Caroline Munro

Mr. Bond (1992)


Mr. Bond #1 Mr. Bond #2

Bollywood-versio James Bondin seikkailuista lähtee käyntiin samoin kuin vuoden 1983 epävirallinen seikkailu Älä kieltäydy kahdesti (Never Say Never Again). Kuten Sean Connery aikanaan, myös Mr. Bond (Akshay Kumar) esitellään kesken soluttautumistehtävän. Sankari nitistää vaivihkaa viidakkolinnakkeen vartijat yksi kerrallaan, kunnes löytää makuuhuoneesta sänkyyn sidotun naisen. Kähmintää kaipaava Bond kuitenkin laskee suojauksensa hetkeksi ja tulee puukotetuksi. Tai tulisi, jollei kyseessä olisi ollut pelkkä monimutkainen taisteluharjoitus. Tappion pettymys saa Mr. Bondin lausumaan ensimmäistä kertaa elokuvassa usein toistuvan hokemansa. Englanniksi kajahtaa: "Oh shit."

Mr. Bond [1]
Mr. Bond [2]

Yhtäläisyydet brittiagenttiin loppuvatkin suurin piirtein tähän. Elokuvassa esiintyvä Bond on intialainen yksityisetsivä, joka on saapunut Delhiin avustamaan poliisia nappaamaan valkopartaisen vihulaisen, Dragonin (Pankaj Dheer). Kelmi hallinnoi paitsi huumekauppaa myös ninja-armeijaa, ja vaikuttaa röhönauruineen karanneen Shaw-veljesten kung fu -tuotannosta. Dragonin ninjat kidnappaavat joukon rikkaiden perheiden lapsia, ja rikollispäällikkö kiristää heidän vanhemmiltaan poskettomia lunnaita. Todistaakseen häikäilemättömyytensä Dragon lähettää omaisille videokasetteja. Videolla hän on asettanut lapsukaiset makaamaan maahan siistiin riviin ja uhkaa ajaa heidän päältään höyryjyrällä.

Mr. Bond [3]
Mr. Bond [4]

Mr. Bond kuitenkin käyttää mieluummin aikaansa riiusteluun kuin sekopään metsästämiseen. Bondin pahin heikkous on tietysti hänen kyltymätön libidonsa. Himokkuutensa vuoksi hän ei esimerkiksi voi tyytyä viettelemään vain yhtä naista kerrallaan, vaan järjestää treffit peräti neljän naikkosen kanssa samaan aikaan samassa asunnossa. Näitä naisia hän sitten survoo komeroihin ja huonekalujen alle aina, kun uusi kolkuttaa ovea. Naisten lisäksi Bondia vainoaa jatkuvasti myös hänen erään valloituksensa raivostunut veli, joka tuppaa syöksymään sisään makuuhuoneisiin läpi ovien, ja polkee jalkaansa sarvikuonon tavoin ennen rynnistystä päin Bondia.

Tapahtumat sijoittuvat toistuvasti uima-altaiden tai vesipuistojen äärelle. Intian kesä lienee ollut kuvattaessa hyvin kuuma, joten hyvä tietysti, että näyttelijät pysyivät niin usein vilvoittavan pulahduksen välittömässä läheisyydessä. Elokuvassa kuultavat musiikkikappaleet ovat unohdettavia tai yksinkertaisesti huonoja. Koreografioissakaan tuskin on Bollywood-fanien kaipaamaa näyttävyyttä, poislukien eräs Cruisingin (1980) baarien tyyliselle nahkaklubille sijoittuva tanssijakso, jossa Kumar tekee yleisön edessä punnerruksia. Elokuvan muikeus piileekin jossain aivan muualla.

Mr. Bond [5]
Mr. Bond [6]

Intialaisessa elokuvassa sensuurisäädökset tapaavat olla varsin tiukkoja. Siispä onkin hieman hämmentävää havaita, miten paljon seksiä ja väkivaltaa Mr. Bondiin on saatu ahdettua. Seksuaalinen vihjailu on hyvin suorasukaista, ja musiikkikohtauksissa Bond-tytöt nytkyttävät lanteitaan melko niukoissa uima-asuissa. Bondin karskius sen sijaan pääsee esiin hänen kiduttaessaan kuulusteltaviaan tai piestessä maassa makaavia kätyreitä veriseksi hakkelukseksi. Loppukohtauksessa Bond surmaa kymmeniä ninjoja nopeassa sarjassa.

Mr. Bond [7]
Mr. Bond [8]

Kuitenkin katsojia raaistavasta vaikutelmasta huolimatta elokuva on varsin riemastuttava, lapsellisuudessaan jatkuvasti yllättävänä pysyvä ja hupaisa. En malta olla referoimatta uskomattoman lopputakaa-ajon tarjoamaa järjettömyyden riemuvoittoa, joten silmät kiinni, arat lukijat:

Mr. Bond tappelee Dragonin kanssa mies miestä vastaan nemesiksen kartanon kylpyhuoneessa. Lopulta Bond potkaistaan porealtaaseen, jolloin häijyläinen sulkee altaan kauko-ohjattavan kannen ja pakenee paikalta. Seuraavassa otoksessa ukkeli kiitää pitkin kanaalia punaisella pikaveneellä. Mutta kas! Taivaalta tippuu laskuvarjolla mielipuolisesti karjuva Bond, joka hyppää suoraan vastapuolensa niskaan. Face/Offin (1997) titteli maailman älyttömimmän pikavenetakaa-ajon tittelin haltijana on totisesti tuhottu. Tämän jälkeen taistelu siirtyy (taas kerran) vesipuistoon, jossa kamppailupari mätkii toisiaan uima-altaan reunalla. Päätyvätpä tappelupukarit vesiliukumäen huipullekin. Tästä tietysti seuraa lasku alas. Siis toistetaan: kesken lopputakaa-ajon, Bond ja Dragon käyvät laskemassa vesiliukumäessä! Tämän jälkeen nujakka jatkuu jälleen yhtä kiihkeänä. Alhaalla odottavasta altaasta poistuu vain yksi elävänä.

Elokuvan jälkeen kaipaa vilvoittavaa (ja puhdistavaa) uintia itse kukin.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 22.7.2013
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 JSPI
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Mr. Bond (1992)  Mr. Bond (1992)