinreikää. Elokuvan myötä Simpsoneiden Arnold Schwarzeneggeriä parodioiva McBain-hahmo joutui vaihtamaan nimensä Rainier Wolfcastleksi.

***--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 11.7.2013
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSJLKKPI
  2.5 2.0 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (10)
10%
McBain (1991)  McBain (1991)McBain - sankareiden aika