Caroline Munro

Black Mass Rising (2013)


Ohjaus

Maa

Black Mass Rising #1  

Black Mass Rising ei ole tavallinen elokuva. Se ei ole sitä ainakaan sanan varsinaisessa, klassisessa merkityksessä. Se on psykedeelinen matka 50 vuoden takaiseen huuruiseen happomaailmaan. Samaan paikkaan, mistä Kenneth Angerin Lucifer Rising (1972) on kotoisin. Samaan maailmaan, jossa Jean Rollin käyskenteli lesbovampyyreineen hautausmailla. Samaan aikaan, jolloin okkultistiset menot olivat painostavan synkkiä ja ahdistavia rituaaleja toisin kuin nykypäivän goottibileet ja naamio-orgiat. Black Mass Rising on kuin näkyjä tuomiopäivästä sisältävä apokalyptinen uni.

Black Mass Rising [1]
Black Mass Rising [2]

Katsomiskokemus on mukaansatempaava ja paikalleen naulitseva. Erityisesti elokuvan ensimmäisillä minuuteilla nähtävä hieno peiliefektien käyttö ja Master Musicians of Bukkaken kappale koukuttaa katsojan syvälle kolkkoon synkkyyteen. Matkan aikana tulee vastaan kuvia oudoista rituaaleista ja synkistä hahmoista. Black Mass Rising saavuttaa hetkittäin runollisia mittasuhteita, joista pääsee hetkellisesti irti vasta jakson vaihtuessa seuraavaan. Kokemusta voi verrata autohypnoosiin.

Ohjaaja Shazzulalla kului Black Mass Risingin tekoon yhdeksän kuukautta. Kaikki siinä nähtävä kuvamateriaali on täysin improvisoitua ja kuvattu käyttämällä pelkästään kännykkäkameraa. Mitättömällä 66 euron budjetilla varustetussa elokuvassa ei ole juonta eikä varsinaisesti näyttelijöitäkään, vaikka ihmishahmoja nähdäänkin.

Black Mass Rising [3]
Black Mass Rising [4]

Black Mass Risingin ääniraita on vähintään yhtä olennainen kuin sen kuvallinen anti. Kokonaisuus jakautuu 22 osaan, joista jokaisella kuullaan visuaaliseen materiaaliin sopivaa musiikkia. Nämä osat on vielä edelleen jaettu kahteen tunnin pituiseen jaksoon, joista ensimmäinen "Rising" nähdään väreissä ja jälkimmäinen "Black Mass" on mustavalkoinen. Ääniraidalla kuullaan siis kaikkiaan 22 artistia, jotka kaikki kuuluvat ohjaajan suosikkeihin. Näihin lukeutuvat muun muassa Mater Suspiria Vision, Burial Hex, Aluk Todolo, Cultus Sabbati ja Acid Mothers Templen pääjehu Makoto Kawabata.

Black Mass Risingin heikoin puoli on sen pituus. Jotkut jaksoista tuntuvat hiukan venytetyiltä ja liikaa toistoa sisältäviltä, ikään kuin ne odottaisivat vain taustalla soivan kappaleen loppumista. Elokuva on myös katsojasta riippuen helppo tuomita amatöörimäiseksi ja tekopyhäksi kokeiluksi. Suurin osa jaksoista kuitenkin toimii hyvin, parhaimmillaan erinomaisesti, joten matka on vaivan arvoinen ja palkitseva.

Versioinfo (19.7.2013):

Black Mass Rising esitettiin Karlovy Varyn elokuvafestivaaleilla, jossa paikalla oli myös ohjaaja Shazzula ja "tuottaja" Philippe Marie. Noin 75% katsojista poistui näytöksestä kesken esityksen. Shazzulan haastattelu löytyy täältä.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 19.7.2013
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!