Caroline Munro

Sightseers (2012)

aka Touristes

Sightseers #1 Sightseers #2

Chris on periaatteessa ihan tavallinen, leppoisa ja jopa nörttimäinen brittiläisjannu, jolla vain on tietynlaisten ihmisten suhteen tavanomaista lyhyempi pinna. Tina on luonteeltaan epävarma, kouluttautunut koirakuiskaajaksi ja tavattoman rakastunut Chrisiin.

Sightseers [1]
Sightseers [2]

Chrisillä on farmarivolvo, matkailuperävaunu ja toive viettää Tinan kanssa aikaa englannin maaseutua ja kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä katsellen. Yhtä tärkeä syy on saada yhä kolmekymppisenä äitinsä kanssa asuva Tina tuulettumaan. Äiti on seniili, kärkäskielinen, asioihin sekaantuva ja omistushaluinen. Matka voi alkaa.

Ben Wheatleyn kaksi edellistä elokuvaa Down Terrace (2009) ja Kill List (2011) nauttivat jo melkoista kulttimainetta. Kolmannessa pitkässä elokuvassaan ohjaaja astuu road movien maailmaan, säätäen aiemmista töistään tutun patamustan huumorin vieläkin kovemmille kierroksille. Toisiinsa rakastuneen pariskunnan maakuntakierroksella mikään ei mene alkuunkaan suunnitellusti, ja matkanteko muuttuu Natural Born Killers (1994) -tyyppiseksi murhakierteeksi kaksikon törmätessä retkellään toistuvasti epäsopivaan ihmisainekseen.

Sightseers [3]
Sightseers [4]

Pääosissa nähtävät ja vahvasti elokuvan käsikirjoittamiseen osallistuneet Steve Oram ja Alice Lowe pohjaavat hahmonsa lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiinsa retkeilystä ja karavaanarielämästä. Kun Oram ja Lowe ovat vielä hioneet esittämiensä tyyppien eksentriset luonteet ja kemiat kohdalleen elävän yleisön edessä stand-up -keikoilla, osuu satiiri lähes täydellisesti maaliinsa.

Sightseersin maailma ja lähestymistapa kumpuavat painotetusti brittiläisestä elämäntavasta, luokkayhteiskunnasta ja saarivaltiolle ominaisesta kuivakasta huumorin lajista. Siinä näkyy vahvasti myös Wheatleyn aiemmista töistä tutuksi tullut ote, jossa elokuva muuttaa kesken kaiken kurssiaan merkillisempään suuntaan, Sightseersin kohdalla jonkinlaiseen kahdenkeskiseen, jaettuun psykoosiin. Ruumiisiin johtavan pinnan katkeamisen saattaa aiheuttaa vaikkapa koirankakasta huomauttava luonnonsuojelija.

Sightseers [5]
Sightseers [6]

Sightseers sisältää myös erinomaisen soundtrackin, josta esimerkkinä elokuvassa ymmärtäväisesti hyödynnetty Vanilla Fudgen "Season of the Witch". Karavaanari on kaikkien kaveri.

Versioinfo (17.7.2013):

Yhä elokuvafestivaaleja kiertävää Sightseersia ei ole Suomessa nähty elokuvateattereissa, mutta brittiläiset dvd- ja blu-ray -julkaisut ovat saatavilla.

****-
© Mika Helminen, julkaistu: 17.7.2013
keskiarvo
toimitus
3.30/5.00 (5)
 JSSMMHEMPI
  3.0 3.5 4.0 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.21/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (11)
91%
Sightseers (2012)  Sightseers (2012)